Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Framtida inskränkningar i frihet att fotografera och yttra sig....?

Jag läste en artikel i en av de ledande rikstäckande dagstidningarna, (SvD) om en Sifo-undersökning, (tror jag det var) om hur våra riksdagsmän och riksdagskvinnor ser på yttrandefrihet och fotografering. En majoritet (51%) av de tillfrågade riksdagsledamöterna, (hur många av riksdags- ledamöter som besvarat frågan angavs icke), tyckte inte att offentliga personer skulle få fotograferas utan samtycke. Likaså fanns det en icke föraktligt stor andel som ansåg att yttrandefriheten borde begränsas mer än vad som är fallet idag! Intressant vore att följa de här attityderna för se om det finns en trend åt något håll. Vad kan bakgrunden vara till en sådana här attityder?

Nu tror jag inte att de  som syns i bilden här har begränsningar i friheten på agendan men att det ens förekommer sådana åsikter är anmärkningsvärt. Sverige har varit ett föregångsland när det gäller yttrandefrihet och det har gagnat både det svenska samhället och andra samhällen. Frihet är inte något som kan tas för givet.

/MA

    

Inlagt 2016-01-14 21:58 | Läst 1824 ggr. | Permalink

"Yttrandefriheten är värd att värna om och jag tror att vi i Sverige är så vana att ha den att vi inte alltid tänker på att värna om den. I jämförelse med länder där yttrande- och pressfrihet knappt existerar är Sveriges yttrandefrihet en dröm. Jag tror att det är viktigt att vi påminner varandra om att yttrandefrihet inte alltid är något självklart, i alla fall inte för alla."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Verkligen märkligt, men kanske ändå inte. Jag har jobbar inom den politiska sfären som fotograf i mer än 10 år. Det är långt ifrån alla riksdagsledamöter som imponerar. En del har skrämmande dålig koll. Å andra sidan brukar de korkade idéerna ofta stoppas någonstans på vägen.
Svar från Mats Axelsson 2016-01-17 21:40
En sådan viktigt fråga borde vara föremål för samhällsvetenskaplig forskning.
/MA
Kom direkt att tänka på Polen, men så långt går det väl inte här (det sa vi iofs om SD för ett tag sedan också, eller politiken kring flyktingar men det är en annan diskussion).
Verkligen skrämmande, de vill väl undvika att bli fotograferade helt enkelt och tänkte inte ett steg längre, anmärkningsvärt för en politiker om så är fallet (eller kanske inte, men det är också en annan diskussion).
Svar från Mats Axelsson 2016-01-17 21:53
Ja jag kan ju förstå att det finns en privat sfär och att man vill vara privat ibland men i det offentliga rummet skall det vara öppet även om man råkar ha glömt att kamma sig eller något annat fatalt. Förhoppningsvis är det inte något annat de är rädda för att visa upp....
/MA
Yttrandefriheten är värd att värna om och jag tror att vi i Sverige är så vana att ha den att vi inte alltid tänker på att värna om den. I jämförelse med länder där yttrande- och pressfrihet knappt existerar är Sveriges yttrandefrihet en dröm. Jag tror att det är viktigt att vi påminner varandra om att yttrandefrihet inte alltid är något självklart, i alla fall inte för alla.
Svar från Mats Axelsson 2016-03-25 20:36
Ja det är lätt att bli "hemmablind".