Omvänt perspektiv

Bra grej för alla gatufotografer och en del andra också för den delen.

En tur till Enköping och Awnis fotokurs. ( Jag är där som språkstöd och "observatör".) Så här i början är kursen rätt Basic och behandlar idag kort och lång slutartid. Kanske lite för "basic" en del deltagare.
MEN. På vägen hem i bussen (och jag konstaterade helt utanför ämnet att det finns många vackra ensamma träd på slätten, särskilt i snö) kom jag att tänka på en övning jag körde i kursen Fotografisk bild 1. När deltagarna började bli hyfsat varma i kläderna och vi började närma oss olika genrer och hur sådana bäst tillämpas, gjorde vi gatufoto-inslaget så här:
Nu går ni ut och fotograferar på stan. Motiven får vara vad som helst. Vi träffas nästa lektion och går som vanligt igenom bilderna, det vill säga rensar och plockar ut de där sex-sju som känns bäst i magen. Så efter en snabb genomgång får eleverna en mall eller matris. ( mallen är gatufotografiets "tio budord") Gå nu igenom era bilder ( det här görs två och två) och se om bilderna uppfyller matrisen krav. Det visar sig så klart ganska snabbt att vissa bilder faller ur direkt, men också att en del bilder om inte matchar helt och hållet så uppfyller  de iallafall vissa av kriterierna. Vi blir också överens om att bilder som uppfyller matrisen för den skull inte alltid har bäst kvalitet i alla avseenden. Det kan vara oskärpa på fel ställe, nånting i ögonblicket som inte riktigt stämmer och så vidare. Vi brukade stoppa där för nu var vi snubblande nära långa resonemang om bilders olika kvaliteter med mera. Och det spar vi till ett annat tillfälle.
 Det är faktiskt inte helt fel, även för gamla fotorävar att ibland gå tillbaka till ruta ett. För att se vad man egentligen håller på med. Prova själv!

( den här bilden är inte helt överraskande svartvitt. Vi tyckte att tillvaron var lite svartvit idag. Och jag har drabbats av en svårartad pedagog-abstinens.)

Postat 2019-01-22 17:58 | Läst 2754 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Slutna rummet

Den här veckan har vi gjort övningen ”slutna rummet”.
Det är oftast inget stort problem att ta en bild, men handen på hjärtat, hur bekvämt är det att själv hamna framför kameran?
Vi stänger dörren. Alla har varsin kamera. Uppgiften är att ta minst fem bilder på varje person i rummet. Jodå, det lossnar ganska snart och blir till veritabla dueller. Nästa instruktion blir att för varje bild du tar ska du fråga: Hej, får jag ta en bild av dig? Och alltid säga – tack så mycket, efteråt.

Efter en stund blir det ganska avspänt.

Andra uppgiften blir att vaska fram tre bilder som man själv (av en eller annan anledning) tycker är bättre än de andra. Vi övar oss i att hitta in i bilden. Är den bra för att det är bästa kompisen, för att hen ser glad ut eller för att bilden känns intressant. Och vad är det i så fall som gör bilden intressant. Vi övar oss också i att hitta saker i bilderna som kan komma fram om man beskär.
( alla eleverna har godkänt bilderna för publicering)

Postat 2016-02-11 12:18 | Läst 2450 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera