Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Varmluftsugn är inte bra till pepparkaksbak (lucka 6)

Pepparkaksbak är min lott i familjen. Har ärvt ett recept från min mormorsmor från Varaslätten. Charlotta Andersson, Laggaregården, född i mitten på 1800-talet. Varmluftsugnar var inte populära(!) då och tur var väl det. Skulle tro att luftbälgar användes för att få fart på brasan i ugnen. Det var nog det närmaste varmluftsugn man kom. 

De blir helt enkelt inte jämnt gräddade. Kanterna gräddas först med följden att de centrala, (innersta?), delarna inte blir gräddade förrän kanterna nästan är svarta.

Nåväl, degen är utmärkt. Undrar om det finns ett samband mellan det och magknip. Blindtarmen har jag redan tagit!

/MA

PS Fotat med Iphone 8. Törs inte mjöla ner systemkameran. DS

Inlagt 2018-12-06 18:41 | Läst 572 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Inte för att jag vet särskilt mkt om ugnar och pepparkaksbak men jag har uppfattat att generellt ska en varmluftsugn ställas in på ca 25 C lägre temperatur än vad de vanliga recepten anger......Hälsningar/ Björn T
Svar från Mats Axelsson 2018-12-06 19:04
Tack för bakrådet och kommentaren! Normalt skall den här degen gräddas i 225, men för att inte skapa för mycket stress med brända plåtar vilket det ofta blir på slutet så provade jag med att sänka till 175 grader. Det hjälpte inte. Kan vara strömningsbilden på luften som inte är bra. Får följa upp det här med andra småkakor :-).
/MA
Svar från Mats Axelsson 2018-12-06 19:11
Inser nu att placeringen av degbitarna kan påverka luftströmmen över ytan med de utstansade degformerna, men det leder för långt att experimentera fram rätt placeringsmönster, särskilt som det finns ett tiotal former.
:-)
/MA
He he kul.. Pepparkaksdeg är inte att förakta..
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2018-12-07 15:27
Deg är inte det sämsta även obakad!
/MA