Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Långvåg och God Jul!

Julafton kan bli en lång väntan, särskilt som man inte uppnått skolåldern, eller kanske ännu högre upp i ålder. Allt beroende på önskningar och förhoppningar om paketinnehåll.

2 kV och 140 A

För att göra dagen lång kan man kliva upp ur paulunen före ordinarie tid, ta sig till Grimeton och övervara proceduren för att via morse sända en julhälsning på långvåg från Grimetons långvågssändare. Ett världsarv. Föreningen Alexander - Grimeton Veteranradios Vänner hade en morgonsändning på morse i morse.

17,2 kHz. En våglängd som når några tiotals meter under vatten

Kylvatten pumpades upp och när alla förutsättningar (varvtal på alternatorn,mm.) var uppfyllda satte telegrafisten igång.

Många tryck i nyckeln blev det för att få ut följande hälsning:

Sändningen finns på Youtube. Följ länken

Och God Jul!

/MA

Inlagt 2023-12-24 18:20 | Läst 529 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag har iofs två portabla radiomottagare som i teorin tar emot långvåg (AM/SSB), men den "bästa" i detta avseende tar ju "slut" vid 50 kHz... :) Men Grimeton ska ju vara den enda fungerande sändaren av sin art.

Sedan är den här generationen av teknik väldigt kul, eftersom man faktiskt kan _se_ den på olika sätt. Det gäller inte bara just radiosändare av diverse typer.
Svar från Mats Axelsson 2023-12-26 14:29
Tack för kommentaren! Imponerande att man på 1920-talet kunde realisera en sådan relativt komplicerad teknisk anordning. Såg att många radioamatörer fångat upp signalen och budskapet är lika aktuellt oavsett vilket år som det sänds.