Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Mellan Småland och Östergötland

Skulle övernatta för att kunna vara hyfsat på plats nästa morgon. Ett snabbt beslut på grund av frosten den gångna natten. Ingen bra situation att köra 30 mil i morgonhalka för att vara på plats klockan 8, så det fick bli en natt någonstans därute.

Efter de sista 2 milen på en skogsgrusväg utan något möte genom snöglopp i mörkret kom jag fram till en T-korsning med några gatlyktor. Hittade inte logiet! Fanns inte så mycket att välja på. Det borde ju vara ett hus, ett typiskt hus, och det såg ut att finnas runt 4-5 stycken runt T-korsningen. Stannade bilen. Ringde och ställde frågan om var boendet låg. En engelskspråkig röst svarade och sa:

— I see you!

— Where, sa jag.

Då såg jag någon i mörkret som stod och vinkade på en oupplyst furstubro. En schweizare drev B&B:et. En schweizare som lämnat Zürich för några år sedan ihopp om att trappa ner och skjuta upp inträdet i dödsriket. Stressrelaterade hjärtproblem krävde lugn och ro, för att läka ut. Med 3 mil åt alla hålla till närmaste tätort med affär och med bara pensionärer som grannar blir det lugnt. ”In the middle of nowhere but in the centre of everywhere”. Han berättar att första sommaren han bodde här var han vid ett tillfälle på väg hemåt i en allt tätare trafik. Brinner det någonstans? Pågår det en evakuering som han inte uppfattat på grund av språkförbistring? Nej det var den återkommande loppisen på campingplatsen intill T-korsningen som drog folk.

Annars kommer ett fordon då och då, kanske.

Det finns kollektivtrafik. En busslinje till näst närmaste tätorten. En buss in på morgonen runt åtta, en buss ut sen eftermiddag. Busschauffören bor i något av husen runt T-korsningen.

Även här har det funnits en affär. Senaste affärsbyggnaden i typisk 40-tals stuk. Nu är de stora fönstren delvis igenspikade med träskivor eller dylikt.

Black Friday? Här är det svart på eftermiddagarna måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag - söndag så här års!

Någon dag är baddag.

Kanske lördagar?

Den nedlagda skolan har sålts. Yoga-övningar ordnas med jämna mellanrum. En sekt säger en del.

Slås återigen av insikten om att det finns många sätt att leva på och jag har bara levt mitt.

Inlagt 2018-11-24 10:24 | Läst 1178 ggr. | Permalink

"Bra 'reportage' om hur det kan vara ute på 'bygda'.. Man blir lite nyfiken på vad det är som du ska "vara hyfsat på plats" inför.. Jag brukar ofta stega mig fram mellan div. webbkameror som finns utifrån hela landet i Sverige via: http://www.webbkameror.se/webbkameror/index.php , där brukar jag ibland få samma känsla som i dina bilder här.. 'det kommer en bil då och då'.. t.ex. i Storuman.. det är rätt mysigt! Hälsn!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra 'reportage' om hur det kan vara ute på 'bygda'.. Man blir lite nyfiken på vad det är som du ska "vara hyfsat på plats" inför..

Jag brukar ofta stega mig fram mellan div. webbkameror som finns utifrån hela landet i Sverige via: http://www.webbkameror.se/webbkameror/index.php , där brukar jag ibland få samma känsla som i dina bilder här.. 'det kommer en bil då och då'.. t.ex. i Storuman.. det är rätt mysigt!
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2018-11-24 22:13
Jag gör några knop i yrket understundom även om jag är pensionär. Det blir några projektmöten ibland. Skall kolla på webbkamerorna. Tackar för tipset!
/MA
Får mig att tänka på Stig Claesson roman Vem älskar Yngve Frej. Fina bilder.
😁
Svar från Mats Axelsson 2018-11-24 22:05
Tack!
/MA
Mycket intressant reportage med bra och talande bilder! Du har fångat stämningen av "middle of nowhere" bra. Verkar dock vara fler hus samlade där än där jag bor!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Mats Axelsson 2018-11-24 22:15
Tack! Då har du det lugnt också kan jag tro.
/MA
Stämmer in i kören tilltalande bilder och text

/peter
Svar från Mats Axelsson 2018-11-24 22:15
Tack.
/MA
Det var en trevlig lördagsberättelse!
Svar från Mats Axelsson 2018-11-24 21:58
En tacker, som man säger i Östergötland. :-)
/MA
Trots få hus och avfolkningsbygd så verkar det ändå vara ganska livligt ibland vid den där T-korsningen. Ett reportage om en korsning som fångade min uppmärksamhet och skulle platsar i en rikstäckande tidning. Varför inte testa om tidningen Turist är intresserade.
Svar från Mats Axelsson 2018-11-24 22:17
Tack för berömmet!
/MA