Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

....och morgonen randas...

Läste krönikan i det senaste numret av Ny Teknik hur den digitala övervakningen kan komma att styra människors sociala status och därmed möjligheter i samhället. Med hjälp av artificiell intelligens kan man lätt, (och det gör man redan i vissa länder), kontrollera varje individ och sammanställa informationen för att betygsätta individen. Betalar man sina räkningar i tid, vad gör man på fritiden, vad köper man för varor, vilka "umgås" man med på sociala medier.....?

Vem sover man med och var? Sov med frugan här och bilden är tagen i Skövde :-)

Ja, det är ju redan här men kanske inte så precist ännu. 

Kom omedelbart att tänka på en film om det här med att rankas socialt via kameraövervakning och andra digitala informationskällor: "Nosedive" i serien Black Mirror. Se den om ni har möjlighet! Den är både roande och alarmerande, men mest roande. Finns på Netflix. Tycker man att dystopier är olustiga så skall titta på något annat.

/MA    

Inlagt 2018-01-12 11:31 | Läst 2115 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jo, för illasinnade makthavare så är ju nutida och framförallt framtida informationsinhämtning av medborgarna rena mumsfilibabba och jubel och klang.
Svar från Mats Axelsson 2018-01-12 15:48
Ja registrering och register är på gott och ont. Hörde talas om en ockupationsmakt under 40-talet i ett grannland som ville veta om det fanns register på vilka som hade ryggsäck. De som hade ryggsäck var presumtiva motståndsmän.....!
I rätta händer är register ett bra verktyg för att organisera och planera.
/MA
Är inte så orolig.. har inga sociala medier.. ska vara bloggen här på FS då.. Mobilen är bara en telefon.. men det kanske räcker för att bli 'kollad'..
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2018-01-12 15:50
Nej jag tror inte heller att man skall vara orolig men det finns skäl att vara vaken så att det blir rätt.
/MA
Visst - och vi betalar själva snällt för vår övervakning. Korkat!
Hur går det med dom som i största allmänhet sköter sig, men inte lämnar de önskade digitala spåren? Tvångsomhändertagande av värdegrundsministeriet, och sedan en lämplig omskolningsundervisning
Svar från Mats Axelsson 2018-01-12 15:53
Teknikutvecklingen är ju för det mesta lustfylld men jag tror att det är viktigt att vara med och att vara vaken så att det inte tippar över åt fel håll.
/MA
syntax 2018-01-13 16:16
Det har den redan gjort. Trots förment vaksamhet ... :-(
Svar från Mats Axelsson 2018-01-13 17:44
Ja det mesta finns ju på plats vad jag förstår, men det ligger än så länge på många spridda händer. Man får hålla tummarna för att allt inte trattas ner i en kanal.