CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

The Ruins of Detroit på GunGallery plus lite lördagsgodis!

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Fotogalleriet GunGallery på Runebergsgatan 3 i Stockholm har kört igång höstverksamheten efter sommaruppehållet och deras första utställning är ”The Ruins of Detroit” av de franska fotograferna Yves Marchand & Romain Meffre.


Några rader från Johan Cronemans text om utställningsbilderna:

”Det finns något djupt sorgligt i att kliva in i en byggnad, ett hus, som hastigt övergetts, lämnats kvar – i resterna ligger nämligen också vetskapen om att det inte finns någon återvändo, inget att återvända till. Någonsin mer. Allt liv är borta, alla ljud, alla rörelser. Putsen har rasat, det står några trasiga stolar och fåtöljer mitt på golvet. Några uteliggare har kanske försökt göra upp eld.

På väggarna, skuggor av tavlor som plockats ner och fraktats bort. Det finns inget sentimentalt eller nostalgiskt över de här bilderna, inget som vi direkt skall påminnas om, eller varnas för, eller roas av. Jag försjönk i djupaste melankoli. Man kallar det lite romantiskt för en svunnen tid – när den egentligen är helt försvunnen. Man kan nästan höra ropen skalla mellan väggarna: Här skall byggas tusenåriga riken. Visst, absolut. Varje gång glömmer vi det fåfänga i den ambitionen. Vi tror att vi aldrig kan besegras, att världshistorien aldrig tillförne har upplevt en sådan glansperiod som vår. Och att den varar för evigt.
På så sätt blickar Yves Marchand och Romain Meffre framåt.
Ruins of Detroit, en framtidsvision”.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Dom maffigt stora bilderna har en fantastisk detaljåtergivning och mycket fint ljus och vad jag läst så har dom arbetat med en 4x5 tums kamera, negativ färgfilm och med brännvidder från 47 till 150 mm. Och skulle ni ha lite slantar över att spendera så ligger priserna på 30-35000 kr.

Yves Marchand & Romain Meffres site!

GunGallerys site!


Några bonusbilder från hårddisken!


Jamtli Östersund 2010-07-03 kl.15:38


Jamtli Östersund 2010-07-03 kl.16:10


Birger Jarlsgatan Stockholm 2010-08-27 kl.15:33

 


Kampen hårdnar och några börjar visa sitt rätta ansikte, 22 dagar kvar!


Trevlig helg!

/Bernt

 

Postat 2010-08-28 11:39 | Läst 7821 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Micke Bergs nya bok och möte med några ”Ellen friends” vid Planketutställningen.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

I går drog jag mig upp på söder och till Planketutställningen på Lilla Mejtens gränd nedanför Vita bergsparken.


Jag hade bla där stämt träff med Micke Berg för att hämta upp ett ex av hans nya bok "När höst blir regn" som han här sitter och ”signar”åt mig.


Boken kommer bara att tryckas i 100 ex och Jag fick bok nr 12. Med boken får man också en A3 print som man fritt får välja ur Mickes stora produktion. Där har jag inte bestämt mig ännu…

”Om arbete kan man säga mycket, eller snarare sagt, lite. Att fotografera är helt enkelt att fotografera. Att man rör sig med kameran, tar de bilder man vill ta. Allt annat är bullshit. Det är som att skriva en bok. Du skriver. Det blir text, kanske bok. Du plåtar, det blir bilder, kanske bok och utställning. – Micke Berg.Efter att ha språkat men herr Berg en stund började jag vandra runt och bland utställningsbilderna. Mycket varierande bilder från olika motivområden, i olika format, teknik och kvalité.  Jag hörde att någon av besökarna sa att att den var ovanligt bra i år. Eftersom det var länge sedan jag såg en planketutställning har jag svårt att bedöma om den var bättre eller sämre än tidigare.  Mycket folk var det på plats och det pekades och pratades mycket bild. Några enstaka fotografers verk gillade jag starkt men någon riktigt stor inspirerande aha-upplevelse fick jag inte.


 

Göran Segerholm från Bildradion var också på plats med sin intervjuvmikrofon för kommande program.

 

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Ellen friends


Jag hade läst i Bengans blogg att han skulle dyka upp på utställningen vilket han också gjorde, här tillsammans med Krister och Stefan.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Affe och Gert (från Svenska Kort) pratade skjortstorlekar och kvalitén på olika Leica gluggar.

Micke Berg berättar hur stora printar han gjort från sin LX3:a, som han numera måste banka på för att få igång.

Sen tog vi också en fika hela gänget uppe i Vita bergsparken där Micke också testade digitalt makrofoto genom sin Yashica C.

 

Annars då...


Så här ser det ut just nu i gropen på Odenplan.

 

/Bernt


 

Postat 2010-08-22 14:37 | Läst 8694 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sensommarpromenad och ett bokbordsköp på söndagen för 25 kronor…

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Sitter här och väntar på att ”konstnärslönen” skall trilla in på kontot om en vecka eller så. Pank men fågelfri är det liv man lever för det mesta nuförtiden. Sensommardagarna flyter annars på stilla och fint.

 


Vad gör man då för att fördriva tiden? Jo man kan till exempel besöka Drottninggatan och "Världens längsta bokbord". Knökfullt med folk var det som vanligt fast inte så många fyndböcker inom mina intresseområden. Fast ett litet fynd gjorde jag.


Stig T Karlssons ”Rumpan har gått”.  Stig T Karlssons legendariska flottningsbilder tagna i slutet på 50-talet och vid utgivningen av boken kompletterade med bilder tagna 1974. Texterna av Stig Sjödin, Aktuell Fotolitteratur 1977.


Sommaren 1957 följde Stig T Karlssons under tre månader flottarna från det vida sjösystemet ovanför Lilla Luleälv ned till Voullerim där Lilla Luleälv ansluter sig till Stora Luleälv.


Kanske är det inte så många som känner till Stig T Karlsson numera?´ Men för mig är han en av våra stora dokumentärfotografer. Och varför det då? Stig T Karlssons sätt att fotografera, förmågan han har till kontakt med dem han fångar på bild – förtroendet som finns, mötet som sker mellan fotografen och den som är framför kameran. Och hur han konsekvent söker sig till miljöer och människor, där arbetet är det viktigaste, vare sig han har tagit sina bilder i Kina, Indien, på Sicilien eller längs Lule älv

Stig T Karlssons fotografi är fast förankrad i den klassiska dokumentärfotografiska traditionen. Han tar i sina bilder ställning för den arbetande människan. Och han talar samtidigt om var han själv står, vilken hans människosyn och hans samhällsuppfattning är.

 

Annars då…

Maud Olofsson borde snarast förklara vad hon menar med sitt ständigt upprepade ord ”vänsterkartellen”. Att S, MP och V är en brottslig sammanslutning?

 

/Bernt

 

 

Postat 2010-08-16 13:49 | Läst 7051 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En liten semesterrapport plus fint besök vid fjällstugan.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Som jag skrev i mitt förra inlägg är jag tillbaka i stockholmssmeten igen efter fyra veckor i tystnaden och ensamhetens rike ”up north”. Helt ensam har jag naturligtvis inte varit eftersom min fru också varit med, men vi har inte haft besök av några andra av homo sapiens släktet på fyra veckor.


Vädret i norra Härjedalen denna sommar har varit ömsom vin och ömsom vatten, mest vatten och det då uppifrån. Dagstemperaturen har pendlat mellan 3 och 23 grader men mest legat runt 15-16. Så det har varit en hel del ”stugsittande” vilket betyder att jag läst några tusen sidor deckare, löst ett stort antal korsord, suttit på bron ett stort antal timmar och tokglott på landskapet.


Kortare promenader till våra olika bärställen har vi gjort då och då. Blåbären lyste totalt med sin frånvaro i år och hjortronen hade också haft en kämpig vår, mest små outvecklade kart.  Fast några fina mogna bär av ”norrlands guld” hittade vi också.


I sommar hade vi under de första fjorton dagarna fint besök vid vår fjällstuga, nämligen sex stycken rävvalpar. Dom dök för det mesta upp skymmningen och stannade varje gång runt en-två timmar, ganska busiga var dom med varandra ibland. Vi brukar normalt ha en del skogsmöss boende under huset men jag misstänker att rävvalparna under under försommaren smaskat på dom, vi kunde nämligen höra att rävvalparna stökade runt där under ibland sent på kvällarna.

 


Det är två år sen vi var uppe i vår fjällstuga i Ljungdalsfjällen sist men nere i byn var allting som vanligt. Vi var nere och bunkrade där två gånger under våra fyra veckor.


Det känns alltid lite vemodigt varje gång när det är dags att ställa in siktet mot Stockholm igen. Det går bara en buss om dagen från Ljungdalen och den går strax efter 06:00 och för att hinna med den är det uppstigning vid 04:00. Jag lovar att man vaknar snabbt när man vaskar av sig i bäcken när temperaturen ligger runt 4-5+ grader.


Lite gnäll också…


När vi kom ner till Östersund och järnvägsstationen på hemresan var det drygt fem timmar kvar innan tåget mot Stockholm skulle avgå och det visste vi om i förväg. Vi hade planerat att göra dessa timmar på stan för lite turistande och inköp. Sen vi var uppe sist har SJ lagt ut bagageförvaringen på ett privat företag som datoriserat det hela plus höjt priserna med si så där 300 procent. Nu var dessutom boxarna trasiga och hade varit det en hel vecka så vi blev tvungna att sitta på station och passa vår packning i fem timmar. Under dom här fem timmarna var det ca 40-50 missnöjda personer framme vid boxarna. När vi kontaktade stationspersonalen berättade dom att dom inte kunde göra någonting eftersom boxarna sköttes av ett företag i Stockholm??!!!


Nästan hemma. Uppsala station 3 augusti  kl.20:15.

 


Så nu är man hemma i Vasastan igen för nya urbana upplevelser, som tex fixa ny kyl o frys eftersom den vi har har ”mulat”, slut med nuturupplevelser för den här gången.

/Bernt

 

Postat 2010-08-07 10:57 | Läst 9535 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Back in town…

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

2010-07-26  kl.22:49


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2010-07-09  kl.17:52


Efter fyra veckor i den stora tystnaden i vårt krypin i Ljungdalsfjällen kom vi igår kväll efter ca sjutton timmars resa tillbaka till storstan …Känns fortfarande lite märkligt.

Om några dagar är jag nog ”på banan” igen.

/Bernt

 

Postat 2010-08-04 10:40 | Läst 6798 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera