Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Amsterdam 1966

Den första semestern utanför Norden med mina föräldrar företogs med bil och gick till Holland. Fotografering och dagbok ingick i resans dokumentation. Diabilderna blev ett bra sätt att återuppleva resan mörka vinterkvällar. I en vit SAAB96:a av årsmodell 1962 styrdes kosan åt sydväst. Visserligen hade Eric Carlsson på taket vunnit Monte Carlo rallyt några år tidigare med en SAAB96:a men inte hjälpte det vid omkörningar ner mot danska Rödby på en tvåfilig tungt trafikerad och kuperad väg. Stressen var hög vid varje omkörning minns jag och den lilla 3-cylindriga tvåtaktaren fick göra skäl för sig. Eric Carlsson hade ju en sportmodell!

Här vid Ijselmeers vall Afsluitdijk mot havet blev det en paus. 

Det blåste kallt på försommaren men en traditionsenligt uppställning var obligatorisk. Havet på högersida och den invallade havsviken på den andra. 

Positivhalare frekventerade flitigt gatorna i Amsterdam. De finns nu också men är inte lika vanliga.

Vilket dock kanalerna är, alltså lika vanliga nu som då! 

Då, på den tiden, var jag en inbiten modelljärnvägsrallare utan ekonomiska resurser. Märklin-katalogen studerades flitigt. Holländska lokmodeller liksom svenska lokmodeller var sällsynta. Det fanns dock en holländsk minns jag med en tjusig blå färgsättning till skillnad från den svenska bruna. Jag hade turen att fotografera ett sådant lok men har inte lyckats hitta bilden i dia-arkivet. Kanske plockades den ur för sitt speciella innehåll och hamnade på fel ställe. Så den här bilden från Amsterdams centralstation är den enda tågbilden jag hittat.

På Dam-torget hände alltid någonting. Duvorna matades av besökande far- eller morföräldrar med barnbarn men småpojkarna gillade mera att klänga på räckena än hålla på med sånt larv som att mata duvor.

Eller var det 1965? Får kolla på filmen.

/MA

Inlagt 2016-07-01 23:25 | Läst 1685 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fin och tidstypisk färgkänsla i bilderna. Gillas.

Bertil
Svar från Mats Axelsson 2016-07-02 08:40
Tack Bertil!
/MA
Exempel på hur viktigt det är att fotografera och dokumentera. Måste vara roligt att så här kunna minnas och kanske drömma sig tillbaka och inte minst visa. Trevlig historia.
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2016-07-02 22:35
Tack! Digitaltekniken lyfter verkligen de gamla bilderna. Helröda bilder går att ta fram hyfsat.
/MA