Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Köpte två buteljer med portvin

När jag var barn fick jag och brorsan ett litet 25-öres russinpaket på lördag eftermiddag. Just det här portvinet smakar mycket russin. Är för övrigt inte så förtjust i vin och dylikt. Har aldrig varit. Smaklökarna och magen protesterar. Tycker mest att det handlar om penseltvätt som är höjt till skyarna, men av respekt för hantverket tvättar jag inte mina målarpenslar i whisky, konjak eller viner. Det blir ju dyrt dessutom och någon pensionärsrabatt på Systemet eller på någon bodega känner jag inte till. Ännu.

Tog en promenad i omgivningarna. Detta att insupa (!) en ny miljö är lika fantastiskt varje gång.  Varje plats eller snarare varje region har sina fysiska omständigheter som var för sig kräver lösningar och inte minst anpassningar.

Vindue ser ut att vara något som förekommer också långt söderut fortfarande. Träluckor i hålen stänger ute solen effektivt.

Efter ett tag kommer de ekonomiska realiteterna ifatt eller är det entusiasmen som klingar av. Förutsättningarna har i alla fall ändrats på något sätt.

En svart stenskvätta hoppar omkring på den torra marken och under ett träd ligger gårdvaren och iakttar mig misstänksamt. Jag törs inte rikta kameraögat åt det hållet.  

Enklare med de överlevande mandelträden och en fjäril med ett spännande namn: Schackbräde.

Börjar få ont i stortån. Olämpliga skodon på stenig mark? Får man portvinstå innan man ens har öppnat flaskan eller är det begynnande artros? Kan ju vara nageltrång också!

En klarblå himmel utan moln är svårare än man kan tro. Alla dammfläckar dyker upp och finns det en tillstymmelse till reflexer i linsystemet så syns det fort. Försökte med att få ett panorama i Lightroom med 15-bilder. Efter 8 timmars bearbetning stängde jag av datorn. Startade den på nytt idag och den bara fortsätter att surra. Få se vad det kan bli för märkvärdighet av det.

/MA

Inlagt 2019-03-20 17:33 | Läst 2416 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vackra bilder! Fina också i svartvitt! Går det inte att 'skala ner' bilderna först (kopior, men nedskalade i storlek) till en mindre storlek, kanske datorn orkar med dom bättre då..? Har själv inte prövat detta i Lightroom..
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2019-03-20 22:44
Tack! Det var en idé att skala ned bilderna! Skall testa det kommande dagar. Har inte tänkt i de banorna. Gav upp till slut när datorn började göra en chkdsk mitt i sammanfogningen. Alltså kontrollera att hårddiskens adresser är rätt. Kanske är det så också att minneskapacitet är för låg.
/MA
ehrsa 2019-03-20 23:09
Tror det kommer att fungera om du bara gör bilderna mindre i storlek/pixlar! När jag gör ett panorama så använder jag mig av ett gammalt panoramaprogram som heter 'MGI Photovista', tror inte det finns längre ens.. Men jag brukar alltid göra de enskilda bilderna betydligt mindre i storlek än den storlek/pixelmängd som originalbilderna har, annars skulle det ta en evig tid även i mitt program.. Den färdiga bilden kommer ändå bli väldigt stor i storlek/pixlar när den är färdig i datorn.. Det viktiga i mitt program är bara att alla enskilda bilder har exakt samma pixelstorlek både i bredd och höjd annars protesterar programmet.. Så jag kan redigera en RAW-bild fullt ut, även beskära i Lightroom, men då måste även alla de andra bilderna redigeras exakt likadant i storlek/nedskalning, däremot kan dom redigeras olika i färg och ljus/kontrast.. sen sparar jag ner dom i bästa JPG kvalitet, sen tar jag in dessa JPG-bilder i Photoshop och skalar ner/krymper bilderna där, sedan matar jag in dom exakt lika stora JPG-bilderna till mitt panoramaprogram och det tar sällan mer än nån minut innan det är klart.. Det färdiga panoramat brukar alltid bli väldigt skarpt och fint! Men panoramabilder visas för dåligt här på Fotosidan, det blir oftast en väldigt smal bild i höjd eftersom hela bilden i bredd alltid visas.. Det hade varit bättre att bilden blev högre i höjd och sen får man dra i en rullist i underkant för att se bilden från vänster till höger..
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2019-03-20 23:29
Körde med raw-filer i full upplösning. Lightroom har ingen direkt nedskalningsfunktion såvitt jag förstår utan man måste i så fall exportera till ett mindre format och så importera dem i det nya formatet. Skall faktiskt utmana datorns kapacitet genom att ta lite färre raw-filer en gång först, fem stycken. Natten är lång...!
/MA
Snyggt, och delvis med grad av igenkänningsfaktor. Fujin?
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2019-03-21 10:01
Tack! Nikon denna gång.
/MA
Den dansande damen på berget var en kul och fin bild!
Svar från Mats Axelsson 2019-03-21 10:08
Tack! De torra och gnetiga mandelträden gör så gott de kan;-)
/MA