CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Besök hos fikagänget på Tårtan.

Det var länge sedan jag besökte grabbarna på café Tårtan på Hornsgatspuckeln och de mest på lite bekymmer med kroppshyddan som nu är på väg att återställas både fysiskt och psykiskt.

I alla fall så tog jag idag tuben från Odenplan till Slussen och sen gick i lagom takt upp till Tårtan där jag mötte Christer och Jan-Olof väntande på gatan. Tårtan var proppfull och många var damer i den lite lagom äldre klassen. Vi trängde oss i alla fall in till den övre avdelningen och satte där ihop ett par bord och fixade lite stolar för oss. Det tog inte många minuter innan vi var nio stycken runt borden.

Därefter gick timmarna fort och som vanligt avhandlades allt mellan himmel och jord. Gamla Djurgårn historier om Rolle Stolt och hans polare Lasse Björn och AIKs Kurre Hamrin. Lite kamerasnack så klart om olika modeller och deras olika bildbehandling i kameran, och så lite om olika fotografer.

Jag hade med mig en bok av fotografen Markus Andersen som jag skrivit om i en tidigare blogg och den föll i god jord i alla fall hos Krister Kleréus.

.

För ett tag sen skissade jag lite som tidsfördriv på en logga för fikagänget på Tårtan och eftersom jag skaffat nya Illustrator passade jag sedan på att renrita den.

.

Jag fixade också några provtryck i tre färger på en T-shirt och jag hade med mig en till Tårtan idag som jag tänkte ge till en av "fikagubbarna". Vi var åtta stycken där förutom jag då så jag körde en slumpgenerator på nätet och fick då fram en "vinnare".

Och vinnare blev Per-Gunnar som här stolt visar upp sig i sin XL T-shirt.

Många i gänget ville beställa och det går ju bra här tex, men först skall jag kolla upp så vi inte bryter mot några copyright regler. Jag återkommer i frågan. Tack för fikat JO!

Hadé!

Bernt

Postat 2016-03-24 00:00 | Läst 2153 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Döden är ett djävla skit.

Yngve Baum 1945-2016. Ännu en av de stora svenska fotograferna har lämnat oss. Yngve Baum utbildade sig vid Christer Strömholms fotoskola 1963–65 och innehade statens konstnärsstipendium 1967–68 och tilldelades även Stockholms stads konstnärsstipendium. LO:s kulturstipendium 1975. Statens Konstnärsstipendium 1976, 2004 och 2007. Garanterad Författarpenning 1983. Under 1970-talet uppmärksammades han för sina socialt inriktade och samhällskritiska verk, till exempel Varvsarbetare (1974), vilka gav upphov till diskussioner om arbetsmiljöproblem. Han har även varit verksam i utvecklingsländer.

Jag kände inte Baum men jag träffade han några gånger på Fotoskolans labb. Han höll då på att kopiera bilder från sitt Tanzania projekt. För några år sedan(2011) skrev jag en liten blogg om hans bok "Människor vid hav" som jag repricerar här:

Dagens fikabok!

Yngve Baums ”Människor vid hav” med text av P O Sundman. Bonniers 1966.

Yngve. Baum är en socialt engagerad fotograf/filmare som gjort sig känd för att i sina bilder intressera sig för kulturella förändringar och blottlägga missförhållanden i samhället. Detta märks exempelvis i hans böcker Kiki - en liten man (1966), Människor vid hav – Lofoten (1966), Berberby (1967), Ujamaa – Människor i Tanzania (1970), Skeppsvarv (1974), Röster från ett varv (1978), Två platser på jorden (1983), Om Mamma (2005). Yngve Baum har också gjort ett stort antal dokumentärfilmer.

Man saknar rätt mycket den här typen av dokumentärt genomarbetad fotografi i Sverige idag tycker jag. Men det är klart, några tappra kämpar finns det.

.

 Eftersom rubriken är ett Slas citat kommer här några rader till av han:

Nu när jag är till åren kommen som man säger så ångrar jag ingenting, vilket jag naturligtvis borde göra då jag ser mitt egna magra bankkonto. Jag tror nämligen inte att man kan spara sig in i himmelriket. Ska man få uppleva lite himmelrike får man göra det här på jorden och det är det man ska ha pengarna till. Det vill säga man ska slösa.

/Bernt

Postat 2016-03-22 15:05 | Läst 3257 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bengans Fuji inställningar!

Bengt "Bengan" Björkbom har ju bloggat en del om sin "nya" Fujikamera och mest då att han kör den med sina gamla analoga gluggar. Han plåtar var jag förstått bara i jpeg och skrev för en tid sedan om sina inställningar i kamera:

Film simulation:  B&W Red filter
Sharpness: +1
Hightlight tone: +1
Shadow Tone: +2
Noise Reduction: -2

Så varför inte prova det på min Fuji X100T och se hur det funkar där plus några andra framkallningar som jämförelse. Print screen i 100%.

Bengans inställningar i jpeg.

Min RAW fil med övertoningskarta.

Min RAW fil rakt av i Silver Efex Pro som jag alltid bearbetar mina svartvita bilder i.

Det är lite mörkt på min toa så jag fick dom här exponeringsvärdena; 1/125sek, f/2.0 och 1250 ISO.

Med Bengans jpeg inställningar blir bilden lite mera klar såklart men också lite hårdare och kornigare. Att det funkar bra i hans kamera kan också bero på att hans analoga gluggar tecknar lite mjukare. Jag tycker att Silvern har lite bättre tonomfång men den borde nog ha en liten kurvjustering  och ett snäpp skärpa.

Helt ovetenskapligt det här så blås gärna upp bilderna och jämför själva.

Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2016-03-18 16:28 | Läst 2613 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Soltrappan som man inte fick sola på!...Fujifilm filmpack!...dimma på stan!

Nedgångshuset till nya Odenplanstationen fick en något uppseendeväckande design med en soltrappa där folk skulle kunna sitta och ta igen sig i resstressen. På arkitektritningarna såg det soligt och trevligt ut med folk som satt i trappan och fikade, barn som sprang omkring och duvor som promenerade runt.

Allt var klart i höstas men något solande blev det inte eftersom någon på SL kommit fram till att folk från soltrappan kunde klättra upp stationshusets tak. Så det blev ett stängsel i ställe. Första förslaget var att sätta ett staket på taket, ett annat var att ta bort steg i trappan så att man inte skulle nå upp till taket. Folket på SL tänker fortfarande på en lösning. Vi får väl se om det händer något nu när vårsolen snart är här!

Annars då...

Många av har kanske läst att Fujifilm är på väg att ta sina filmpack ur produktion. Det vore naturligtvis hemskt tråkigt att ännu era försvinner:

”Fujifilm Japan has announced that it is to stop production of its FP-100C instant film that enthusiasts use in old Polaroid-type cameras. The film has only been available in the 3.25x4.25in size recently, since the 5x4in version was discontinued, but it has been keeping vintage cameras clicking since Polaroid stopped production itself.

The company says that it will halt production in spring this year, but that stocks will continue to be available for some time after that. Falling demand and sales are cited as the reasons for the ending of the product line, which also spells the end of the working life of Type 100 cameras. The company used to produce a black and white version too, but that was stopped in 2014”.

Till slut då!

Häromnatten var det kraftig dimma när jag tittade ut genom mitt mitt fönster innan jag gick och slängde mig i bingen vad halvtre tiden.

/Bernt

Postat 2016-03-13 14:06 | Läst 2589 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ingen stor sak men ändå kanske en nyttig läxa...

Jag erkänner gärna ärligt att jag inte är så tekniskt bevandrad när det gäller digitala apparater, alltså hårdvaran. För ett tag sedan fick jag en iPad Air Wi-fi Celluar 12GB och eftersom jag gillar att arbeta med bilder och kolla på film å sånt så börjar maskinen säga till då och då att den längtar efter lite mera minnesplats. Kollade på nätet och då hittade jag en i-FlashDriveHD på 32GB som man skulle kunna backa över på lätt som en plätt. Det skulle bara vara och hämta appen och plugga in i-FlashDrave minnet å köra. Men så blev det inte. Minnet säger att den inte hittar plattan, det blinkar en stund men sen händer ingen ting. Efter att ha provat flera appar och allt annat utan resultat gav jag upp. Så Jag mejlade det stora välkända svenska företaget som sålt i-flashen och förklarade problemet. Dom svarade ganska snabbt via mejl .att dom skulle skicka ett nytt i-flash minne och att jag inte behövde skicka tillbaka det andra, och det var ju snällt. Efter ett par dar kom den nya i-Flashen och jag pluggade in den direkt. Samma resultat som tidigare, alltså ingen kontakt. Och vad gör man då efter att som tidigare försökt lösa det hela. Jo man kontaktar företaget som levererat appen till Apple, för man vet ju hur noga Apple är med sina licenser. Företaget heter PhotoFast och dom hade ett standardformulär som man fyllde i på siten så det gick snabbt och jag fick också snabbt svar fick jag också där dom ville att jag skulle skicka en bild på produkten, vilket jag gjorde.
Lika snabbt fick jag svar den här gången men svaret var inte så kul direkt. Så här skrev dom:

Så jag hade gått på en mina och köpt ett fake/pirat minne som inte funkar utan licens från Apple. Kollade då upp PhoFasts originalminne (det borde jag naturligtvis ha gjort från början) och det kostar ca tre gånger mer på nätet.
Men det som förvånar mig lite i den här "lilla" soppan är att ett av sveriges största internetföretag säljer fake/pirattillverkade Appleprodukter utan licens.

Tråkiga saker hända i vårt avlånga land...

/Bernt

Postat 2016-03-10 16:34 | Läst 2243 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera