Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Landskap, vetskap, släktskap, boskap och baldersbrå

Gjorde ett avrundat slut på verksamheten inför långledigheten och gick ut till bilen. Vi kryssade genom landskapet på väg hemåt delvis lite planlöst när vi avvek från den inslagna geocachingturen och genade ner mot Ätradalen. Sydvästra Älvsborg och nordöstra Falkenbergs kommun är något av en geografisk bakficka, i alla fall för mig, regnrikt, skogrikt men inte folkrikt. För några århundraden sedan var det gränsbygder med allt vad det innebär av kommers, politiskt rävspel och militärstrategiska punkter. Ätran med biflöden var bra transportleder i båda riktningarna.    

Så passerar vi förbi en kyrkby och omedelbart såg jag att det är något bekant över vyn. 

Jag insåg snabbt att här var jag i slutet på 50-talet och hälsade på släktingar. Det saknades dock något för den fullständiga orienteringen: Den stora skolbyggnaden av trä var riven blev jag upplyst om av en dam som bedrev kombinerat kafé och smyckesförsäljning. Smyckena var ringar gjorda av gamla kaffeskedar i nysilver. Lite annorlunda återvinning än vad man är van vid.

Släktingarna då, de som var föremål för besöket i slutet på 50-talet? Ja de hade förstås gått ur tiden. 

 Det lite överraskande nostalgianfallet byttes raskt till ett humoristiskt inslag. Blängande boskap med nästintill identiska teckningar i pälsen betade i duggregnet på markerna intill ån. Klonade?

Längre ner utefter Ätran ner mot kustlandet byts det extensiva jordbruket på steniga marker ut mot intensivt jordbruk och sjöbrisen flyttar regnet 15 km in mot land.

Inte mycket boskap där inte men desto mer brödsäd på åkrarna.


Baldersbrå är ett gissel till ogräs och har blivit de övergivna åkrarnas herre men som enskilda plantor har de en plats. Uppkäftigheten går inte att ta miste på.

/MA

Inlagt 2016-07-25 11:04 | Läst 2197 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder från er lilla resa! =) Kossorna såg ju för roliga ut!
Ha en fin dag!
Svar från Mats Axelsson 2016-07-25 11:27
Tack! Ja kossorna är nog lika förundrade över alla blickar som vi är av deras mönster i pälsen!
Hälsningar MA
Hej Mats,
jag tror inte det är någon kossa alls i det där svartvita gänget, men jag kan inte riktigt hur alla ser ut :-) Men det är ju så man säger, kossor alltså. Rasen heter i alla fall Belted Galloway och är en köttras från Skottland.
Hälsningar Lena
Svar från Mats Axelsson 2016-07-25 12:55
Ja, du har rätt kossor står för nötboskap i stort och det är så man säger. Kanske för att det är sällan man ser flockar med enbart tjurar. Det fanns en helsvart i den här flocken också. Kanske var det en ko ;-) Har börjat titta på den svart-vita låglandsboskapen man ser här nere för att se om de också har samma teckning och det ser faktiskt ut som att den är ganska lika mellan individerna. Inte så påtagligt dock som den här skotska rasen.
/MA