CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Vidgade vyer i panoramaformat...

Jag tänkte nu på försommaren och i sommaren försöka komma igång med lite storformat, lite annorlunda fotografering jämfört med de dagboksbilder för bloggen och fejjan jag tar mest nuförtiden med min lilla LX3:a.

På 80-talet arbetade jag med svensk konsthandlare som var bosatt i USA, åt honom gjorde jag bla inbjudningar, utställningskataloger, konstmappar m.m. under en tioårsperiod. Det var genom honom jag beställde bla min Cambo Wide 4x5 som redan då kostade en förmögenhet. Cambo Widen är i sin konstruktion en väldigt enkel storformatskamera. I princip är det bara ett objektiv med fokuseringssnäcka som är monterat på en fyrkantig objektivplatta som är ansluten till en mattskiva. Till kameran har jag två objektiv, en Super Angulon 47 mm 1:5,6 och en Super Angulon 65 mm 1:5,6 och båda med centerfilter.

Jag har också en bunt bladfilmskasetter plus två filmbakstycken för 120 film till kameran, ett för 6x9 och ett för 6x12 cm. Med centerfilter så kan man även köra 47 mm objektivet till 6x12 cm magasinet med hyggligt resultat och då har man en bildvinkel vid nedbländning på nära 120 grader. För enkelhetens skull kommer jag nog att fotografera med 120 film och 6x12 bakstycket.

På med de röd gröna 3 D glasögonen å Trevlig Helg!

/Bernt

Postat 2014-05-16 10:09 | Läst 6674 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Om jag hade pengar, jabba dabba diba diba diba diba diba dej.

I helgen tog jag bussen på gatan ner till city och Norrmalmstorg för att titta på lite fotokonst. The Photogallery hade där hyrt in sig i fyra dagar hos ett stort bilföretag för att visa som dom själv säger ”grym” fotokonst. The Photgallery är ett ”pop-up” galleri som dykt upp på lite olika platser där det finns köpare med tjocka plånböcker.

Hur var utställningen då? Några bilder där som jag skulle köpa och ha på min vägg hemma om jag hade pengar? Några enstaka godbitar fanns det såklart men verkade för mig vara skåpmat och bottenskrap av press och release bilder. Nu är det inget fel på press och release bilder men att kalla det för fotokonst..? De flesta bilderna var för mig alltså ganska ointressanta bilder av olika slag av olika kändisar inom mode, film och musikbranschen. För min del en kraftig besvikelse alltså och många av bilderna hade jag redan glömt när jag steg ut på gatan.

.

Senare på dagen på hemväg längs Drottninggatan till Vasastan igen kom jag att tänka på fotoskribenten Kurt Bergengrens välkända ord: ” Det som avgör om en bild håller kvar blicken och fastnar i minnet är och förblir: väsentligt innehåll har fått en skärpt form. Om en bild med enbart artistisk presentation är dålig så beror det kanske på formen är intressantare än motivet, men inte tillräckligt intressant för att räcka som motiv. Till svagheten hos en dokumentärbild hör kanske att formen är slapp, men kanske också för väloljad. Med slagkraftig komposition eller spirituell knorr tror en del fotografer att de kan dölja att deras kunskap är ringa eller känslan fattas”. Från en intervju 1985 i boken Fotografera är nödvändigt.

.

I slutändan...

Troligtvis så kommer jag inte att fotografera med film något mer så jag lurar därför på att göra mig av med mina Leica bitar. Som ni ser är det en M6 med en Summicron 50:a, och ni som har följt min blogg vet vem som har ägt den tidigare. Sen en Super Angulon 21 mm plus en Summicron 35:a. Super Angulonen har en liten skada på filtergängan och det är också en liten skada på sökarens frontlins. Annars fungerar allt.

Ut och slut!

/Bernt

Postat 2014-05-12 16:09 | Läst 5206 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fredag är städdag!

Vilket mest betyder att jag flyttar runt högarna lite i mitt arbetsrum och ofta så hittar jag någon bok som man inte tittat i på länge och så snöar man in på den, och så gick det åt skogen med den städningen...

.

Nån "film"fotograf kanske blir lite sugen?

http://blog.baquephoto.com/?p=1238
http://1pt4.com/blog/hexar-af-review/
http://www.youtube.com/watch?v=JL8Nd1_O_8w

Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2012-10-26 14:58 | Läst 7813 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ett nytt litet bokprojekt på gång?...och lite kameraporr.

När jag först började fundera på det här med att göra egna fotoböcker så var mest för att kunna visa för mina barn och andra släktingar vad jag sysslat med sen jag blev pensionär. Men samtidigt också kanske att på ett sätt lämna något slags avtryck. Jag fotograferar ju bara digitalt numera och jag tror inte att mina efterlevande kommer att vara intresserade av att rota runt bland mina digitala filer på mina olika hårddiskar. Om dom nu överhuvudtaget kan läsa dom i framtiden.

