Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Falkenberg - Torrevieja i en bättre begagnad Opel. Del 7 av 8. Biarritz - Bilbao

Regnet fortsatte in i Baskien. Landskapet blev förstås bra mycket bergigare. Inga U-dalar utan V-dalar som man inte alltid såg botten på. Skogsbeklädda bergsidor med en ganska konstant lutning. Småhusbebyggelsen antog lite av schweizisk arkitektur. Inte med joddlarbalkonger på gaveln men väldigt breda gavlar. Sadeltak med nocklängden kortare än husbredden. Flerfamiljshusen var stora block i kanske 8-10 våningar med rätt stereotypa fasader och stora takfötter både på långsida och på gavel. Fönstren placerade i band likadant i varje våning, lite öststat över det hela. Fick för mig att de påminde om sovjetstidens flerfamiljhus i Azerbadjan. Rätt eller fel? Inga bilder hanns med i regnig trafik. Det var fullt upp med att hålla rätt i filerna och att leta boende. Ett förslag var att ta något ut mot kusten men vi kom inte till skott. Så med GPS:en inställd på centrum hamnade vi där, intill Guggenheimmuséet och parkering under mark. Vi satsade först på att gå in på muséet men det var väldigt mycket folk. Jubileum. Det blev en promenad i centrum för att leta upp något mathak för att där sitta och boka boende.

Med mobilen blev det ingen uppståndelse men med Nikon FX kunde jag inte låta bli att peka och be om lov. Naturligtvis åkte en hand upp i fel sekund. Gubbarna tyckte att det var i sin ordning. Det hände ju något under barhänget!

Hotel Bilbao Plaza mitt i centrum, på gångavstånd till Guggenheimmuséet, hade ett sistaminuten- erbjudande med parkering. Vi högg på det. Någon kilometer att köra. Vid avtaget till hotellet stod en polispatrull och vinkade bort oss. Efter rundkörning stannade jag intill polismannen och visade upp GPS:en och frugans körinstruktioner i mobiltelefonen och förklarade att vi skulle till hotellet och någon annan väg fanns inte. Vi blev insläppta på gatan mot hotellet, men parkeringen! Parkeringen bestod i att köra ner i källaren en våning och sedan trixa in sig i en bilhiss och åka en våning ner i bilhissen. Trixa sig ut ur bilhissen och parkera. Kom mig aldrig för att ta upp kameran……

Incheckning och sedan ut på staden i regnmörkret.

Floden Nervion som rinner genom centrum, eller snarare som stadens centrumkärna är byggd kring, överbryggas av flera broar med lite annorlunda utformning. Snedkabelbro för biltrafik bågbro för gångtrafik och en svängd bro för biltrafik och så vanliga balk- och plattbroar.

Svängda bågbroar med hängstag på snedden är inte så vanligt. Finns en i Sassnitz också som inte går av för hackor. 

Handhållet i mörkret!

Muséebyggnaden tornade upp sig i mörkret.

Regnet tilltog så med blöta skor blev det nattdags. Morgondagen skall ägnas åt Guggenheim-muséet och så får vi se hur och när etappen mot Torrevieja startar. Skall vi ta en dag i Madrid på resan förbi?

Del 1, 2, 3, 4 , 5, 6 och 8 finns här: del 1del 2del 3del 4del 5, del 6, del 8.

/MA

Inlagt 2017-11-25 21:14 | Läst 1573 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant! Jag och frun har fotvandrat i Baskien, ett ställ som vi gärna skulle besöka på nytt.
- hawk
Svar från Mats Axelsson 2017-11-26 08:33
Tack! Mycket natur och en märkbart lättandad luft i bergen kändes det som.
/MA