CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lite igen om min fotobok AS I SEE MYSELF + en pensionärsträff på Fotografiska och en tung fikabok.

Jag har ännu inte fått något svar från Blurbarna när det gäller problemet med det grönblå sticket i mina svartvita bilder i min senaste bok ”AS I SEE MYSELF”. Dom kanske tycker att jag är en fluglort och en gnällspik efter mina något vässade mejl. Men jag har inte lust att skippa boken.  Så nu har jag kalibrerat om min laptop, kollat alla bilder en gång till och lagt in dom i boken igen plus ett par nya bilder också. Avvaktar ett tag innan jag gör en ny beställning för att se om Blurbarna hör av sig, Vi får se vad som händer där…

.

Möte på Fotografiska

På eftermiddagen var vi några pensionärer (+ en junior)som kulturdrogade oss lite på Fotografiska. Jag hade stämt träff med Affe Johansson, Krister Klereus och Mats Adsten anslöt sig också till gubbgänget. Anledningen till att vi möttes var att vi tillsammans skulle titta på André Kertész utställningen. Men det pågår ju några andra intressanta utställningar också.

Vi beslöt oss för att börja med  Anton Corbijns kändisbilder. Som jag tyckte var så där halvbra.  Hans nya Hasselbladskändisbilder har inte alls samma kraft som de han gjorde tidigare när han dansade runt med sin småbildskamera  som tex dom man kan se i hans bok Famouz.

Efter Corbijn blev det fikapaus i en timme eller så flera intressanta ämnen behandlades, allt från priser på bostadsrätter,bristen på empati och girigheten i dagens samhälle Blurbböcker, nattfotografering, Slussen och kvalitén på Corbijn digitala printar (som vi tyckte var urusla). Åsså lite om kameror och objektiv. Affe hade med sig sin ganska nya Zeiss 24 mm 1,8 optik på sin Nex. Mats kollar på Zeiss optikens krispiga skärpa på full glugg.

Sen tog Affe en bild på Krille i kraftigt bakljus när han testade den elektroniska sökaren på min Nex.

Och sen tog jag en bild på Affe med Nexen i något bättre ljus.

Sen blev det Steve Schapiro utställningen med bilder från olika filminspelningar bla Gudfadern och Taxi driver och porträtt på kulturpersonligheter. Fina saker det mesta tycker jag. Krille kollar in en serie bilder på Andy Warhol.

Sen avslutade vi då med den ungerskfödde fotografen André Kertész ”My France”. Och som Affe sa när vi kom till Fotografiska: –Vi  spar det bästa till sist! Och Kertész var verkligen riktigt, riktigt bra, inte bara underbart bra bilder utan också snygg hängning och snygga kopior. Rekommenderas på det varmaste och jag kommer med säkerhet att göra minst ett återbesök.

Sen blev det hemgång i strilande regn mot Slussen och därifrån tuben till Vasastan efter en trevlig och givande kultureftermiddag.

Jo det blev ett bokköp på Fotografiska också, Elliot Erwitts ”Snaps”, över 500 sidor street photography av  högsta klass.

.

Åsså fikaboken!

Christer Strömholms LES AMIES PLACE BLANCHE Aman Iman Éditions/ Dewi Lewis Publishing.

En mycket generös nyutgåva med extra allt. Många ej tidigare publicerade bilder finns med i boken men också de mest kända (med alternativ exponeringar) från den tidigare klassikern, Vännerna från Place Blanche från 1983.

När det gäller bildåtergivningen måste jag nog vara lite kritisk. Lite för hårt digitaliserade och en aning för mycket sotighet i trycket.  Det verkar också som bilderna kornstruktur ibland trasats sönder av tryckrastret vilket gör att bilderna ser murriga ut. Jag har ju några gamla Christer kort, ni kan själva lite av skillnaden på bilden ovan även fast bilder på webben med sin dåliga upplösning inte kan återge känsliga gråtoner så bra. Nu vet jag av egen erfarenhet att Christer ville ha ordentlig svärta i sina bilder men det kan man få utan att bilderna för den skull blir murriga och sotiga. Trots det som jag tycker lite undermåliga trycket så är det en bok som jag inte skulle vilja vara utan.

