Omvänt perspektiv

Oavsiktliga porträtt

Ibland händer det att  mina bilder av personer får något litet, litet extra. Svårfångat och svårförklarat. Och det är min bestämda tro att väldigt många fotografer känner igen just det. En bild på en god vän, en avlägset bekant, eller ett flyktigt möte. Bilder som får ytterligare en dimension som flyttar fotografiet från den privata massbilden till nånting mot bild med mer allmängiltighet. När bildens uttryck talar med en anonymitetens hinna över sig, och har lämnat det privatas skydd.
  Vad är det i dessa bilder? Är det något vi faktiskt ser, en denotation, en tolkning av en fotografiets teknikala bakgrund, eller är det vårt privata kontext i mening av den mängd bilder som vi bär på, både egna och andras, som skapar det där lilla extra? (Och säger man denotation eller kontext finns det säkert en hel del som ”goes bananas” fortare än kvickt.)

Och ser en dödsannons i DN. Leif Erik Nygårds Kers har gått bort. Han också. Han som tog Bilden på Marilyn Monroe, en historia och en bild som är mer än ikoniska. Sen kan man naturligtvis ha synpunkter på kändisfotografi, men visst finns det nivåer i den världen också och medge att historien om bilden är mer än söt. Nåväl, Nygårds hann göra en hel del annat också i sitt fotografiska liv. (Se länken.)

 Gammal bild ur gömmorna. Den får behålla lite damm och andra tidsmarkerande skavanker så länge. Det blir kanske tid till en mer omfattande restaurering nån gång. Nikon F, Tri-x.   

Postat 2022-08-08 21:32 | Läst 222 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sommarliv i köket

Min disktörn idag. Man får börja med att arrangera det hela Mise en place så går det smidigt. 
Iphone må vara smidigt, men en ”riktig” kamera är roligare. Eller hur?

Postat 2022-08-02 20:50 | Läst 250 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Utställningar

Idag hänger jag en liten utställning, ”Skärgårdsklotter-mestadels akvarell” i Brukets målarskola på Blidö. Målarskolan som Mats Åkerman drivit i över trettio år. Och nu lånar jag den. Öppet lördag-söndag. Det här är rätt långt från fotografi kan det tyckas. Men det finns en beröring, om än svårfunnen.
Så något besök vid planket i Gnesta denna helg blir det inte, detta trots att jag passerade Gnesta senast i går. (Handlade siffror och röda pluppar, som den obotlige optimist jag då och då är.)
  Och sökte på politisk bild i FS sökfunktion. Det var inte mycket att hitta…
(bild direkt ur Iphone 6. Jag hade Fujin med men var lite lat.)

Postat 2022-07-29 19:34 | Läst 202 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Klimat och väder.

Väder är ett samtalsämne eller hur? Och väder och klimat är inte riktigt samma sak. Vädret rör sig liksom inom klimatets ramar. Men eftersom klimat är genomsnittet av väder under en överenskommen period händer det då och då att klimatet ändras. Vilket just nu händer rätt ordentligt och påtagligt. Därför blir det en nyhet. Det ständigt pågående är sällan en nyhet. Avvikelser är alltid nyheter. Det är nyhetens logik och följaktligen också nyhetsmedias logik. Just nu ändras klimatet till lite mer besvärligt, åtminstone om man tänkt sig leva ett bekymmerslöst liv i det bästa av hörnen i den bästa av världar. Om man lever i ett annat hörn blir det dessvärre j-ligt bökigt. Vilket det kanske var redan innan.
    I skuggan under vår sjustammiga lönn. Den sänker temperaturen med ett par grader. Till ett annat klimat just där. Det är mycket skönt att sitta under den och äta lunch. Eller nåt annat.
  Vi toppade +32,90 i förrgår vilket nog är rekord härute på ön. Vilket har ett visst nyhetsvärde i sig. Vi ligger oftast tre fyra grader under inlandet.
   Och länken här ovan, ”How is the weather in Paris?” Soundtracket till  Jacques Tati: Semestersabotören. Snitsig låt, kompositör Alain Romans. En låt som hängt i örat hela sommaren. Öronmask kallas det. Apropos väder och klimat. Ett kärt samtalsämne…

Postat 2022-07-23 20:19 | Läst 294 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Värmebölja per telefon

Man skulle gärna vilja tro att fotografiet är en dokumentär historia, Avtrycket, ögonblicket talar verkligen för det. Men, fotografiets historia är från början snarare landskap, porträtt och stilleben.   Måleriet, grafiken och tecknandets huvudgrenar. För det är viktigt att hålla det i huvudet att fotografiet, allt sen dess början är en ytterligare teknik i ett klassiskt sätt att tänka runt bild.
    Men nånstans i det tidiga förra seklet, då tekniken och materialet faktiskt  uppmanar till ett dokumentärt tänkande. Ögonblicket som fotografiets signum. Och då kan man undra om den omsvängningen handlade om att tekniken utvecklades till snabbare utrustning och snabbare material. Eller om det handlade mer om uppfattningen om bilden som sanningsvittne. En bild ljuger som bekant inte. Ett fotografi är ögonblicket fångat. Kanske var det så. En sekund eller vad nu exponeringstiden var är onekligen kort jämfört med tiden att åstadkomma en gravyr, en teckning, en oljemålning. Eller ett våtplåtsförfarande för den delen också.
   Det var ungefär dagens morgonfundering på löprundan. Fortfarande rätt kyligt i det avslutande doppet. Vardagsrutiner och allt däromkring.

Vi talar med en dotter på väg till Paris för konferens. Hon åker tåg bara så ni vet. Kommer att anlända till Gare dÉst i dag förmiddag. Konferenser och seminarier, sen middag med Christian vid sextiden. Han har lovat något ställe nära Seine. Det är fyrtio grader varmt i storstaden Paris. Och tanken som skjuter genom hjärnan- oavsett vem som är skyldig, naturens nycker eller mänsklig påverkan på klimatet så kommer en hel del människor missta livet på grund av detta. Om det nu är på grund av alternativet människan så finns ju rimligen en möjlighet att göra nåt åt det, alltså det att rätt många människor misster livet på grund av värmeböljor. 
Det handlar om att ta chansen.

Middag på den egna täppans resultat, caprisen oräknad. Iphone 6S. Ingen riktig kamera idag. Det var mycket annat som pockade.

Och blåbären är på gång nu. 18-20 procent av landets yta täcks av blåbärsris. Plocka!

Postat 2022-07-19 19:50 | Läst 237 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 46 Nästa