När jag sedan skrev om mina bokprojekt i bloggen så fick jag redan på planeringsstadiet in ett antal förbeställningar vilket naturligtvis gjorde mig glad. Min första fotobok trycktes i 30 numrerade exemplar och den senaste har nu kommit upp i 19 beställda.  

.

Åsså lite om den kommande boken...

Mina självporträtt har ju under några år rönt en del uppmärksamhet både här hemma och runt världen på de sidor jag visat dom vilket jag naturligtvis tycker känns fint.

Men dom har bara funnits tillgängliga på nätet förutom några enstaka printar jag gjort för utställningarna Reclaim Photography och Gnesta Planket. 

När jag gjorde min bildmapp med Skånebilder tidigare fick jag en fråga om jag inte också kunde göra en mapp med mina självporträtt från en bloggläsare. Det har nu inte blivit av (ännu kanske är bäst att säga). För en tid sedan började jag i stället fundera på att göra en bok med ett urval av mina självporträtt. Och det är klart som korvspat att det inte lär inte bli storsäljare utan närmast en produkt för de närmast sörjande den dag man vandrar vidare till de sälla jaktmarkerna. Ugh!

 .

Black is beautiful!

Jag har ju skrivit i en tidigare blogg om att jag tänkte skaffa mig en lite bättre ”promenadkamera” och nu har jag i min hand fått en så gott som ny Nex 5N, kamerahuset är ca två och en halv månad gammalt och optiken hade ägaren köpt för tre dagar sedan!!! Han uppgraderade då till en ny Nex 7:a som han också hade med sig och jag fick också tillfälle "klämma" lite på den. En mycket fin sak med sin inbyggda fasta sökare men alldeles för dyr för mig. Ibland har man lite tur att det finns folk som alltid vill ha det senaste (och som har råd). Jag får hålla mig till begagnat. Men jag kommer att behålla min lilla LX3:a men slipper att släpa med mig storkameran när jag vill ta bilder när det är lite taskigt ljus eller där det krävs lite bättre upplösning.  Lite annorlunda är det att arbeta med Nexen jämfört med LX3:an, men det lär jag mig nog så småningom.  

 

Första självporträttet med Nexen. För att testa så är alla värden i kameran nollställda, alltså ingen brusredusering i kameran och inte heller i Sonys RAW-program. Konverterad rakt av till svartvitt i Silver Efex Pro. 1/160 sek  f/6.3 RAW 1600 ISO.

100 % crop. Klarar 1600 ISO riktigt bra tycker jag.

Och här har jag slutfixat bilden med en vända till i "Silvern" plus lite skärpning och kontrast för att få lite extra grafiskt "klös"som jag gillar.

.

Bonusbild!

Ett gäng trevliga fotokamrater på Puck (Ellens bageri) den 9 september 2009. Från vänster till höger: Monica (lite i alla fall) sen Krille, Thomas, Bengt, Bengan, Ulf och Micke.  Numera håller vi ju till på Twang Gitarrbutik och Kafé på Katarina Bangata 25. ”Jag älskar detta fik… känns som skånegatan innan den kuppades av robotar” har någon sagt. Och där är det bara att hålla med.

/Bernt

Postat 2012-02-27 15:56 | Läst 12309 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Panasonic LX3 vs GX1 vs Sony NEX-5N och en “hungrig” ung fotograf.

Jag gillar verkligen min lilla Panasonic LX3:a som följt mig ett antal år nu och fungerat klanderfritt hela tiden. Lätt att ha med sig i fickan eller innanför jackan, mycket bra bildstabilisering. Det ända jag är lite missnöjd med är bruset ibland blir lite påträngande om man kliver över 400 ISO då man fotograferar när det är lite taskiga ljusförhållande.

Häromdagen var jag hos en fotohandlare och kände lite på Panasonics nya lilla GX1:a med 4/3 sensor och jag har också dammsugit nätet och läst en hel del olika tester. När det gäller min fotografering numera så kan man väl säga att 75 – 80 procent är bloggbilder och resterande lite mer planerade och där har jag min ”storkamera” som just nu är en Canon 50D som räcker bra till det mesta för mig. När det gäller andra kamera har flera jag känner skaffat sig Sonys Nex-5N och också lovordat den men jag tycker att den är lite för klumpig med sin stora kitzoom om man jämför den med GX1:an och dess mindre kompakta zoom. Inget är bestämt ännu och det är inte heller någon brådska för mig…

Bonusbild!


Min bonusbild i förra inlägget var ju från min analoga tid så idag fyller jag ut med en till från samma period i mitt liv. Den här bilden på mig är också tagen i den studio jag hade under ett par år under senare hälften av 60-talet. Som ni ser är min klädsel också rätt tidstrendig, rätt mycket Sgt. Pepper och  "Flower Power” över den. Jag och den tjej som jag hade mitt företag tillsammans då hade också fantastisk 5-rums lägenhet i samma fastighet som studion. Till lägenheten hörde också en pigbostad på 2 små rum. Vi hade låg hyra med rivningskontrakt och allt var omodernt så vintertid gick fotogenkaminerna för fullt.

/Bernt

Postat 2012-02-06 13:14 | Läst 6063 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa