Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Tankar i Granada (del 2) fotolibros

Med blöta sommarskor i regn går man inte så långt, inte ens i Granada!

Så när det uppenbarade sig en utställning om fotoböcker som jag sett informationsblad om så smet vi in på den. 
Först såg jag inte riktigt vad det handlade om egentligen "Nueva York en fotolibros". Min spanska är nästan obefintlig men successivt så går det att läsa sig till saker och ändå. "Nueva York"? New York förstås. Utställning var ett försök att göra fotografier i fotoböcker tillgängliga för visning i ett större format och större sammanhang. Ett femtiotal böcker från 30-talet fram till 2002 hade samlats och på skärmar kunde man se innehållet. Det var bara att sitta ned och titta. De sista årens blomstring av den här genren, har sporrat försöket att göra bilder mer tillgängliga. Det här var ett experiment. I mitt tycke ett bra försök. Ca 8000 bilder serverat på skärmar.

    

Allt var inte gatufotografi som man skulle kunna tro utan andra bildskildringar av New York. Hasse Persson fanns med som svensk fotograf och fotobok bland de övriga.

 Fina lokaler, en modern byggnad mitt emot Isabella och Ferdinands gravkapell.

Några målningar fanns det också på övre planet i Centro José Guerrero som verksamheten kallades. 

Kanske något för Moderna eller Fotografiska eller rent av något provinsiellt som Abecita i Borås eller Falkhallen i Falkenberg. Fritt inträde på Centro José Guerrero. (Kommer den till Sverige och det blir inträdesavgift förutsätter jag att det finns pensionärsrabatt).

Spännande det här med att man i spanskan översatt new till det spanska ordet för nya, nuevo, i New York. Har nog sett det förut men inte reflekterat på det. Nya York på svenska är mer logiskt faktiskt än New York. Har vi en benägenhet att falla undan eller är vårt språk för litet? 

/MA

Inlagt 2016-11-29 10:01 | Läst 2379 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Åtta plus och regn låter nästan som när vi besökte Madrid i maj, prickade in deras sämsta vår på århundranden. Ganska skickligt det också, speciellt då de hemma i Sverige hade värmebölja samtidigt.
Skönt att få komma in då och se en lite annorlunda utställning.
Logiskt med namnet på Nya York.
Svar från Mats Axelsson 2016-11-29 20:13
Väderleksrapporterna sa att det skulle komma 38 mmoch det gjorde det nog. Det mesta kom på natten. Nu så här i november så var det inte varmare i Sverige😀. Vilket var en tröst. Faktum är att med lite mindre sol går tempot ner och man upptäcker annat när man är på resa!
Bra initiativ! Gillas.
Och möjligen bättre väder längre upp på kusten, typ Costa Blanca?
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2016-11-30 00:14
Japp! Den lägsta temperaturen var runt 4-6 grader ner vi passerade motorvägspasset på 1380 m över Sierra Nevada. Sedan gick det förstås nerför men vägen gick på en högplatå en lång sträcka på ca 1100 m.ö.h. så först närmare Lorca kom temperaturen upp i 12 grader och sedan bara ökade den. Uppåt 20 på eftermiddagen!