Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Mina damer och herrar samt alla övriga!

För första gången i Vimmel och Vardags historia presenterar VoV i Fotosidans manege panoramor. Lightroom fick jobba! Första försöken med att slå ihop 15 bilder blev för mycket. Efter 8 timmar intensivt processande hade inte sammanfogningen lyckats och processen avbröts. Summan av RAW-filerna var kanske för stor och panoramat hade blivit runt 40000x4400 pixlar. Dagen efter stod datorn och tuggade efter omstart och började med en checkdisk-process som inte heller den ville ta slut. Befarade att datorn också var slut. (Råkade komma åt WiFi-knappen så jag kom inte ut på nätet som vanligt).

Men ett nytt försök med 7 bilder som mest gav resultat efter ca 2 timmars process. Totalt ca 330-graders högervarv. Cirka 150 till 170 grader i varje del. Bilderna blev ca 19000x3300 pixlar i dng-format efter nödvändig beskärning i höjdled. För bloggen är de exporterade med längsta sidan 2048 pixlar. Jag skall väl också tillägga att det var cylindrisk projektion. Vad är det på bilderna då?

Det semi-arida landskapet i östra Spanien med rester av mandelträdsodling! Konstbevattning är här ett måste. Många odlingsterrasser ligger outnyttjade, en del sedan romartiden. Byn som ligger på andra sidan kullen till höger lyckades på 1960-talet hitta en källa som gjorde att man kunde ha mer än en fontän bland bebyggelsen. Vattnet fick man sedan bära hem till bostaden. Distribution till husen skedde först några årtionden senare. Det är ju inte så länge sedan......

Den prognostiserade temperaturökningen vi står inför innebär att mer vattenånga kan bäras i lufthavet. Det kommer att regna mer antas det, men inte i de subtropiska områdena. Jag hoppas att förutsägelsen är fel. För det skulle innebära ännu mer torka i de områden som panoramorna är tagna. 

/MA

Inlagt 2019-03-22 22:11 | Läst 1477 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Spännande med 'panoramana'.. kul att det gick till sist! Ja, hur ett förändrat klimat visar sig i form av 'väder' är nog svårt att förutsäga, men det verkar som det mesta råkar bli 'extremt'.. Hoppas bara att inte årets vår och sommar blir som förra året.. vore kanske bättre med en regnig sommar i år, extremväder åt det hållet istället.. eller åtminstone en 'normal' sommar kanske..
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2019-03-22 22:44
Tack! Lite envishet och tålamod så blev det något till slut. Kanske hade 15 bilder också fungerat efter 12 timmar eller så. Inget lätt ord ;-) Två varianter på pluralformen och i bestämd form blir det värre. Justerat nu!
/MA
Svar från Mats Axelsson 2019-03-22 22:50
Men det blir ju som du sa inte så roliga bilder i bloggpresentationen. Det väl är höjd/ bredd förhållandet som styr hur bilden skall presenteras. En framtida utveckling för grabbarna på Fotosidans redaktion.
/MA
ehrsa 2019-03-22 23:02
Panoraman är ju väldigt trevligt egentligen, men ju bredare panorama desto lägre i höjd blir bilden, till sist ser man nästan ingenting.. Det borde finnas en funktion med panoramabilder där panoramat visas som i din blogg, men när man klickar på bilden så förstoras bilden där skärmens höjd sätter stopp för hur 'hög' en bild kan bli, sen får man dra i en rullist i underkant eller 'scrolla' sig åt höger eller vänster för att se bilden, då skulle panorama bli roligare att titta på! Jag gör bara panoraman av två eller högst tre bilder, sen blir bilderna för smala.. Ja vi får hoppas att det kommer nån förbättring med dessa bilder, men jag undrar om det gör det..?
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2019-03-23 01:10
Scrollning som du påpekar hade ju varit modellen. Ett smalt streck som en 360 -gradersbild sammansatt av många bilder skulle bli är ju trist. Kanske läggs det upp för lite panoraman så behovet inte riktigt finns där. Man får roa sig så gott det går så länge.
/MA