Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Tomatplock, grisplock och korvplock

För att nu snabba upp bloggprocessen och inte behöva ha så mycket handpåläggning får det bli jpg-filer ett tag framöver. (Min dator är segare än seg). Minsta storleken och direkt ur kameran och inte så pretentiöst. Får lägga på lite skärpa men i övrigt får de vara som kameran vill. Bekymret uppstår först i inomhusbelysning då vitbalansen ibland blir fel och då det inte finns någon vana att ställa om den. Men det momentet går kanske att arbeta in. En variant att komma enkelt undan är att göra svartvita bilder. 

En större handelsträdgård ligger inom räckhåll(!). I helgen var det självplock på tomater. Doften av tomatplantan och matjorden sätter spår i minnet och ljuset under växthusets glas är lite speciellt. Lite vitare kanske. Reflektion från den vitmålade omgivningen?

Några kvarglömda rester från sommarens kunder finns här och var. 

Liksom julbelysningen från förra julen. Det är snart dags att tända igen.

Lite längre bort utom räckhåll men inom cykelavstånd ligger en gårdsbutik med allsköns köttprodukter. Inget för veganer och knappast heller för vegetarianer för mjölk och ost från utvalda gårdar saluförs också.

Ulliga grisar. Undrar om modet någonsin kommer att svänga över till svinpälsar. Mocka lär ju finnas av svinskinn, men pälsar är nog än så länge rätt ovanliga, åtminstone bokstavligt. Grisarna, eller svinen om man så vill, var inhägnade med ett lågt elstängsel.

Elen alstrades inte så långt bort från brukarna. Tror inte att krämen i staketet räcker till att steka en hel gris. Det luktar inte ens bränt när grisarna går emot, men det är frånstötande för grisen.

Man fick inte plocka själv men ett smakprov blev det förstås.

/MA

  

Inlagt 2019-10-10 22:20 | Läst 648 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Såna här affärer, drivna av ideologi och känsla är guld värda ur många synpunkter, och ger den här känslan av äkthet och ekologi och närhet som tilltalar så starkt. Och så smakar ju produkterna så gott ju. Och då kan de väl varken vara farliga för kroppen eller för klimatet...😎
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2019-10-11 07:56
Produktionsledet blir kort och synligt. Ett etiskt dilemma lurar i bakgrunden, mer påtagligt så här. Tack!
/MA
Hej Mats. Det är ett trevligt reportage med några väldigt fina Fuji jpg-filer. Jag tillhör en av dem som bara skjuta jpg med min Fuji X100F och jag skäms inte - tvärtom.
När det gäller vitbalansen har jag lagrat 3 olika för olika ändamål förutom de som finns med sol, moln etc. Men jag använder sällan något annat än mitt eget. Din kamera har också den möjlighet. Enligt DPreview:
"Custom white balance: Yes"
Med många vänliga fotohälsningar från Erik / DK.
Svar från Mats Axelsson 2019-10-11 17:23
Tack för tipset! Det gäller att komma ihåg det ;-)
/MA