Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Tempen i badet

Att ha en badtermometer är som att ha en hund i vissa situationer. När man kommer med den i handen så får man alltid frågor.

—Vad är det för temperatur?

—Hur kallt är det?

—Var du här igår med termometern? Vad var det för temperatur då?

—Kallt va!

—Nej, är det 23 grader idag också.

—Va, idag med! Det var det ju igår också. 

—Tar du tempen, ha, ha? Hjälper det, ha, ha?

Iphone, oljetemperatur?

Uppslagen till social interaktion är många och det blir ofta några utbyten av världspolitiska meningar och åsikter: Trumps rysslandspolitik, Putins senaste säkerhetspolitiska utspel, Theresa Mays tillkortakommanden i det engelska underhuset, kommunrådet som skall ge sig in i den nationella politiken. Kommentarer som: Gud förbjude, gu´ske lov, å harrejavlar, folk ä inte kloka, de ä bara idioter i politiken numera, rullar ut över Kattegatts havsyta medan man doppar sig och läser av tempen. I vattnet alltså.

NIKON FX. Avdunstningen sänker temperaturen 3-4 grader!

Jag tror aldrig jag har hört någon få frågan om hundens temperatur när hundägare möts, utom möjligtvis på ett veterinärbesök. Hur som helst, går inte badtermometern att använda till det. Flytkulan är minst 30 mm i diameter. Den andra änden är vass och kantig. Den veterinär eller hundägare som försöker med det blir nog både biten och anmäld.

Finessen med att ha en badtermometer i handen och inte ett koppel till en hund är att jag inte behöver ha små svarta påsar i den andra handen. Jag kan ha en handduk eller en reservtermometer i den andra handen. Inte heller behöver jag se upp för att andra termometrar helt plötsligt anfaller och framför allt: Jag kan ta med den till badstranden, termometern alltså. Det går inte med en hund, i varje fall inte på alla stränder.

Det blir alltid en viss jämförelse mellan termometrarnas visade värden och diskussioner om det är en sprittermometer, bimetalltermometer eller en digital termometer med sensor, när man möts med varsin termometer i handen. På så vis blir termometern kontrollerad och justerad, om det går att skjuta på skalan. Visst kan det hända att hundar som möts blir jämförda, men inte kalibrerade, oftare då att någon blir ofrivilligt justerad med ett veterinärbesök som följd.

Iphone

Och härom natten var ju till med månen rödglödgad, men något nattbad i fullmåne blev det inte.

/MA

Inlagt 2018-07-31 18:44 | Läst 2081 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Analog termometer - digital kamera?
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2018-08-01 11:44
Ja, den analoga känns mera äkta, ursprunglig ;-)
/MA
Jaha! Kanske dags att skaffa sig en badtermometer då, räcker inte att doppa ner tårna och konstatera att det var nog för kallt för ett dopp. Social samvaro och samtal är ju viktigt för välbefinnandet, men min gamla badtermometer på landet kanske skulle leda till fler samtal, för där är mittpelaren som läser av temperaturen lös. Då kan man flytta den och välja var på skalan det ska läsas av.
Kan bli livliga diskussioner då.
Fast jag hörde på radion att man ska ner en meter för att få den rätta vattentemperaturen och då har man ju redan badat och vet om det kändes kallt eller varmt.
Svar från Mats Axelsson 2018-08-01 11:52
Ja en meter skall man ner. Det har jag också hört. Den här mäter på ca 200 mm djup om man låter den hänga flytande i kulan. Därför brukar jag lägga mig i ytan och flyta i rätt temperatur, nästan som i Döda Havet. :-)
/MA