Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Kan lutfisk fotograferas aptitligt?

Julen är över sedan några veckor, nästan en månad faktiskt. Lutfisken är ett minne blott. Lutfisk till lunch på juldagen var något som vi praktiserade länge och nu på senare år har man insett det värdefulla: Den är basisk. Motverkar alltså sur mage. Redan på medeltiden visste man att fet mat bör balanseras med lutfisk. En gammal kunskap som imponerar. 

Å andra sidan blev man som barn sur varje juldag då det vankades lutfisk. Då mängden hårda paket i år icke kunde räknas (0) blev det dock ingen sur gubbe som behövde botas med lutfisk. Det blev till att ta fram blixten. Rena nöjet och ett bra botemedel mot en eventuellt sur gubbe. Vad blev mer naturligt än att fotografera lutfisken som låg i blöt. Insåg att en matfotograf får jobba hårt för att få fram det aptitliga i bilderna. Så det blev att försöka med något mera otraditionellt senare under veckan: Baconlindad köttfärslimpa.

Det här med matfotografering fick jag smak för.

PS Har en besöksräknare till bloggen. Upptäckte att Singapore gått upp på tredje plats i besöksstatistiken. Flera besök än antal blogginlägg. Tittade på andra bloggare som använder en likadan besöksräknare och kunde konstatera att även där hade Singapore-besökare hamnat på tredje plats. Kul med besökare men lite märkligt eller bara fel? DS

/MA 

 

 

Inlagt 2024-01-24 19:20 | Läst 530 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, jisses.. Lutfisk har jag inte testat sen jag var barn, och inte sedan dess, vad jag minns nu! Köttfärslimpa kan det bli kanske 5 gånger per år, men inte med bacon.. Dock gärna med champinjoner och skapligt med vitlök i.. Bra måltid att frysa in i lagom portioner med smakfull egen 'brunsås'! Och gärna bra med grönsaker till, som här.. 😇
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2024-01-25 04:58
Jodå, grönsaker hör till varje måltid, så även denna. Lutfisken med vitsås, potatis och gröna ärtor hade nog gjort sig på bild. Får spara den till kommande juldag.
/MA
Jag tycker att lutfisken ser förvånansvärt bra ut på din bild. Några gröna ärtor hade satt lite mer piff. Köttfärslimpan ser mycket god. Det blir inte lika fin uppsliten.
Hälsningar Lena
Svar från Mats Axelsson 2024-01-27 12:07
Ja hon som lagar maten (frugan) insåg också att lutfisken hade gjort sig bättre upplagd på en tallrik med potatis, vitsås och gröna ärtor. Förvånads värt bra blev det ändå, tekniskt. Vi upptäckte att köttfärslimpan i formen blev tätare än normalt, så det hade inte blivit lika bra med en uppskuren bit. Tack för kommentaren!
/MA
Om jag förstår det rätt blev det lika gott som det ser ut. Roligt att fotografera mat, men svårt.
Sen tror jag att lutfisk är underskattat, oavsett sur gubbe - jag menar mage. Exempelvis i Spanien har man ju Bacalao, vilket kanske ändå motsvarar det här med klippfisk som väl är mer norskt.
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2024-01-27 12:17
Förutom att lutfisken hade blivit bättre med gröna ärtor och vitsås med en yta av krossad vitpeppar så blev ju köttfärslimpan bra. Lika gott båda. Det blir faktiskt mera fisk i Spanien. Ett utbud som knappt finns här längre.
/MA