I samband med arbetet med den internationella nyutgåvan av boken gjorde en av initiativtagarna, Anna Nilsdotter, en intervju Jackie och Nana som ni kan läsa här.

Christer och Sabrina, 1967.

Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2012-03-30 13:22 | Läst 5081 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fotokonst på frimärken på Moderna Museet.

Tog 65:ans buss från Odenplan ut till Moderna Museet strax efter lunch i går för att vara med på en presentation av Postens senaste frimärkssläpp ”Fotokonst”. Posten gav den 21 mars ut frimärken på temat fotokonst. Motiven är fotografier av Christer Strömholm, Annika von Hausswolff, Sune Jonsson, Denise Grünstein, Gunnar Smoliansky och Dawid. Lite speciellt med de nya frimärkena är att flera av dem är helt i svartvitt, vilket knappast kan sägas vara så vanligt på frimärken.

”Fotokonst har verkligen blivit en konstform i tiden. Det gör det självklart att uppmärksamma fotokonsten och några av våra framstående svenska fotografer som haft stora internationella framgångar”, - Britt-Inger Hahne, frimärkschef på Posten. Här kommer några ”snaps”:

Joakim Strömholm berättade lite om Christers frimärksbild ”kyssen” plus lite om Christers Parisliv. Han nämnde också den nya boken om Christer Strömholm som är på gång och om allt går väl skall komma i augusti i samband med en utställning på Fotografiska. Boken som fortfarande är under produktion kommer att heta post scriptum (PS).

Dawid kände sig mycket hedrad av att han fått med en av sina bilder (2680,1987) från Moderna Museets samlingar i frimärkssläppet.

Herr fotografen Epstein (i förgrunden) var också på plats med sin penna och kamera, och här kan ni läsa om detta på hans DN-blogg.

Formgivaren Hans Cogne höll en liten kort föreläsning om hur arbetet gått till med att välja ut fotografer till den nya frimärksserien.  ”Hade jag fått visa femton fotografer hade min uppgift varit betydligt lättare. Nu tvingades jag sovra hårt och begränsa mig till några få fotografier som representerar olika uttryck i den svenska efterkrigsfotografin”.

 

Dawid med Sune Jonssons mycket kända originalbild från boken ”Byn med det blå huset”.

Jag passade också på att köpa ett förstadagsbrev plus lite kort och frimärken.

.

Bonusbild!

/Bernt

Postat 2012-03-26 11:25 | Läst 13628 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fruktbart äktenskap mellan en gammal tilltuffsad tysk och en mycket ung japan + lite Blurberi.

Jag ramlade häromdagen på en Leica M adapter till Nex 5:an och har slängt på en gammal något tilltuffsad  Summicron 35:a från 1970. Nu tycker jag iofs att Nexens kitglugg är riktigt bra vad gäller skärpa och kontrast men det som jag saknar är lite bättre ljusstyrka.

Här nedan kommer en liten (helt ovetenskaplig) bildtest mellan Sonys kitglugg och Summi 35:an. Bilderna tagna i RAW med ISO 400 och bländare 8.0 i befintligt ljus. Kameran inställd på AWB och brusreduceringen avstängd.

Det är ju lite skumt i mitt kök (som ligger mot en bakgård) så exponeringstiden blev därför rätt lång vilket påverkar bruset något. Konstigt nog blev exponeringstiden olika, ½ sek på Sonyn  och 1/3 sek på Summin. Kameran på stativ med självutlösare för att slippa skakningsoskärpa. För blotta ögat är det ingen större skillnad på bilderna varken vad det gäller exponering eller skärpa.  Summin verkar ha en aning varmare färgåtergivning. Här kommer bilderna!

 

Sonys kitobjektiv  18-55 mm.

Leitz Summicron 35 mm.

100% crop Sonys kitobjektiv  18-55 mm.

100% crop Leitz Summicron 35 mm.

.

