CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Raka bollar på ”Knall-Acke”!

Idag blir det lite vandring igen längs minnets allé. När jag växte upp på Tynvägen i Djursholm på 1950 och 60-talet bodde vi granngårds med min mormor och morfar och mina två morbröder Bertil och Axel, dom bodde bara ett stenkast från oss uppe i kvarteret Vale.

Min morbror Axel "Knall-Acke" Johansson (1920-2004) fick sitt smeknamn ”Knall-Acke” från sin pappas Oscars (min morfar) yrke som bergsprängare, samma yrke som min far Göte ”Kalle” Carlsson. Axel spelade en kort tid i AIK fotboll som center i början av 1940-talet. Han gjorde sex allsvenska matcher i vilka han sköt två mål. Efter AIK-tiden spelade han i Hagalund och flyttade senare till Karlsborg i Västergötland.

Det var i Djursholms IF Axel hade utvecklas till elitspelare i fotboll. I början av 1940-talet tog AIK, via ledaren Herbert "Banken" Ohlsson, kontakt med Axel. Han spelade sedan ett par år i AIK med sex allsvenska matcher som toppen på sin karriär. I hemmamatchen mot Halmstads BK gjorde Axel två mål, båda i den första halvleken. Därmed är Axel en av bara ett fåtal personer som har blivit allsvenska två-målsskyttar för AIK men aldrig enmålsskytt.

Knall-Acke var en duktig skytt men mindre bra på huvudet. Några dagar före sin 83-årsdag minns Acke med välbehag sin tid i AIK, kanske inte så mycket matcherna men väl de goda kamraterna, bland andra Henry "Garvis" Carlsson, Börje Leander och Gustav Sjöberg. Och allra roligast var att göra mål. Under AIK-perioden blev det mest spel i reservlaget och efter en tid lämnade han AIK för Hagalunds IS. Förutom fotboll spelade han bandy och bowling i Djursholm.

På lagbilden AIK:s reservlag cirka 1942. Stående från vänster: Axel "Knall-Acke" Johansson, Harry Johansson (senare Tennefors), Stig Carlson, Gunnar "Skrattis" Jansson, Gunnar Larsson, Stig Östberg, Sigge Sandin. Knästående från vänster: Olle Pettersson, Harry Nilsson, Ture Olander, Hans Nilsson, Gunnar Södergren.

På färgbilden: Axel "Knall-Acke" Johansson på 82 års dagen 2003.

Bilder och text från AIK fotbolls arkiv.

Även som en trogen Djurgårdare så måste jag hylla min släkting AIK-aren Axel "Knall-Axel" Johansson.

................................................................................................................................................................

En bonusbild från min gata också såklart!

Hadé!

Bernt

Postat 2016-02-19 16:46 | Läst 2636 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Den bästa kameran???


Det är mycke snack på stan då och då om vad som är den bästa kameran för streetfoto. Men sanningen är ju den att det inte finns någon bästa kamera. En tycker så och en annan tycker så. Vad gäller bildkvalite så är de flesta lite avancerade kameror rätt bra numera, så det gäller att hitta en som passar ens hand och sinne. Man får bara träna en hel del bara innan all går reflexmässigt, 10000 timmar har någon sagt att det tar innan man blir fullärd. Det här gäller såklart inte för människor i allmänhet utan de som vill lite mera med sin fotograferande/bildskapande. På bilden mina följeslagare Richo GR (28 mm) Lumix L5 (24mm) och Fuji X100T (35mm), tre ljusmaskiner med lite olika egenheter och egenskaper för olika tillfällen men med ganska lika inställningar. PS! Bilden tagen med min Ipad som också kan fungera som bildmaskin ibland.

Hade!

Bernt

Postat 2016-02-11 16:23 | Läst 3471 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Paket från den "undre världen".

I går var jag inne hos postavdelningen hos ICA och hämtade ut ett paket som kommit hela vägen från Australien. Och innehållet var en bok RAGE AGAINST THE LIGHT av fotografen Markus Andersen som jag kommit i kontakt med på Facebook. "I look for elementar that will add a mood to the image: my creative decision are made in an instant. I shoot fast, take the frame and move. I guess it's like trying to capture lightning in a bottle." Och det har han lyckats fint med tycker jag, och en signerad kopia fick jag med. Tack Markus Andersen!

En liten film om Markus Andersen hittar du HÄR!

.....................................................................

Det har inte blivit så mycket bloggande för mig de senaste året. Kroppen och hjärnan har varit lite ur form kan man säga utan att överdriva, men jag slänger upp lite bilder på Facebook då och då.

Hadé! Bernt

Postat 2016-02-06 15:18 | Läst 3119 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera