CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Back to the sixties - bringin back the old times...

Med lite oregelbundna mellanrum plockar jag fram mina gamla bitar ur mitt kameraskåp för att klämma lite på dom, göra några blindavfyrningar och samtidigt få en en liten memory lane resa.
Idag blev det lite Nikonbitar. Nikon F med 18 mm, 35 mm, 105 mm, 200 mm och 300 mm. F:en med 35:an och 105:an skaffade jag i mitten på 60-talet när jag gick på Kursverksamhetens Fotoskola.

Nikon F, 105 mm, Panatomic X, Rodinal.

 

Fem saker som  jag ibland saknar i dessa digitala kameratider.(jag har skrivit om det här vid ett tidigare tillfälle).1. Manuell filmframmatning. Det var det som på den tiden skiljde en riktigt bra kamera från en dålig. Bäst var Nikon.2. En pålitlig handhållen exponeringsmätare som man kunde lita på i alla väder och som man nästan byggde upp personligt förhållande med.3. Färgfilter för svartvit fotografering. Gul, orange, röd, blå och gröna som man kunde kontrollera kontrasten med vid fotograferingen.4. Trådutlösare. Med vilka man sakta kunde smyga av slutaren.5. Film - sist men inte minst. Doften av en ny färsk film när man bröt förpackningen, full av utmaningar och möjligheter.

Men som sagt, har man lust att återvända är det bara att springa iväg och handla några rullar Tri-X...

 

Ingen kioskvältare direkt...

En ny kioskbild blev det också igår, Odenplans Grillen på Odenplan. Ljuset i bilden tycker jag är helt ok men arkitekturen är ganska tråkig och ointressant. Den här kiosken lär inte bli K-märkt som dess granne.

 

Morgonens bok vid fikat. "The man, the image & the world", över 400 sidor med Henri Cartier-Bresson. Sämre sällskap kan man ju ha!

 

Ha de bäst i helgen!

Bernt

 

Postat 2009-01-30 15:37 | Läst 6633 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ibland går jag ut på stadens gator som en vanlig man...

Jag vandrar runt med min LX3:a och fortsätter med mitt lilla projekt med att dokumentera kiosker i Vasastan. Bäst för just det här projektet för att få spänningen mellan det varma och det kalla ljuset är att ta bilderna i blå timmen just innan dagsljuset försvinner. Sen har jag förstärkt just detta i bildbehandlingen (creative edit) utan att skämmas.

Sippans Kiosk på Odenplan.

Wasagrillen i Vasaparken.

Observatorie Grillen vid Observatorielunden.

Större bilder finns både i mitt fotosidan och diviantart galleri.

Jag jagar vidare, fortsättning följer...

Annars då...
Jag fick ett mail med frågan hur mycket jag bildbehandlat bilderna från Hovs Hallar som jag visade i bloggen för ett tid sedan. Så här kommer en av bilderna igen.

Det mesta av arbetet gjort i ACR, lite kurvjustering i PS plus skärpning med TLR innan publicering. Som sagt rätt mycket "kreativ" bildbehandling i just det här fallet. Överst bilden direkt i från kortet.

 

Sen så här på slutet lite om Försäkringskassan.
Någon räknenisse där har kommit på ett nytt sätt att föra ut deras statestik för att framställa dom i en bättre dager.
Dom vill alltså flytta dagen när handläggningstiden skall börja räknas. I stället för den dag när ifylld ansökan kommer in ska klockan först börja ticka när både ansökan och alla intyg är inne. Då kommer deras siffror att förbättras avsevärt.
Snacka om kejsarens nya kläder!!!!Bonusbild.

Någonstans i Skåne 2007-05-08 kl.10.04

Tråkigt nog hinner jag inte besöka Bengan och grabbarna i onsdagsklubben på Puck idag eftersom jag har en sjukling härhemma som behöver min hjälp ett tag frammåt.


"Life is a balance of holding on and letting go"


/Bernt

Postat 2009-01-28 12:58 | Läst 9020 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Äntligen måndag och mitt tvåhundrade blogginlägg.

Den 30 januari 2008 skrev jag mitt första blogginlägg här på fs. Visserligen med bara en länk till till min blogg på blogspot.com där jag då huserat en tid.
Tvåhundra inlägg på drygt ett år har jag klarat av. Alla kanske inte så innehållsrika  men det har varit rätt intressant med alla nya kontakter man fått med bild och fotointresserade landet runt.

I dag blir det en en repetition av mitt första inlägg från den 30 januari 2008. Lite av lathet kanske men också av lite tidsbrist eftersom jag måste hjälpa till lite mera hemma än vanligt.
Min fru kom fredags eftermiddag hem från sjukhuset efter sin axeloperation efter skridskoolyckan i Vasaparken som jag nämt tidigare och hon kommer nu att vara handikappad (och sjukskriven) en lååååång tid frammåt.
Det normala efter en sån operation är:
3-6 veckor i mitella
3-6 månaders rehab
Sen det här med Försäkringskassan och deras handläggningstider också. Det man läst i pressen gör en ju inte hoppfull direkt...

Här kommer bloggen frän den 30 januari 2008.


Om hundra år är allting glömt...
Ibland funderar man över hur det har gått för människor man stött på i sitt liv. Häromdagen när jag försökte få lite ordning i högarna i mitt arbetsrum hittade jag en kartong med lite gamla bilder och annat material från 60-talet. Bland annat nedanstående urklipp plus bild från Expressen.1968 hade jag tillsammans med min dåvarande flickvän en tecknarstuga och fotoateljé på Luntmakargatan i Stockholm. Det var ett gammalt hus och vi hade ett rivningskontrakt både på ateljén och den lägenhet på 180 kvm som vi också hade i huset. Jag minns att jag där gjorde några modejobb för Expressen men de flesta fotojobb jag gjorde under den här perioden var för ungdomstidningen Bildjournalen, jag gick också 1968 sista terminen på "Fotoskolan".
Jag googlade nyss på modellen jag arbetade med i det här Expressenjobbet för att se hur det gått för henne och hennes planer om att bli modedesigner som det står om i texten.
Någon modedesigner blev hon inte men däremot en mycket framgångsrik textildesigner och hon är numera studierektorn på HV Skolan i Stockholm (Handarbetets Vänner).
Hon var också modell för den poster jag gjorde det året (1968) för den av vänstern hårt kritiserade tonårsmässan Teen Age Fair.
Och jag blev inte någon modefotograf heller...Slåtterstugan i Kesudalen...

Den här gamla familjebilden hittade jag också i samma kartong som ovanstående Expressen material. Jag har försökt fixa till bilden så gott det går i Photoshop som vanligt.
Det fantastiskt vackra Kesudalen ligger ovanför Ljungdalen i Härjedalen och efter vandringsleden mot Helagsfjället. I den här slåtterstugan på norrsidan av Kesusjön tillbringade jag ett antal sommrar i min ungdom tillsammans med min familj. På den tiden fanns det inte bilväg från Ljungdalen utan all vår proviant och packning kördes upp med häst och vagn, det är ca 10 km upp till stugan från byn.
Jag har inget exakt år när bilden är tagen men jag ser ut att vara 10-11 år och då bör det vara 1952-53.
Numera är stugan både ut och ombyggd till en servering och kallas Kesustugan.Något nyare familjebild från Ljungdalsfjällen än den ovanstående tagen en vacker dag för ca 10-12 år sedan.

"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived". - Captain Picard in Star Trek.

 

/Bernt

Postat 2009-01-26 06:45 | Läst 6716 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lite om Photoshop CS4 + lite om Skåne och ett självporträtt

Det blir inte så mycket fotograferande för mig så här års. I stället sitter jag mest och pular i min lilla kammare med gamla bilder från arkivet.
I dag satt jag och gick igenom bildarkivet från mina Skåneresor, mest för att träna upp alla de nya funktionerna Bridge och i nya Photoshop CS4:an med den den nya ACR:en.
I nya ACR:en kan man verkligen trolla med sina bilder om man gillar sånt, och det gör jag eftersom jag nog är mera "bildmakare/fotoillustratör" än ren fotograf.
Kreativ behandling av verkligheten kan man nog kalla vissa av de bilder jag gör. En del andra kallar det att "leka" i Photoshop, men det gör absolut inte jag.


Dollargrin från en bilutställning på Sofiero Slott


Den 13 maj 2007 besökte jag tillsammans min skånekamrat Christer naturreservatet Hovs Hallar på Bjärehalvön för första gången och det var en mäktig upplevelse. Vädret var kanske lite för fint för få riktigt spännande bilder. På vägen ner mot stranden mötte vi ett gäng fotografer som påpekade för oss att alla motiv redan var tagna så det var lika bra att vi packade ner våra kameror. Men det gjorde vi självklart inte.
Stigen ner är ganska brant och stenig och eftersom jag har lite svårigheter med balansen så fick jag ta det försiktigt,stativet som jag hade med mig fick fungera som stödkäpp.
Trots det vackra vädret blev det ändå några bilder från stranden.

Vi träffade också på ett annat gäng fotografer nere på stranden och när vi kom i samspråk med dom visade det sig att dom också var fotosidanmedlemmar som hade haft en träff därunder dagen.


Här jagar dom motiv med sina teleobjektiv.


Och det här var det dom hade siktat in sig på just då.

Första självporträttet för året som avslutning.

 

Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2009-01-23 11:01 | Läst 6648 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Polaroidfilmen kanske kommer tillbaka...

Polaroid stoppade tillverkningen av sina filmer i Juni 2008 och stängde sina fabriker i Mexico och Nederländerna.
Men nu kanske fabriken i Nederländerna kommer igång igen. Jag läste just om ett gäng entusiaster som har planer på att köra igång fabriken igen.
Företaget skall alltså inte starta upp den gamla tillverkningen utan börja producera helt nya produkter med nya kännetecken.

Låter intressant tycker jag!
Mera information på deras hemsida The Impossible Projekt

Här några Polaroidshots från början av 70-talet.
Peking 18 augusti 2008 kl.13:46 (svensk tid).


Efter några sekunder var allt över...

You can take from every experience what it has to offer you. And you cannot be defeated if you just keep taking one breath followed by another...


Det var allt!
Bernt

 

PS! Såg just att nyheten om Polaroidfabriken var med också på fs första sida. Får kolla där lite oftare i framtiden.

Postat 2009-01-21 12:51 | Läst 6331 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 Nästa