Annars då…


Mina problem med Blurb har inte löst sig ännu. Som jag berättade tidigare blev min senaste bok ”AS I SEE MYSELF” inte så bra, det var ett svagt blågrönt stick i alla svartvita bilder. Efter kontakt med deras support så lovade de mig en ”reprint”. Och i måndags eftermiddag kom den, men det är inte någon större skillnad jämfört med den första boken, snarare lite sämre.  Jag har plöjt igenom Blurbs forum och det är ganska många där som klagar på kvalitén på sina svartvita bilder. Konstigt är det i alla fall eftersom min första bok jag gjorde på Blurb ”AS I SEE IT” där blev det svartvita trycket riktigt bra. Först funderade jag över att pappersvalet kanske påverkade bildåtergivningen men så kan ju inte vara fallet då jag printade ”Femtio Bloggbilder” på samma papper och där blev det svartvita trycket helt ok. Jag har naturligtvis haft en något ”vässad” mejlkontakt med Blurb och dom har lovat att återkomma. Vi får se vad som händer…

Om ni har några egna liknande erfarenheter eller tips så hör gärna av er!

Det var allt just nu!

/Bernt

Postat 2012-03-22 14:12 | Läst 8397 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Och min nya Blurb bok kom som det var lovat igår, men…

… jag var inte riktigt nöjd med trycket av mina svartvita bilder den här gången. Blurb trycker även svartvita böcker med fyrfärgstryck och den här gången hade dom missat lite med färghållningen så att bilder hade fått ett litet svagt grönstick. För övrigt såg bilderna helt ok ut i tonomfånget.

Möjligt att jag är lite ”miljöskadad” här eftersom jag under mitt tidigare liv arbetat med repro och trycksaker. Men i alla fall, jag mejlade Blurb på en gång och påpekade felet och jag skickade också med en bild. Fick svar från dom redan efter ca 2 timmar där de beklagade missen och att dom redan lagt in en ny order om nytryck av min bok. Blurb har levererat lite över femtio böcker till mig tidigare och det här är första gången dom missat en aning i trycket. 

Jag har lämnat vänstersidorna blanka i boken den här gången. Tyckte det blev lite väl påträngande med två bilder per uppslag och så var det också för att bilderna gärna "dödade" varandra.

 .

Gratis vidareutbildning...

På bilden sitter jag i morgonrocken på min lilla kammare och tittar på en ca 50 minuter lång mycket hör och sevärd intervju med Anders Petersen som FOTOSKOLAN STHLM gjort på Galleri KG52. Jag snappade upp den på Micke Bergs läsvärda blogg häromdagen.

Hadé!

Bernt

Postat 2012-03-13 22:14 | Läst 10571 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Inga verktyg man bär på stan direkt plus en fin video med lite ”pictorialistisk shit”…:o)

Jag var nere i mitt källarförråd häromdagen för att hämta upp en sak och var då tvungen att flytta på en del prylar för att komma åt det jag behövde och bland annat då min stora Karrimor ryggsäck och jag kände då att det låg grejer i locket som tydligen blivit kvar där från förra sommaren när vi var uppe och tömde vår sålda fjällstuga i Härjedalen. Knivar har varit en viktigt och nödvändigt verktyg för mig under mina nästan 40 år i fjällstugan.

Men på vårt nya torpställe i Örbyhustrakten lär dom nog få vila för det mesta fast jag skall bryna upp dom allihop för en vass kniv har man alltid nytta av även så här söderut.

.

Åsså videon då...

Har ni 25 minuter över tycker jag ni skall titta på den här intressanta filmen "Digital Darkroom" från Annenberg Space For Photography i Los Angeles. Varning innehåller en hel del ”pictorialistisk shit”:o)..! Ni hittar den HÄR!

.

Annars då…


Första exemplaret av min nya egobok ”AS I SEE MYSELF” är på väg från Blurb och just nu befinner den sig i Glostrup i Danmark, den beräknas anlända till mig på måndag eftermiddag. Väntar på den med spänning som ni säkert förstår. Fast bilden ovan finns inte med i boken.

/Bernt

Postat 2012-03-11 13:26 | Läst 6479 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa