Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Falkenberg - Torrevieja i en bättre begagnad Opel. Del 6 av 8. Morgon i Bordeaux med fika i Biarritz.

Vad gör man i Bordeaux en tidig lördagsmorgon? Halv åtta hinner klockan bli innan det blir fotoljus. Det logi vi hyrt en natt var ett rum i ett lägenhetshotell med matlagningsmöjligheter. Frukostingredienser hade vi inhandlat kvällen före och någon direkt matlagning var inte att tänka på. Det blir så mycket med städning för bara en natt! Frugan bidade tiden på hotellet. Gårdagens eftermiddag med fredagsrusningen i trafiken och kvällen hade fyllt frugans behov. Jag var nyfiken på staden, på miljön. Spårvagnslinjerna skulle testas liksom bärigheten på Ponte de Pierre.  

Köpte en spårvagnsbiljett för 1,6 € som var giltig på alla linjer i 90 minuter. Vagnen hann köra innan jag var klar med att få ut biljetten ur automaten. Biljetten kom ut i ett fack 50 cm över perrongplanet. Det dröjde ett tag innan jag upptäckte det. Följde Cours d´Alsace et Lorraine där linje A via Ponte de Pierre gick men blev inte synkroniserad med vagnens tider på hållplatserna. Kom ut på Pont de Pierre.

La Garonne med ett strömt lerbrunt färgat vatten. Sikt noll i det vattnet. Knallade ut på bron en bit och tog lite bilder. En skön känsla att stå i morgonljuset med en floddoft i luften på bron över Garonne i Bordeaux.

Påfallande många var ute och motionerade. Cyklistgäng, ensamma joggare, motionssällskap med flaggor vid samlingspunkten. En och annan hundmotionär också förstås.

Gick sedan tillbaka på västra stranden och ställde mig på hållplatsen Porte de Bourgogne för att invänta första bästa spårvagn. Staden började vakna så smått. Så kom en vagn på linje C. Jag hoppade på. Vilken sida man skulle stämpla biljetten på var inte självklart men en yngre man pekade och vände biljetten åt rätt håll. 

Jag klev av på Place de la Bourse. Åkte en hållplats alltså. Motionsgrupper med flaggspel och ledare med gula tröjor och adepter flockades runt fontänen.

Gick sedan genom centrala staden förbi katedralen och mot hotellet. En dag hade man med lätthet kunnat spendera på att gå omkring och insupa miljön. Till och med kunnat idka fågelskådning ut mot Garonnes utlopp i Atlanten.  Storstäder tröttar dock och i gatuplanet ser det faktiskt ganska lika ut efter ett tag.

Nu hägrade Baskien med Bilbao, men däremellan ligger Biarritz! Runt 10 embarkerade vi oss i Opeln på plan -4 och körde i en uppåtgående spiral till markplanet. Betydligt lugnare trafik på lördagsförmiddagen.

 Landskapet var synnerligen platt längs vägen söderut. Mycket planteringar med barrträd på båda sidor om vägen. Det började regna. En flock på 8 tranor passerade intill oss. De flög åt samma håll som vi färdades i bil.

En del tyckte nog det var svalt i Biarritz medan andra surfade som vanligt. Surfarna flöt i en skock i sina våtdräkter och väntade på vågen.  

Barfota surfare blandades med flanörer i täckjackor.  

Glasskaféets ordinarie kundkrets var inte så många den här dagen.

Kanske idkade några vanliga kunder Sisifosarbete i sanden?

Del 1, 2, 3, 4 och 5 finns här: del 1del 2del 3del 4, del 5del 7del 8.

/MA

  

Inlagt 2017-11-22 17:01 | Läst 1518 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin bild den nedersta, på kvinnan som gör "konstverk" på stranden. Kul att följa din resa i bilder.
Svar från Mats Axelsson 2017-11-23 21:24
Tack! Att göra mönstren symmetriska kräver lite överblick! Det fanns en hatt rakt under bron. I den kunde brobesökarna försöka pricka rätt med mynten ner i hatten från bron :-)
/MA