CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Så har det snart gått ett år igen…

Och hur har det här året varit då? Ömsom vin och ömsom vatten är nog en bra sammanfattning. Men det är väl så det skall vara lite grann, lagom med höjdpunkter och några smällar. Och snart startar jag min sextionionde säsong på den här planeten och bara det att man lyckats hänga med så pass länge i spelet är ju värt att fira lite extra i morgon.

Daily Deviation

En annan sak värt att fira är att jag så här på årets näst sista dag förärats en DD (Daily Deviation) på DeviantArt.com. Speciellt som jag inte varit så aktiv på siten det senaste året.

The Human Seasons

Four Seasons fill the measure of the year;
There are four seasons in the mind of man:
He has his lusty Spring, when fancy clear
Takes in all beauty with an easy span:

He has his Summer, when luxuriously
Spring's honeyed cud of youthful thought he loves
To ruminate, and by such dreaming high
Is nearest unto Heaven: quiet coves

His soul has in its Autumn, when his wings
He furleth close; contented so to look
On mists in idleness—to let fair things
Pass by unheeded as a threshold brook:—

He has his Winter too of pale misfeature,
Or else he would forego his mortal nature.

- John Keats 1795-1821

Att i min ålder få en DD på DeviantArt bland alla kidsen där känns naturligtvis lite extra, och när man dessutom får en kommentar som den här så ”lättar” man ju lite.

”As it happens, I have been thinking a lot about aging (mostly my fear of it) lately. This photo really sums up what I am most worried about: waking up one morning and realizing you don't have enough time left to do anything you were meant to do. The bareness of the shot (not just that the model is naked, but I mean the sparseness of the setting and the fact that it is black and white instead of colour) makes the whole thing feel that much more desolate and unnerving.

I also can't take my eyes off that shadow on the wall. Is that death sneaking up on him? Or just loneliness ("me and my shadow," as the saying goes). Anyway, congratulations on a great shot”.

 

Bonusbild!

Kungsträdgården 2009-05-28 kl.16:34.

/Bernt

Postat 2010-12-30 12:38 | Läst 7716 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Så var julen över för den här gången, en stor bild från Rumänien plus min Blurbfotobok.

Julaftonen tillbringades hos dottern och hennes familj i Tullinge. Resan dit med pendeltåg plus buss funkade helt ok och mycket folk var det med kassar och paket som var på väg till nära och kära för att fira jul.

Julbord med allt som där hör till serverades, Kalle Anka tittades på och julklappar till barn och barnbarn utdelades. Med andra ord en typisk svensk julafton.

 

Carlzon i airbrush igen…  

 När jag fick bilder från min rumänske airbrushvän Mugur sist bad jag honom att vid tillfälle skicka lite större bilder på hans arbete och i går rasslade det till i mailboxen.

 This is a bigger photo, but it's not edited. I think you can crop it in Photoshop to fit your needs.. Thanks again and have great Hollidays.
An interesting story about this: I won a small prize on a Forum. It's  about E'TAC Forum, the place where people that are using E'TAC colors share their artwork.I used E'tac colors on my artwork, so I posted it to this Forum.
They gave me a prize: a GREX american new airbrush, 3 Step by Step Magazines and a set of E'TAC Privete Stock Fusion Colors. This means a lot for me! It's Christmes time and this was a wonderful surprise!
All the best in the New Year!
Mugur


Under senaste åren har det ju varit en hel del artister som som fått tillåtelse att göra egna verk med mina självporträtt som utgångsmaterial och det här tycker jag nog är det häftigaste hittills. Därför visar jag några bilder igen, lite större än sist för att se det fina detaljarbetet. Originalet är ca 70 x 100 cm.

 

 

AS I SEE IT exemplar ett har kommit.

På grund av snöovädret i Europa blev leveransen med FedEx något försenad plus att jag inte var hemma på plats vid deras första leveransförsök.

Men i dag var jag hemma och väntade och strax efter klockan tolv ringde det på dörren och jag fick jag ett paket i min hand med mitt första exemplar. Och vad tyckte jag då om resultatet? Mycket bra faktiskt. Lite små korrigeringar på några av bilderna måste jag göra innan jag levererar boken till er som har beställt den. Jag har ju bestämt att göra en begränsad numrerad och signerad upplaga på endast 30 exemplar. Boken har formatet 20 x 25 cm och är på 42 sidor och jag kommer skicka beställningarna till Blurb första veckan i januari 2011.

