Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

4,2 jordklot

Läste pressmeddelandet från från WWF - Living Planet 2016 (se pressmeddelande på www.wwf.se/press/pressmeddelanden/) om konsumtion. Svensken har en konsumtion som motsvarar en resursförbrukning på 4,2 jordklot men vi är inte ensamma på den nivån, om det nu är en tröst. Globalt ligger den på 1,6!

Bland annat tas köttkonsumtion upp som en stor del av CO2 avtrycket. Slut på grillkvällarna alltså med 3 kilos köttbitar och fjärrstyrda grillar manövrerade av machos med förkläden. Nu blir det morötter, kålrabbi, palsternacka och rödbetor på elgrill i olivolja.

Såg ingen kommentar om fotoprylar.....håller hårt i dem.

Svårt det här med att dra ner och ställa in sig på en enklare tillvaro. Färre kvadratmeter att bo på, färre luncher och middagar med kött och fordon som knappt drar någon energi alls. Och när skall man börja dra ner......?

Har hittat en bra kombination på resor. Ett hus med APS-C sensor och 70-300, (ger bra möjligheter vid naturfoto, det blir en bra teleeffekt med faktorn 1,5) och en fullformatare med ett normalzoom eller ett fast normalobjektiv för själva resan eller reseberättelsen. Mycket att bära dock. Ibland lika tungt som 4,2 klot.    

Den lilla på bilden har gjort 6-månader på sin resa. 

/MA

Inlagt 2016-11-06 23:43 | Läst 2051 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Rätt tungt, faktiskt. Har varit där också. Men det finns ju alternativ? Underbar bild.
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2016-11-07 22:49
Tack! Ja, det finns nog lösningar! Ibland tar det tid att komma fram dit!
/MA
Ja vad lämnar vi efter oss?
🙂
Svar från Mats Axelsson 2016-11-07 22:51
En massa bilder...på hur det var! Nja det blir nog någon råd med det också.
Vi förmår nog inte ställa om förrän vi måste. Det är sorgligt, men förmodligen sant. En riktigt fin bild av den lille!
Svar från Mats Axelsson 2016-11-07 22:53
Så är det nog! Tack för kommentaren.
Det är nog många som innerst inne resonerar som Trump i klimatfrågan. Hur ska man annars förklara att strandtomter är mer värda än tomter in bit upp från havet? Och att nya stadsdelar ska heta nåt med "strand"? Och att flygbränsle är obeskattat medan vindkraftverk och vattenkraftverk betalar fastighetsskatt?

Fotoprylarna ingår i elektronikberget som samlas på tipp. Jag tror Sverige är bättre än ex vis USA men vet inte säkert.
Svar från Mats Axelsson 2016-11-07 23:06
Ja fotoprylar har blivit elektronik till och med bilden. Det är först vid utskrift som bilden kommer in i ett annat materialflöde. Den digitala bilden är nog mer miljövänlig än den analoga. Så det är nog rätt väg i alla fall!
/MA