Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

En mink bland hermelinerna (lucka 12)

Serverar en oemotståndlig doft av rutten räka. Något för den sugne jägaren.

Minkuppfödaren söderut drabbas med jämna mellanrum av djurrättshaverister som öppnar portarna till friheten för minkarna.

En del överlever fram till vintern men de flesta svälter ihjäl eller blir påkörda. En del blir förstås infångade och blir så småningom avpälsade(!!) (branschens uttryck). 

Det är överlevarna jag är ute efter.

Utanför stranden så ligger det några kobbar och skär som utgör en alldeles utmärkt plats för fågelhäckningar. Den större kobben hyser runt ett hundratal storskarvsbon på sommarhalvåret och på grannkobben ligger det ofta knölsvanar och förstås gråtrutar och havstrutar. De har kraft nog att hålla minken stången.

Biotopen är också lämplig för tärnor, enkelbeckasin, kärrsnäppa och strandpipare samt inte minst rödbena och gluttsnäppa. Uppräkningen kan bli hur lång som helst, men minken förkortar den.

Snacka om lucka!

På uppdrag av den lokala fågelklubben och några hermeliner finns det inte här!

/MA

Inlagt 2018-12-12 14:00 | Läst 514 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
MYCKET bra! Minken (Amerikansk vatteniller) är ett elände för skärgårdens häckande fåglar! Jag har själv tagit drygt ett 60-tal Minkar just med dessa fällor, de flesta på en ö i Stockholms absolut yttersta skärgård, även fast det är 2-3 mil ut från fastlandet så finns dom där.. Förr fanns det Tobisgrisslor som häckade, och Tordmular på öar straxt intill, och så länge som jag fick bort Minkarna fanns dom där, men jag grejade det bara i kanske tio år, sen försvann dessa fåglar när Minken ändå kom dit, och dom arterna har inte kommit tillbaks.. Det är ett elände med dessa unga 'ideologiska' människor som tror att dom gör något bra när dom släpper ut Minkarna.. men det är väl okunskap!
Hälsn!
Tack för kommentaren! Vad hade du i fällorna att locka med?
/MA
ehrsa 2018-12-12 21:21
Hej! Ingenting! Det behövs inte, Minkar är så nyfikna att dom går in där ändå.. dessutom avsätts det mycket lukt av Minkarna från tidigare fångade individer.. så det är bara att ställa den på strategiska ställen där man kan tro att det passerar Minkar, nära större stenar som på bilden är bra!
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2018-12-12 23:30
Tack! Får hålla tummarna!
/MA
Bra jobbat. Lycka till.//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2018-12-13 09:23
Tack, tack!
/MA