Jag kommer att kontakta er som har förbeställt boken om totalpris och leverans närmaste veckan.

 

Passar på att önska alla läsare Gott slut och Gott Nytt År.

/Bernt

Postat 2010-12-27 14:58 | Läst 6580 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Årets julgran, Mugurel Popescu's porträtt och årskort på Fotografiska.

Vi har köpt julgran av samma säljare på Odengatan i femton år nu. Vi och vi föresten, det är hustrun och min svärfar Jocke som gör det traditionsenligt sista helgen före jul. Sedan brukar hustrun också ensam klä granen (hennes val) medans Jocke och jag mest ger uppmuntrande tillrop samtidigt som vi tar oss en liten whiskeypinne och kollar på skidsport på teven. Skidskytte var det som gällde i lördags.  Jocke som var en ganska duktig skidskytt i sin ungdom, han fyller 90 snart så det var ett tag sedan han höll på.  Han har tidigare berättat för mig att dom på hans tid hade tre skidskyttegrenar, liggande p å 500 m, knästående på 300 m och stående på 100 m. Dessutom sköt dom med helt vanliga mausergevär och inte med dom specialvapen som dom har nuförtiden. Sen var det också på den gamla tiden mest folk från skytteklubbar och militärer som tävlade.

 Carlzon i airbrush.

Airbrushartisten Mugurel Popescu från Rumänien är klar med mitt porträtt. Han har berättat för mig att han inte tidigare gjort något liknande. Han arbetar mest med motivlackering av hjälmar, motorcyklar och bilar.

 

Fotografiska då…


Jag har vunnit ett årskort till Fotografiska i en tävling som en av deras sponsorer (Filippa K) hade nyligen, den julklappen tackar man för.

För övrigt...

I dag var det snöskottning av taket i vår fastighet och det dundrade ner en hel del snö på trottoaren…

…vilket gjorde att medborgarna sen fick vandra ute på gatan.

Hoppas ni alla får en trevlig julhelg!

/Bernt

Postat 2010-12-22 16:51 | Läst 6572 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Säsongsavslutning på Ellens.

Den här gången hade plats för oss reserverats i de inre regionerna. Det kändes bra att man slapp ha pannlampa på sig för att kunna se ”gubbarna” på andra sidan bordet. Och inte var det så många kameror på borden heller som skymde utsikten den här gången.

Samtalen hade som vanligt stor spännvidd, från gatufoto till grafik och lite om terrorister, egna fotoböcker och skärpecirklar, bildpubliceringsetik och släktforskning. Här kommer lite luddiga ”snaps” från gårdagen.  

Ulf hade som vanligt med sig en gammal goding ur sin kamerasamling och den var dessutom försedd med en solfjäderlampblixt som han brände av några gånger. Staffan J lyssnar intensivt.  

Ulf hade också med sig en ordentlig bunt med kopior på bilder från tidigare Ellenträffar och för dom som var intresserade var det bara att plocka åt sig. Micke Borg gjorde det…

…och jag tog också en laddning.

Bengt G visade två av sina fotoböcker, en om dans och en om ett Amerikabesök. En var printad av Blurb och en av Japanfotos leverantör. Bra bildåtergivning i båda tycker jag.

Staffan J visade också några  Super Angulon glasbitar,  65 mm Super Angulonen för storformat hade han fyndat på LP-fotos senaste auktion.

Som avslutning tog några av oss en promenad ner till Gert på Svenska Kort och Gert var som vanligt pratglad och berättade bland annat om sina bitar han köpt på LP-auktionen. Bengan kollade också noga på priserna på 800-grams maskinerna i LP-katalogen.  Snart får man väl ta med sig en egen livvakt när man ska ut och föreviga liv och leverne med de tyska järnmaskinerna.

Höstens träffar har genomgående varit mycket givande och trevliga. Nu blir det en paus över jul och nyårshelgerna så att vi alla kan koppla av och umgås med våra nära och kära.

