CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Besök på Stadsbiblioteket...

Eftersom jag bor bara ett stenkast från Stadsbiblioteket  besöker jag det ganska ofta och lånar också en hel del böcker, mest facklitteratur numera och många om fotografer och konstnärer. Jag brukar också varje gång ta nån timme i annexet och läsa tidningar inom de områden jag är intresserad av, arkitektur, design, formgivning och foto.

Förra våren hade dom en liten miniutställning på annexet med fototidskrifter från 1888 och fram till 1999. Alla kända fototidningar fanns med Foto, Aktuell Fotografi, Bildtidningen, Camera, Populär Fotografi, Index, Camera Natura, Foto Magazin, Nordisk tidskrift för fotografi, Modern Photography för att nämna några.

Jag blev kvar där ett antal timmar och läste och tittade som ni säkert förstår. I en inbunden årgång av Nordisk tidskrift för fotograf hittade jag en av mina gamla RIFO tävlingsbilder från 1966. Bilden som jag totalt hade glömt bort var ifrån en liten serie jag hade gjort på Roslagsbanan. Jag kommer nu också ihåg att jag fick hela serien med i en av årgångarna av Svenska Turisföreningens "Årets Bilder", vilket jag var mycket stolt över.
Korniga bilder var det. Tri-X soppad hårt i Rodinal plus kraftiga delförstoringar på Agfa extra hårt papper.   


De här böckerna lånade jag igår:

Micke Bergs "Fotograferna"
Micke Bergs bok har jag just börjat läsa. Micke skriver mycket personligt om sitt eget liv och om hans möten med några av de mest framträdande fotograferna i Sverige och deras liv, från sjuttiotalet fram till idag. Skall bli intressant att fortsätta läsa i kväll.
Boken finns på att köpa på Kartago Förlag .

Micke Bergs mycket läsvärda blogg .

 

Laura Wilsons "Avedon at Work"
Laura Wilsons bok om Avedons stora projekt "In the American West" har jag bara bläddrat igenom lite snabbt. Jag hade ju tillfälle att se många av dessa bilder i jätteformat på Lousianas stora Avedon utställning i höstas. Såg en notis om att han fotograferat 752 personer, använt 17.000 bladfilmer, besökt 17 stater och 189 städer. Snacka om häftigt projekt.

 

Några av mina gamla"Christerkort". 

"In Memory of Himself" en bok om Christer Strömholm (Steidl förlag)
Boken om Christer Strömholm är en ren bilderbok med bilder på Christer tagna av andra fotografer. Boken har ett flertal bilder från Fox Amphoux som direkt satte igång tankeverksamheten hos mig, jag var där  sommaren 1967 med ett gäng från Fotoskolan. Jag träffade Christer sista gången på Fotomässan i Göteborg 1995 och jag nämde då i vårt samtal sommaren 67 och han kom ihåg alla som var med på den resan. En märklig man var det...och besynnerlig. Jag läste tidigare någonstans att han sökt in på Fotoskolan i Göteborg under sevdonym och blivit refuserad...

"Det är viktigare att hitta sig själv än att göra skarpa kort". ur Kloka Ord.

 

Trevlig kväll!
 

 

Postat 2008-03-16 18:13 | Läst 20725 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera