CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Långt innan datorer och Photoshop…åsså lagom till fikat kom UPS med ett litet paket!

Jag har ju tidigare arbetat som grafisk formgivare och illustratör och då också rätt mycket med airbrush och det från mitten på 70-talet och fram till 90-talets början då datorerna tog över helt. För några månader sedan fick jag en förfrågan om att göra ett ”sprutjobb” åt en gammal kompis. Så nu har jag varit nere i källaren och letat fram flyttkartongen med mina gamla verktyg igen. Så här ser min samling av airbrush sprutor ut.Min lilla tysta fina Jun-Air kompressor. Tidigare hade jag också en större modell med stor lufttank.


En hel del fackböcker har jag också i min bokhylla.


.
Fikaboken!


Och dagens fikabok blev naturligtvis min egen ”Femtio Bloggbilder” som UPS levererade till mig på förmiddagen.

.

Foto: Christer Smedberg.

Trevlig Helg!
/Bernt

Postat 2012-01-27 14:07 | Läst 8424 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

“Don't cry because it’s over, smile because it happened”.

Jag har gjort klar min lilla fotodagbok ”Femtio Bloggbilder” och slangat över den till Blurb för print. Redan när jag gjorde bildkollaget som jag deltog med i Reclaim Photography i november förra året hade jag en bok i tankarna. Det blev en bok i det mindre formatet den här gången 18x18 cm (56 sidor). Så nu väntar jag med spänning på det första provexemplaret, och jag valde den här gången trots det lite högre priset deras finaste papper ur ProLine serien.

.

I lördags eftermiddag strömmade folket in i vår lägenhet för att gratta 70-åringen. Totalt var det 13 pers som sjöng och hurrade för mig och hustrun hade som vanligt fixat massor av fint käk till gästerna. Det blev en mycket trevlig eftermiddag och kväll med många intressanta samtal om barnuppfostran, lärarutbildning, friskolor, skattesmitare, semesterplaner,TV-serier, datorer, skidskytte och lite om foto och rävar såklart. Den smaskiga frukttårtan från Konditori Ritorno.
.

Fikaboken! (repris).

Jens S Jensens ”Hammarkullen” från 1974. En berättelse om livet i en nybyggd betongförort norr om Göteborg.
”Jag började det här arbetet i mars 1973. Jag åkte till en början ut till Hammarkullen ett par gånger i veckan. I september 1973 bosatte jag mig själv i Hammarkullen; inte för att försöka bli Hammarkullebo – jag kunde flytta tillbaka till stan när jag ville – utan för att försöka leva mer i vardagen; vara där dygnet om. Det var först då jag egentligen började komma igång. När jag själv drabbades av miljön. Jag kände mig väldigt isolerad i min lägenhet och började söka kontakt på ett helt annat sätt; för att jag själv kände mig ensam”.- Jens S. Jensen.

Jensen gjorde också en uppföljare på Hammarkullen som heter “Ljuva drömmar – Hammarkullen åtta år senare”.  Jensen har där spårat och åter sökt upp det gamla tonårsgänget och det tjugotal familjer som han lärde känna 1973. I ord och bilder berättar de om hur de lever nu och om vad som hänt dem under åren.
Varför finns det så många Anders Petersen kopior men så få Jens S Jensen…?

.Är det fler än jag som funderar hur det skall gå för vårt land…
Vi har under bra många år nu levt i ett välfärdsexpriment som övergått till ett individualismens korståg. Och i dag är det många som inte ens vet vilken klass de tillhör. Genom hustrun känner jag till flera underbetalda människor som sliter hårt inom vårdsektorn som i senaste valen röstade på högeralliansen bara för att det är ”classy, och då anses/känner man sig rik”. Det svenska samhället har blivit som ett ”Jätte Blocket”, allt som vi tillsammans har byggt upp säljs ut till reapriser och våra skattepengar försvinner utomlands. Och vilka är det som får vara med och betala förlusterna i slutändan…

.
Bonusbilder!


Visst skall det bli skönt när man får slänga av sig vinterkläderna. Slussen 2009-07-17 kl.17:17.


Till slut en en liten fråga?
Kan någon ge mig ett bildexempel på följande:  Ett postindustriellt konceptfotografi med visuell retorik (som ibland kan vara svårt att upptäcka om man inte kan avkoda det).
/Bernt

Postat 2012-01-24 13:23 | Läst 9845 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Så här dan efter…med lite nytt ljus.

Så har man klarat av ännu en födelsedag, ja inte riktigt ännu för på lördag dyker mina nära och kära upp hos mig och grattar. I går var det bara lite försiktigt firande av gamlingen tillsammans med hustrun och vår tillfälliga gäst norrlandstösen Marita. Men jag tackar ödmjukast alla som hört av sig på telefon, via mejl, på fejjan och här på FS.
.
Och så då lite (en sista gång) om mina rävbilder igen.


Någon föreslog att jag skulle göra en T-shirt, en annan att jag skulle göra en bildmapp och båda förslagen är ju i för sig trevliga men mitt deltagande några dagar i mediabruset har nog redan bleknat bort tror jag. Nu är det andra nya avslöjanden som gäller.Fick ytterligare några sekunder i det senaste avsnittet av Nyhetsbyrån som "veckans värsta"  tillsammans med några andra mediablunders.

.
Nytt ljus då.

När fotografen från Aftonbladet var hemma hos mig för att ta bilder för artikeln om mina rävbilder hade han ingen blixt med sig utan en liten fin batteridriven LED-belysning. Och den funkade alldeles utmärkt tyckte jag och det kliade lite direkt i köpnerven. Och det var inga större svårigheter att motivera köpet som en födelsedagspresent till mig själv. Finns att köpa hos kaffebrus.

.
Till slut!

Håller på med en ny bok ”Femtio Bloggbilder”, 56 sidor i litet format 18 x 18 cm.

.

Where the sun always shines –Instamatic’s from the 70´s.


Jag fick jag också några gamla ”Instamatic’s" publicerade på Mr Urbanos 591 Photography i dag.

/Bernt


Postat 2012-01-19 16:28 | Läst 5621 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Leif Wigh pratade fotografi på Moderna.

Så drog jag mig ut till Moderna då för att lyssna på Leif Wigh som var fotointendent på Fotografiska Museet/Moderna Museet mellan 1977-2004. För oss som är intresserade av fotohistoria blev det en och en halv timmes höjdarunderhållning. Han började med fotografins barndom, alltså i slutet på 1830-talet och hann fram till början av andra världskriget. Många trevliga anekdoter om de olika fotograferna hade han också på lager. Det var ca 40 pers som dykt upp och några bekanta stötte jag också ihop med, Staffan, Stephan, Olle och Ulf. Så det blev lite ”rävsnack” också.
.

Glädjebesked!Åsså har man fått sitt pensionsbesked för 2012, plus 275 kr!  Nu ska det festas och investeras!!!!
.

Till slut då…

I dag börjar min 71:a säsong på den här planeten. Jag föddes en kall januarinatt 1942 på Sofia Hemmet på Östermalm, och jag kom ut med fötterna först. Om det har haft någon större betydelse för min vandring här det kan jag inte svara på direkt men det har gått rätt hyggligt i alla fall. Nu satsar jag hårt mot 100…  

/Bernt

Postat 2012-01-18 12:34 | Läst 12781 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Efter några dagar i hetluften är man tillbaka i vardagen igen…


Om inget annat kommer i vägen tänker jag dra ut till Moderna framåt kvällen för att lyssna på Leif Wigh när han skall berätta om Fotografi och Modernas samlingsutställning. Klockan 18.30 kör han igång.

.

Noterat!


2012-01-17 kl.10:44

/Bernt

Postat 2012-01-17 11:26 | Läst 9663 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa