Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Upptakt till Fotografi Falkenberg

Inte ens en vecka kvar innan Hallands fotohändelse går av stapeln: Fotografi Falkenberg 1-2 juli i Falkhallen, Falkenberg.

Start idag med en bildutställning med Per-Anders Petterssons bilder från Afrika. I Kuben, Falkenbergs stadshus utställningslokal med fri entré, finns utställningen. När man ändå är i stan så kan man...

Afrikansk mode "African Catwalk" och modetrender "Les Sapeures", ofta relativt okända företeelser för en europé. Fenomenen skildras med ett 25-tal färgbilder i stort format.

Per-Anders medverkar också i helgen på Fotografi Falkenberg. 

Fotografi Falkenberg – Ett kulturevenemang av Falkenbergs Fotoklubb

Digert program.

/MA

Postat 2023-06-27 23:56 | Läst 914 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vädernyheterna sa att det skulle bli värmebölja i Frankrike

Vädernyheterna innehöll mycket om klimatförändringar. (Det var i slutet av mars månad och vi såg det på fransk TV, bör tilläggas). På lång sikt och kort sikt. En karta med temperaturskillnader nu jämfört med något medelvärde visades. Mest skillnad i centrala Frankrike +5 grader och minst vid Pyrenéernas östra kant: 0 grader. Lyckligtvis befann vi oss i nollgradersområdet. Mycket pedagogisk väderrapport.

”Pushbilden”,  visar utsikten i Cerbére från restaurangens toalettfönster, som stod på vid gavel. Inte frös man om häcken i alla fall och en högre temperatur blir snart normal den också. 


Vyn över byn utan solen i skyn

Men den hann vi inte uppleva, den franska värmeböljan alltså. Det blev Pyrenéerna istället och varmt även där uppe på 1200 m. Vågade oss inte på passen på 2000 m och däröver. Alla var inte öppna än.

Sömnigt på förmiddagen i Vallfogena de Ripollés. 

Många tävlingscyklister i klunga som kämpade uppför. Ca 30 km/tim i snitt såg de ut att hålla och uppförsbackarna var långa, 30 km minst. Mötte någon på väg nerför. Hade de andra kroknat och tagit in på närmaste logi?


Badarna svalkar sig i det blågröna Medelhavet


Men det blev varmare än normalt på iberiska halvön. En värmebölja, om än en relativt mild sådan, eller ja… 36 grader en bit inåt land. Badväder. Skönt med den värmen. 20 grader Celsius sent på kvällarna och någon natt. Barer och andra hål i väggen höll öppet sent när gästerna roade sig och fyllnade till. Annat var det i mars 2022. Den kallaste och regnigaste på åratal.


Vårregn

På väg norrut, en månad senare, genom Frankrike,  kände vi av normalvärmen. Högtryck. Vårvarmt i mellaneuropa och på kontinenten, men ett befriande kvällsregn under markisen medan vi intog kvällsvard blev en bra avrundning den kvällen.

Gröna ängar

Schwarzwald var svalt så våren dröjde sig kvar. Behagligt att möta våren flera gånger.


/MA

PS LR-appen i telefonen är riktigt kul. Det blir ju bilder med den också. DS

Postat 2023-05-10 22:45 | Läst 1545 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lysande utsikter

Blogginspirationen har trutit något under senare tid. Märker att det är flera som har en lägre frekvens på inlägg än tidigare, men det här ju en fotobloggsida och borde i mindre utsträckning ha drabbats av depression. En bild säger mer än tusen ord har någon sagt.
Det hörs röster som säger att bloggar inte längre är i ropet och det kan nog stämma. Fotobloggar är dock en blandning av text och bild och borde därför ha en bättre uthållighet än en ren foto- eller textblogg. Är svängutrymmet litet (begränsningar i ämnesområden) snävas antalet möjlig inlägg in, förstås. Politisk eller religiös upprördhet kanaliseras via andra media och där blir det efter ett tag lite otrevligt. 
Har i dagarna använd LR-appen i mobiltelefonen och blivit, om inte förtjust, så road, och lite imponerad. (Både av fotografen ;-) och av mobilen!) Det blir bilder i mobilens kamera helt klart. Mycket AI-teknik, men det introduceras i systemkamerorna också. 