Passar på att önska alla ”Ellen friends” en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Annars då…

Min första Blurbbok är på väg med FedEx…YYYPPIIIEEEE!!!! Återkommer till alla som visat intresse när det blir dags för leverans och när jag vet vad bokpriset kommer att hamna på. Krister K berättade för mig att Blurb brukar komma med rabatterbjudanden efter julhelgen när det antagligen är lite lågsäsong för det europeiska Blurbtryckeriet.

/Bernt

Postat 2010-12-16 10:50 | Läst 8297 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Snart 400 000 visningar och om hundra år är allting glömt...

Snart kommer min blogg upp i 400 000 visningar sen starten i slutet på januari 2008. Om man jämför med ”proffsbloggare” så är det naturligtvis ingen märkvärdig siffra. Som att pissa i havet kanske någon skulle uttrycka det. Men för mig har blogg betytt en hel del, många nya trevliga kontakter med likasinnade både i cyberrymden och ”in real life”.

Repris på mitt första blogginlägg från 2008, nerskuret och redigerat.

Om hundra år är allting glömt…

Ibland funderar man över hur det har gått för människor man stött på i sitt liv. Häromdagen när jag försökte få lite ordning i högarna i mitt arbetsrum hittade jag en kartong med lite gamla bilder och annat material från 60-talet. Bland annat nedanstående urklipp plus bild från Expressen.

1968 hade jag tillsammans med min dåvarande flickvän en tecknarstuga och fotoateljé på Luntmakargatan här i Stockholm. Det var ett gammalt hus och vi hade ett rivningskontrakt både på ateljén och den lägenhet på 180 kvm som vi också hade i huset. Jag minns att jag där gjorde några modejobb för Expressen men de flesta fotojobb jag gjorde under den här perioden var för ungdomstidningen Bildjournalen, jag gick också 1968 sista terminen på "Fotoskolan".

Jag googlade nyss på modellen jag arbetade med i det här Expressenjobbet för att se hur det gått för henne och hennes planer om att bli modedesigner som det står om i texten.
Någon modedesigner blev hon inte men däremot en mycket framgångsrik textildesigner och hon är numera studierektorn på HV Skolan i Stockholm (Handarbetets Vänner).
Hon var också modell för den poster jag gjorde det året (1968) för den av vänstern hårt kritiserade tonårsmässan ”Teen Age Fair”.
Och jag blev inte någon modefotograf heller...

 Annars då..

För ett tag sedan skrev jag om min farmor Brita Albertina Lek från Arbrå och berättade då att jag hade ytterst få uppgifter om henne och hennes släkt. Dagen efter mitt inlägg fick jag ett samtal från ”släktforskaren” Micke Borg som öppnade samtalet med: -Vad vill du veta om Brita Albertina!

En vecka senare hade jag besök av Micke och med sig då hade han en tidig julklapp till mig som nu har hjälpt mig att gräva i min släkt på min fars sida.  Just nu är jag nere på 1750-talet och där med en anfader från Norge så där blir det nog svårt att komma längre.

Farmor Brita Albertina född 1885 (till höger) med en av sina systrar. Brita Albertina gifte sig 1915 med Karl Albert Karlsson och de hade sex barn tillsammans. Här finns det lite olika uppgifter om barnen, tydligen hade Karl Albert varit gift tidigare och hade med sig tre barn från det äktenskapet. Trots att jag fått reda på vem hans tidigare hustru var så finns varken hon eller hennes barn att hitta i de register jag gått igenom, så antagligen har min farmor Brita Albertina adopterat Karl Alberts tidigare barn. Det kanske klarnar längre fram.

Det är naturligtvis svårt att ragga upp bilder när man vandrar så här långt bak i tiden men en har jag hittat på en avlägsen släktings hemsida och den är på min farmors farfar och farmor. Per Olovsson Lek (1822-1901) och Margta Olsdotter (1824-1910). Margta dog i Iowa i USA dit hon troligen flyttade efter sin makes död eftersom hennes yngsta dotter Anna redan bodde där.

Grävandet fortsätter…

/Bernt

Postat 2010-12-14 15:26 | Läst 6445 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 Nästa