** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Omvänt perspektiv

Bra bilder? Ja gärna!

Men då behövs väl en ny kamera, ett nytt objektiv eller nån annan viktig oundgänglig pryttel. Och i den digitala världen som inte på något sätt underlättar kompabilitet uppstår då dessa situationer av fruktlöst letande efter just den lilla pluginen eller mojängen som löser just det nu lilla uppkomna problemet. Nä, tacka vet jag Tri-x och D76.
 Jag testar ett nyinköpt kamerahus. Och det är lätt att bli förälskad. Om det nu inte vore för att hela den inarbetade arbetsgången, den kreativa kedjan nu bröts på ett brutalt sätt. Jag som alltid arbetat med Bridge-Camera raw- kanske lite Photoshop. Om det behövts. För här och nu blir jag varse att Camera raw inte stödjer den nyköpta kameran. Jag stoppade en gång i tiden vid CS6 och tänkte att där får det vara. Och det skulle det kunna om det inte vore för det här med raw-filerna. Det finns förstås andra programvaror också... jag vill nu inte börja prenumerera på Lightroom eller någon annan av Adobes lösningar.
Jag minns när vi som arbetade med layout och grafisk form körde QuarkXpress. Det var ett jättestort och marknadsledande layout och sidbrytningsprogram och i många stycken också bäst. Men företagets kundsupport och kundbemötande var erkänt ignorant, snorkigt, gnidet, finns det fler ord som uttrycker just det otrevliga? Och där kom Adobe med sitt InDesign. Ett outvecklat program med buggar upp till knäna. Och ett program som sakta men säkert utvecklades och till slut blev riktigt bra. Och marknadsledande. Och där är det nu. Lite snorkigt, uppenbart gnidigt. Inte så jätteväldigt mycket kundbemötande. Jojo...

Det är möjligt att jag kommer att kunna få upp en hygglig arbetshastighet i nya program som Darktable eller nåt liknande. Därtill är jag kanske nödd och tvungen. Men jag kommer sannolikt att använda två arbetsgångar parallellt. Men bara detta att spilla en massa tid på teknikaliteter. I stället för att använda tiden till kreativt arbete. Tröttsamt.

(Bilden ovan har inte ett dyft med texten att göra. Varken motiv, kameramodell eller nåt annat. Dessutom oskarpt. Fast jag gillar oskärpa.)

Postat 2019-10-29 11:44 | Läst 1797 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera