CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Walking the dog!

Nästan alltid när jag går ut på stan blir det att jag hänger en kamera runt halsen så var det även i går. Det är inte alltid det blir några bilder, varken för mig själv eller för att visa för andra. Gårdagens väder här i stan var mulet och grått när jag var ute och man kände småregnet i ansiktet.

I Vasaparken finns det fortfarande rätt många stora träd kvar trots att många tagit stryk av avgasutsläpp och andra föroreningar och ruttnat inifrån. Vissa dagar när det är finväder är parken full av människor speciellt då under helgerna men igår var det ganska tunt.

Bilden från igår tog jag när jag gick längs Odengatan på väg hem mot Dalagatan. Det låg ett mjukt dis över fotbollsplanen i bakgrunden och trädet i förgrunden blev siluettaktigt. Jag blev där en stund och väntade på att få in en människa i bilden vilket jag fick till slut. Tog fram Fujin som jag hade under jackan och tog två exponeringar. The rest is Photoshop!

/Bernt

Postat 2016-05-27 11:34 | Läst 7620 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kronblomliv på Rotbacken!

Ännu en fin försommarhelg i soldattorpet på Rotbacken. Ett soldattorp bekostades av roten som anställde soldaten och skulle enligt stadgan vara 8 x 4 meter och sju stockar högt (cirka två meter). Denna specifikation bestämdes av armén i mitten på 1600-talet för att soldaterna skulle få likvärdiga bostäder. Därför har de flesta soldattorp samma grundplan, men många har utökats och förbättrats av sina rotebönder och/eller "hyresgäster". Åtskilliga av de gamla soldattorpen finns kvar efter att indelningsverket upphörde 1901 och används i dag mest som sommartorp. Bilden ovan på familjen Levin som bodde i torpet 1933. Dottern som står till höger född i torpet nu 82 år var förra sommaren och hälsade på oss med bla amerikasläkten som totalt ca femton personer och de flesta trängdes i vår storstuga där hon berättade hur det var för henne och hennes familj när hon växte upp där.

Just den här helgen brukar jag, som jag skrev om i en tidigare blogg ta en "gullvivebild" i ena hörnet på tomten och så blev det också i år. Inte riktigt lika stort antal blommor just i hörnet men dom sprider sig desstomer runt övriga tomten. Och det har man ju ingenting emot.

För första gången sen vi skaffade torpet för fem år sedan fick vi möjlighet också att se tomtens syrener i full blom eftersom också hustrun numera också är pensionär, vilket betyder att vi kan åka upp när vi har lust.

Som sagt långhelgen från fredag em till måndag em var kanon, lite över +24 på måndagen vid 14-tiden, det tar lite tid att vänja sig vid värmen. Upptåget och SL pendeln gjorde sitt jobb vid hemresan.

.

Snart är sommar som vi längtar efter så mycket här och man kommer att leta efter en plats där man kan sitta i skuggan.

/Bernt

Postat 2016-05-24 15:06 | Läst 4140 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

I går var det skolutflykt för fikagänget på Tårtan för att hälsa på magistern i Gnesta!

Leif tyckte för några veckor sedan att vi skulle åka ner till Gnesta och hälsa på Bengan och fika i stället för ett han skulle komma till oss i Stockholm och Tårtan fiket på söder som han gjort nu i många år. Så igår vid tolvtiden samlades ett gäng gubbar på söder för att dra ner till Gnesta. Vi var fem stycken som fick åka i Leifs fina kombi Saab söderut, vad jag kommer ihåg så var det hans sjätte Saab bil. Lite roligt var det när vi stadsbor kom till Gnesta och först körde in i "byn" utan att veta riktigt  var stället låg där vi skulle träffas. Leif och jag körde igång våra mobiler för att hitta rätt och en viss förvirring uppstod när fem personer hade lite olika uppfattning om hur vi skulle köra. Till slut loggade jag in på fikets mapp adress och lagom när vi kom tillbaka till avfarten till Gustafsvik Cafét fick jag igång min gps.

Här är vi alla framme vid Gustafsvik och väntar på att magister Björkbom skall komma. Från vänster vi som åkte i bilen Krister, Leif, Ulf och Stefan.

En trevlig och söt servitris mötte upp oss och hälsade oss välkomna till Gustafsvik.

Sen när vi närmade oss ingången till Gustafsvik Cafét upptäckte vi att Bengan hade en liten separatutställning där med hans numera ikoniska bilder från 60-talet.

Väl inne fick vi sedan träffa Bengans fotogäng från Södertälje Kent, Bengt-Åke och Ronny.

Bengan kollar på Leifs gamla fina  Asahi Pentax med ett ännu äldre objektiv.

Fint gammalt rum satt vi i det fina försommarvädret på Gustafsvik  och timmarna flöt iväg ganska snabbt samtalen handlade som vanligt om en massa intressanta saker som om banker och arbetsmiljöer, telefonutvecklingen från början av sjuttiotalet och framåt. Lite om Rogers fina arbetsplatsbilder som fick mig att tänka på Jens S Jensen och Yngve Baum.

Gör gärna ett besök! Gustafsvik Levande Ljus och Café.

.

I förra bloggen visade jag det här självporträttet taget i mitt kompakta badrum där förresten flera självporträtt kommit till. Från Bengan fick jag då den här kommentaren: Ps. Har en bildidé vad gäller sista bilden! Ha byxorna nerdragna! :)

Och jag är inte den som är den, så jag gick hela vägen!

/Bernt

Postat 2016-05-19 11:17 | Läst 4079 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Making (or faking) en fotoillustration.

Alla som har följt mig här på bloggen genom åren vet att jag gillar att arbeta med mina bilder, ibland mer och ibland mindre. Mest arbetar jag med svartvita bilder och har under ett antal år kört med Silver Efex Pro som passar mig bra tycker jag eftersom jag gör mest enstaka bilder. Men ibland blir det färg såklart. Förr när jag hade firma och gjorde fotoillustrationer jobbade jag rätt mycket i ett program som då hette Painter där man kunde göra jobb i olika tekniker som olja, akvarell och akryl.

Häromveckan hittade jag på en gammal kompis site rätt fina fejkade akvarellbilder som han gjort med en app på sin telefon. Bra mycket bättre bilder än vad jag sett tidigare kunde göra i de otal appar jag har på min padda.

Appen heter Waterlogue och den var jag ju tvungen att testa såklart. Så jag hämtade hem appen till både telefonen och ipaddan och senare också till PCn.

 

Hittade i gömmorna en gammal kontaktkarta på lite fjällbilder tagna min SWC med 35 mm magasin. Negativen kunde jag inte hitta just nu så det blev en enklare repro med Nex 5n med ett gammalt Canon Macro FD objektiv.

Så här såg reprofilen ut.

Och så här efter lite bildbearbetning.

Det ser kanske inte så mycket ut i första steget med en av presetsen, men en ganska bra grund att jobba vidare på.

Jag gjorde sen två olika framkallningar med appen som jag smällte ihop med lite efterarbete +dodge and burning.

Ovan på den bilden la jag sedan lite av originalbilden för att få lite mer detaljåtergivning. Lite struktur från ett akvarellpapper kommer jag nog att lägga på om jag skall printa bilden.

En del tycker det här är fy och skam. Men jag tycker det är helt ok och jobba fram olika bilder med dom verktyg man har tillgång till.

.

Det var allt!

/Bernt

Postat 2016-05-16 17:45 | Läst 3674 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Årets försommarbild på soldattorpet på Rotbacken.

Snart är det dax igen för årets försommarbild från tomthörnan på vår vildvuxna lilla äng på torpet. Alla bilder här tagna sista veckan i maj år 2012, 2013, 2014 och 2015. Spännande blir det att se vår Gullvivehörna i år!

2012 första försommaren i torpet.

2013 var det mulet.

2014 var det ungefär lika dant.

2015, alltså förra året och gullvivorna sprider sig. Och vi har fått spröjsade fönster.

2014. Så här såg det ut lite över en månad tidigare.

.

Annars då...

Häromdagen hade vi + 25 och idag var det bara +7 här på Dalagatan och skillnaden kändes nästan som på den här bilden.

/Bernt

Postat 2016-05-14 18:13 | Läst 2544 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa