Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

En släng av Montezumas hämnd eller Nedslag i det okända

Efter några dagar i Andalusien fick jag lite känningar av Montezumas hämnd. Lindrigt skall väl framhållas och det hade lika gärna kunnat vara efter några dagar i Halland eller någon annan provins. Hade ju varit i Conquistadorernas urhem så det var nog inte mer än rätt. Det roliga(!?) med detta var att det ledde till några "naturliga stopp" i utefter vägen från Granada. Mitt i ingenstans men ändå någonstans och vardagens charm av mänsklig aktivitet och icke aktivitet blir påtaglig. Platser man nog hade åkt förbi annars. Så jag kan rekommendera..... Första stoppet efter passet i Sierra Nevada blev ett område där man är känd för keramikarbeten. En trakt med många pottmakare om man vill vara raljant. Kan inte påstå att kommersen var het men inte desto mindre var utbudet stort.

Purullena heter orten någon kilometer öster om keramikbasaren. I området fanns det också bostäder där bara fasaden vette utåt. Resten fanns i berget eller i de hårda sedimenten av grus och sten.

Utsikt från Cueva Museo i Purullena som även hade hemlighuset med en dörr i bergssidan. Det fungerade utmärkt. I sådana grottoaletter kan man sitta länge i det svala när det är 40 grader ute. Delar av Sierra Nevada i bakgrunden.  

Nästa stopp blev Gor, endast 10-15 minuter senare. Gor är ett område som ligger intill en djup ravin som motorvägen Granada-Murcia passerar.

Flera småbyar ligger där och klamrar sig fast utefter ravinsidorna. Ravinen är djup, kanske 75 meter, och på botten odlas det friskt. Mathaket som jag siktade på innehöll ett 10-tal gubbar i den övre femtioårsåldern på barstolarna i halvdunklet. Jag förstod varför det var så ödsligt på fälten. De tystnade några sekunder när jag rusade in på services de caballeros. Rörelsesensorer tände ljuset när jag kutade in men slocknade när jag satt still. Helvete också, skall man behöva hantera papper och dylikt i mörkret? Den kroppsvridning man gör för att famla efter en förmodad rulle räckte för att tända ljuset, till min sköra lycka.  Att komma ut ur ett dylikt rum med papper i ena näven och med byxorna nere och frågat efter ljuset på "icke spanska" till ett gäng "icke annat än spanska" hade varit förödande för självkänslan. För att inte tala om nesan för Sverige som hockeynation och med snart drygt 50 JAS-plan. 

Nästa stopp efter ca 5 minuter blev ett stopp för brunch! Frugan ville ha mat....

För min del blev det en försiktig kopp kaffe.

Efter detta lugnade det ned sig och vi kunde fortsätta ur Andalusien och in i nästa region. Det man kan säga om standarden och renligheten på den typen av faciliteter jag nödgades använda är att den är hög i denna del av världen.

/MA  

Inlagt 2016-11-24 18:53 | Läst 2493 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är ju utmärkt att se fördelarna med ett sånt predikament, att stanna till på ställen man aldrig ser annars.
Ungefär som att gå vilse, det är ofta ett bra sätt att hitta lite annorlunda ställen.
För övrigt vill jag sticka ut hakan och påstå att Spansk mat är bättre än Italiensk!
Svar från Mats Axelsson 2016-11-24 21:17
Ja, det är bra mat. Tapas-rundor är en höjdare att gå.
/MA
NI upplever en hel del verkar det som. Och inspirerar till fortsatta aktiviteter. Trevligt!
Jag kan också hålla med om att spansk mat, när den är genuin och som bäst, är synnerligen svårslagen.
//GöranR

PS. Hur gör du med bilderna? Har du med dig datorn? Hittar du wifi? DS
Svar från Mats Axelsson 2016-11-24 21:50
Ja wifi har vi ordnat med, fungerar klanderfritt med god fart och många grejor uppkopplade, (telefoner). Jag har med en Apple-TV som hänger på wifi och som gör att vi kan se SVT-play med nyheter och några andra program. (Mycket av SVT är bortkopplat för utländsk uppkoppling men nyheterna fungerar bra). Sedan är det ju Netflix etc. men vädret är för bra för TV.
Ingrid har med sig sin Mac så den använder jag också för raw-konvertering. Tänkte ladda ned LR, (ingår i abonnemanget) men plockade ned Nikons gratis-program för raw-konvertering. Mac:en är dock seg, väldigt seg och hänger sig gång på gång. Skall avinstallera och ta ner LR så får vi se om det blir bättre skjuts.
Bra med påtvingade stopp på resor. Kul berättat och krukbilden var passande med alla sina "pottor".
Svar från Mats Axelsson 2016-11-25 13:38
😀!