Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Likformighet med udd

TV-program är produkter som säljs som idéer. Inte bara den moderna arkitekturen blir likadan över nationsgränserna. Det blir också TV-programmen. Efter en stunds zappande mellan TV-kanalerna i Bedford så påminde de engelska programmen väldigt mycket om de svenska eller tvärtom, sannolikt mest tvärtom. Lite pratigare med en programledare som vet bäst visserligen men ändå.

Debattprogrammen hade emellertid lite vassare attityd. Nästan lite konfliktorienterat på ett sätt som man inte ser i svensk TV, åtminstone inte jag. IT warfare, digital warefare, cyberkriget var något som diskuterades och då med fokus på Rysslands. Flera EU-länder har valår inom kort och frågan om rysk inblandning togs upp rätt så aggressivt. Obehagligt. Det är ju så det börjar: en successiv upptrappning brett i samhället tills ingen återvändo finns, eller tills alla på en sida är övertygade om vad som är rätt och vad som är fel. Kanske är jag bara en i den rädda skocken? Bra att debattera men inte med en slagsida åt något håll. Skillnader i kultur kan skapa det där missförståndet som gör att en ledning tappar förståndet och ett decennium hamnar i källaren.

Nu skall man väl inte dra någon långtgående slutsatser av någon timmes TV-tittande men det brukar vara "the first four minutes" som ger bestående intryck.

/MA

Inlagt 2017-03-10 21:47 | Läst 958 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag är faktiskt ganska trött på just debatter.

Kombattanterna bankar på varann med sina färdiga argument och lyssnar inte alls.

Det behövs mer diskussion där man försöker förstå varför. Sen behöver man ju inte hålla med.
Svar från Mats Axelsson 2017-03-11 23:23
Det är sällan som de är uttömmande. Snuttifiering har blivit något som finns i debattprogrammen.
Tack för kommentaren!
/MA
Debattprogram i svensk TV brukar vara ganska urvattnade och ofta beror det nog på att det inte är någon bredd på de som får komma dit och debattera. Väljer man ut för många som står för samma sida så blir den ensamma stackaren snart nedtystad och debatten dör ut och i slutänden ett tråkigt program.
Gillar din illustration av texten.
Svar från Mats Axelsson 2017-03-11 23:21
Ja vi har nog hartassen framme för ofta.
Tack för kommentaren!
/MA