Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Nytt nedslag på Sjælland

Som jag tidigare beskrivit är Sjælland en sorts ventil i vardagen. Några gånger per år gör vi en tripp över sundet och ut på ön. Avstånden är korta och havet finns alltid där. Känslan av att befinna sig utomlands men ändå inte, på semester, men ändå inte. Jo kanske ändå, numera. När det nu blev dags för att fira silverbröllop och lotten fick avgöra vår silverbröllopsresa blev det förstås Sjælland. Fyra av 6 alternativ bland lotterna i hatten var just grannlandet sydväst. Utan något bestämt mål på ön startade färden med endast en kaffetermos och rester av en rulltårta och så bilen förstås.

Kustvägen från Helsingør genom Hornbæk, Gilleje, Vejby Strand, Fredriksværk och Hundested följdes i sakta mak med några stopp här och där.  Dock inte med järnväg vilket hade varit möjligt men då med en liten annorlunda sträckning. I Vejby Strand hamnade vi sist i en bilkö. Trafikolycka? Framför bilen som står längst fram kommer en andmamma, högt buret huvud, med 6 ungar på rad i sakta mak vaggande över vägen. Mötande bilar stannar också. Men sista ungen kommer inte upp på trottoaren. Trottoarkanten är för hög. Bildörren på bilen längst fram far upp och föraren kliver ur och hjälper den sista ungen att komma upp på trottoaren. Sedan rullar köerna på. Vid Hundested går färjan över Isefjorden (som nog är en vik ;-) ) över till Rørvig och Nykøbing Sjælland men här hittade vi logi så någon färja blev det inte den här gången. Det fanns två val: Hyra en stuga i hamnen med plats för fyra, eller ta in på hamn- och tillika stadshotellet. Visserligen hade en stuga mera anslutit till hur det var för 25 år sedan men rabatterna(!!) på hotellet gjorde valet enkelt även om det inte gick att kombinera med pensionistrabatt.

Varje hotell är byggd i sin epok. Det framgår oftast i matsalen och hotellen på småorterna har inte samma iver att bygga om. Och kanske heller inte den ekonomin som krävs. I gengäld blir det en upplevelse av tidens gång. Man kan känna igen sig.

Fisket med allt som tillhör är dominerande i Hundesteds hamn. Visserligen har en del konsthantverkare flyttat in och förändrat bilden något. Möbelsnickare och glasblåsare är väl de som sticker ut lite mer utöver sandskulpturutställningen bakom höga plank och som nog passar till att liva upp en barnfamilj på en regnig campingsemester. 

Att reda ut näten går någorlunda enkelt med maskinhjälp.

Varje firma har sin färg på fisklådorna.

De här fiskarna körde med hink och inte lådor och när jag närmade mig dem med kameran i högsta hugg så blev det lite nervöst i gänget. Men när jag talade om att jag kom från Sverige blev det lugnt. Hornfisk (näbbgädda) och havsöring samt makrill stod för spänningen.

En havsöring hade fångats men jag väntade inte kvar till nästa fångst. 

/MA

Inlagt 2019-06-09 16:26 | Läst 1255 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Mats - tak for en fin reportage fra mit land. Med mange fine billeder som illustration.
Jeg bliver nød til at rette en lille misforståelse: Færgen fra Hundested til Rørvig sejler IKKE over "Roskilde Fjord", men over "Isefjord". "Roskilde Fjord" kan vel kaldes en sidefjord til "Isefjord". Om det kun er en vig kan vel diskuteres. "Isefjord" er 35 km lang 305 m2 - gennemsnitlig 5-7 meter dyb og på det dybeste sted er den 17 meter dyb."Roskilde Fjord er den næstlængste fjord i DK - 41,4 km men lavvandet de fleste steder - gennemsnittet er på 5 meter - et enkelt sted er der nogle dybe "hestehuller". hvor det dybeste sted er på 29 meter.
Undskyld for den lange forklaring.
Med mange venlige hilsener fra Erik i Roskilde/DK.
PS: Håber det går med det danske sprog her? https://www.google.dk/maps/place/Isefjord/@55.8158477,11.5257789,10z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x465270821caebd1f:0xbf7d224a30267fbf!8m2!3d55.8027826!4d11.7833887?hl=da
Svar från Mats Axelsson 2019-06-09 18:52
Tackar för dina upplysningar! Att Roskildefjorden är så djup kunde man inte tro. Jag gör en korrigering av namnet på fjorden!
/MA
Erik Madsen 2019-06-09 18:57
PPS: Tillykke med sølvbrylluppet.
Mvh. Erik.
Trivsamt reportage från vårt grannland! Epoker känns bättre än övergivna platser.

Trafiken som stannar för andmamman och hennes kull är en klassiker! Kommer ihåg en affisch på det temat från femtiotalet, den med den leende polismannen som hejdar bilarna tills en sån kull kommit över.
Erik Madsen 2019-06-09 19:01
Hej Måns - den er meget berømt også ude i den store verden. Der er et alderdomshjem her i DK, hvor der hvert år kommer en andemor med sine ællinger - går ind ad døren ned ad gangen og ud igen med alle ællingerne efter sig. Det har hun gjort i flere år nu.
Mvh. Erik.
Svar från Mats Axelsson 2019-06-09 19:09
Tack! Ja de små hotellens matsalar är något av en kulturskatt!
/MA
Fint reportage med semesterkänsla! Och hotellmatsalar har alla sin atmosfär, hälsningar/ Björn T
Svar från Mats Axelsson 2019-06-10 12:12
Tack Björn!
/MA