Utsikterna för fotobloggar är troligen lysande. Skriva med ljus ligger i fotograferandet.

/MA

Postat 2023-04-24 17:06 | Läst 1271 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Överhört

Var i storstan igår. Hjälpte yngste sonen att storhandla i storbutiken. Väntade vid utgången till kassorna. Det var stor kö och jag kunde inte låta bli att lyssna på ett par medelålders herrar som diskuterade livsmedelspriserna. En magerlagd man i jeans och täckjacka med en stickad mössa nerdragen över huvudet och en storväxt man med en toppluva placerad på huvudsvålens övre delar, jämförde priset på de varor de handlat. Båda stod med mobiltelefonens kalkylator i högsta hugg. Samtalet gled in på nödvändiga förnödenheter som toalettpapper. Den magerlagde hävdade att kilopriset på en bal toalettrullar var lägst i denna storbutik. Han hade kontrollerat, 7 kr kilot, och var stolt över sin upptäckt. Medan den storväxte ansåg att antalet rullar i balen var ett mera riktigt mått. Antalet meter i rullarna var avgörande påstod den storväxte, men menade på att papprets mjukhet och motstånd mot penetration av fingrar vid användning var en väsentlig egenskap som inte fick förringas. Kilopriset talade bara om tyngden av pappret. Mycket papper för pengarna garanterar rätt funktion ansåg den magerlagde och räknade intensivt på mobilens kalkylator. 

Med dignande varuvagn passerade vi ut ur storbutiken. Centralt placerad, mitt för utgången, fanns tillhörigheterna till arbetsplatsen som insamlaren av monetära allmosor hade lämnat. Han var tillfälligt på besök någon annanstans får vi tro. 

Karlatornet går mot sin fullbordan. Nordens högsta byggnad. Högre än Kaknästornet. Kommer höjdgränsen för när en bild måste granskas av en myndighet att förändras? När Kaknästornets restaurang invigdes ökade höjden för vilket ett taget fotografi inte behöver granskas från 100 m till 110 m. Ett litet fik (Skybar) på toppen av Karlatornet skulle kunna innebära att reglerna ändras. Mobiltelefonerna blir bara bättre och bättre. En berusad barbesökare kan lätt ta en bild av hamninloppet med stabiliseringsfunktionen på. Å andra sidan kommer man nog att kunna lämna in telefonen i receptionen på våning 1 eller med hjälp av AI störa ut bilder tagna åt speciella håll.

/MA

Postat 2023-03-12 13:30 | Läst 1082 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vrålfika mitt i Haga

Inte med kungligheter på Haga slott, men bland semlor och hipsters i stadsdelen Haga i Göteborg. På 70-talet, när man drog förbi Haga badhus med spårvagnen hängde det röda banderoller på fasaden mot allén med uppmaningar från bokstavsvänstern att … Ja…kommer inte ihåg längre vad de uppmanade, men någon sorts motstånd var det: Ockupation, revolution, obstruktion, destruktion eller bara ren opposition. De gamla träkåkarna utgjorde en slum och rivningshotet var överhängande. Som student då inser jag nu att man var synnerligen lokal. Tror inte att jag besökte Haga någon gång under den period jag bodde i Göteborg.

Nu blev det dock av att besöka stadsdelen. Kaffetarmen gjorde sig påmind när vi kom åkandes på Oscarsleden. Trafiksituationen  i Göteborg har varit hyfsad, men efter införandet av zoner för många år sedan har den aldrig blivit bra (eller rättare sagt intuitiv) och ännu sämre är den under rådande ombyggnader och nybyggnader av infrastrukturen. Men varför klaga? Det går ju att ta sig fram till kafféerna.

Paret vid bordet intill var synnerligen upptagna av sig själva och rätt var det var så var det bråttom. 

/MA

Postat 2023-02-03 13:35 | Läst 913 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 71 Nästa