Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Fotoexcursion (del 8)

Det blev många bilder vid sista Ölandsbesöket så jag gör ett blogginlägg till.

Aurora, namnet på morgonrodnadens gudinna, har givit namn till en fjäril, dagfjäril. En fascinerande "pärla" bland vanliga fjärilar. Den flyger bara i maj och någon vecka in i juni i södra Sverige. Då skall allt ske. Det vill säga parning och äggläggning. Hannen är påfallande stressad och brukar ta sina rundor i reviret på jakt efter honor och rivaliserande hannar samt förstås nektar från korsblommiga växter. Svårfotograferad med ett macroobjektiv men det blir enklare med ett tele!

Ängsbräsma som syns längst till höger är en typisk värdväxt.

Undersidan, som syns lite grand här, är melerat grön. Jag måste tillstå att det krävs ett nytt försök för att göra fjärilen rättvisa. Tidigare år har jag försökt med ett macroobjektiv men inte kommit tillräckligt nära. Vid det tillfället envisades det exemplaret med att flyga mellan två områden med ett taggtrådsstängsel mellan. Jag blev något vigare på kuppen och men fick jackryggen sönderriven. Dessutom inte någon bild. Det här är tagit med ett 70-300 mm zoomobjektiv. Väntar dock på en macrochans som ger bättre skärpa. Säsongen är nästan över för det här året så det får bli nästa år.

Smultronvisslare flyger lite längre in på säsongen. Här sitter den på en Bergskrabba. En växt som är lik blåmonke och väddar. Bergskrabba är spännande på så vis att den i Sverige växer bara på Öland och Gotland. Jag har för mig att den också finns på de torra stäpperna i Ukraina och österut. 

De tidigare inläggen finns här: del 1del 2del 3del 4del 5del 6del 7.

/MA

Inlagt 2017-06-08 11:49 | Läst 1637 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Lite får man offra som fotograf ;) fast det kanske hade varit värt en ödelagd jacka om du lyckats med bild då. Men den översta bilden visar hur fin den fjärilen är. Den ser nästan rund ut.
Svar från Mats Axelsson 2017-06-11 10:12
Ja lite ansträngningar gör ofta bilden även om den bara fastnade på näthinnan och inte på sensorn!
/MA
Oj! Auroran känner jag igen, såg den nyligen, men den slank undan.
Sönderriven jacka på taggtråd? Jodå, har gjort samma med ny svensk designjacka, så är det när man bara ser bildtillfället.
Smultronvisslare är ett härligt namn, låter avslappnat behagligt.
Svar från Mats Axelsson 2017-06-11 10:14
Tack för kommentaren! Bara kameran är hel kan man tåla det mesta 😀
/MA
Aurora, tack för namnet. Den har jag sett flera gånger den här veckan ( Gästrikland ). Vet inte om jag någonsin sett den förut.
ing-marie
Svar från Mats Axelsson 2017-06-11 10:08
Flyger den förbi så är den lätt att ta som en kålfjäril eller rapsfjäril. Tror den är förbisedd.
/MA
Jaja, det är att ha varit på Öland också! Du hittade andra motiv, fina fjärilar. Den är fin den där auroran. Spännande ny art för mig i sista bilden också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Mats Axelsson 2017-06-11 21:37
Ingen brist på motiven som du säkert märkt! Tack för kommentaren!
/MA