CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport #13 från Brödåkra oktober 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

 


 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Lördagsutställning

Självporträtt med kameror


 

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Moore to come...

 

Klick, klick, klickbart...från Brödåkra den 31 oktober 2009.

Trevlig helg! /Bernt

Postat 2009-10-31 11:53 | Läst 5309 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kortrapport #12 från Brödåkra oktober 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Här om morgonen så sa blomsterexperten på Nyhetsmorgon att man mår bra av att ha blommor omkring sig och att det också förhöjer livskänslan.

Pratade med Christer om detta eftersom han har massor av blommor omkring sig hela dagarna på sitt arbete. Men han har inte märkt att hans närkontakt med blommor förändrat hans livskänsla direkt förutom att han har ett jobb han gillar.

Det är kanske skillnad när man har sina privata blommor hemma som man har närkontakt med hela tiden och är tvungen att pyssla med då och då.


Jag har en orkidé hemma som jag följt nu i fyra år med bilder från knoppning till utslagna blommor. I år blev blommorna på den bra mycket mindre än vanligt och inte heller lika färggranna. Kanske var det sista året för den nu. Jag har i alla fall mått bra när jag arbetat med mitt digitala orkidéprojekt. Bilderna från augusti och september 2008.

 

 Ernst Göran Westlund frågade i mitt förra inlägg hur jag gör mina digitala kalotypin bilder.

Fast det är snarare en digital gummitrycks liknande effekt som jag gjorde första gången då jag fick fotografen Henry B Goodwins bok " Vårt vackra Stockholm" i min hand.

Sen har jag förfinat teckniken ytterligare genom att arbeta vidare på de strukturer jag har i filen.

 

 


 

Har också gjort ett par tre bilder med den nygamla effekten, här kan ni läsa läsa lite om hur lagerarbetet ser ut på bilden ovan.

 

 

 

Annars då...

 


 Försöker hålla lite bättre ordning den här gången med bilderna från höstens ”Brödåkra-Meeting” än vad jag gjort tidigare. Min medhavda laptop börjar bli lite till åren nu vilket gör att slangningen av bilderna via usben inte går med blixtens hastighet direkt. Men jag har å andra sidan rätt gott om tid så det är ingen större fara.

 


 Brödåkra 2009-10-30 kl. 09:31. Solnedgångsbilderna till höger är från Christers år i Australien.

 

Nu stundar sista helgen i Brödåkra för den här gångens Brödåkra-Meeting, någon slags ”kulturdrogning” lär det säkert bli i helgen också..

Kanske något av följande, lite beroende på hur ”två dagar i full frihet” firas i kväll.

 

Galleri Format i Malmö

Dunkers i Helsingborg

 

Då och då undrar jag hur det har gått för Karlsson på takets Sverigeresa. Så här såg han ut förra året då han var på besök hos mig i Vasastan, sina gamla hemtrakter.


 Klick, klick, klickbart...från Brödåkra den 30 oktober 2009.

/Bernt

 

 

 

 

 

Postat 2009-10-30 13:42 | Läst 5761 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kortrapport #11 från Brödåkra oktober 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Det blir ju en hel del bilder som hamnar i ”slasken” när man är ute och rör på sig. Jag rensar ändå rätt hårt när jag tömmer mina kort. En del bilder kanske aldrig mer kommer att öppnas, andra kanske får en andra chans.Den här ”slaskbilden” tog jag den dan jag var med ”Brödåkrapojkarna” till kallbadhuset vid Pålsjöbadet norr om Helsingborg. Jag tog ju en liten promenad i närområdet medans kamraterna kallbadade. Tvärs över gatan från badet låg den här gamla kvarnen ”Pålsjö Möllan”. Det var ju fint höstväder men värdelöst ljus för fotografering men jag tog ändå en 10-15 bilder, mest för ”jag har varit där”.Här har jag gjort en första ljusbearbetning av bilden i ACR:en.Svartvit perspektivkorrigerad i PS med Lens Correction och Content-Aware Scaling.

 


I boken "How to Read a Photograph" som jag köpte på Louisiana finns ju en hel del bilder av dom riktigt gammla urfotograferna. Fox Talbot  till exempel. Det här är en av hans mest berömda bilder.The Open Door, 1844
William Henry Fox Talbot (British, 1800–1877)
Salted paper print from paper negative

The Open Door från 1844 är nog en av de mest kända Fox Talbot bilderna, The Open Door är också ett medvetet försök att skapa en fotografisk (illustration) bild i enlighet med den då rådande brittiska konsttrenden och dess vurmande för holländskt sjuttonhundratalsmåleri.

Bilden är en kalotypi (talbotypi), vilket betyder att bilden först exponerats på ett ljuskänsligt papper som sedan kontaktkopieras med ett annat ljuskänsligt papper.Min digitala kalotypi av ”slaskbilden” på Pålsjö Möllan.

 

 

 

 

Annars då...Brödåkra idag kl. 13.03. När jag fikade med Christer strax efter åtta i morse var det solsken och molnfritt. Nu har det blivit lite moln och jag skulle tro att det är ca 6-7+ ungefär. Natten var rätt kall så idag går vedpannan lite extra.

 

Klick, klick, klickbart...från Brödåkra den 29 oktober 2009.

/Bernt

 

Postat 2009-10-29 16:52 | Läst 6164 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kortrapport #10 från Brödåkra oktober 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

När jag var på Louisiana i lördags och tittade på den stora Jocob Holdt utställningen hade jag siktat in mig på att köpa utställningskatalogen också som jag brukar göra vid mina Louisiana besök. Efter snabb en bläddring hoppade jag den då jag redan har en tidigare Holdt bok hemma, ”American Pictures”. 

I stället köpte jag Ian Jeffreys ”How to Read a Photograph” som redan gett en hel del intressant läsning. Man bör nog vara lite intresserad av fotohistoria, startar med urfotografen Fox Talbots bilder från mitten av artonhundra talet och slutar med Joel Sternfeld i nutid och allt där i mellan som tex Alfred Stieglitz, Bill Brandt, Henri Cartier-Bresson, Walker Evans. Bra texter om och av fotografer och om deras bilder.

Här några uppslag:


 

 

 

 

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Korsbefruktningar!


 


 

När jag var ute på nätet häromdagen och letade info om Vest Pocket Kodak kameror hittade jag den här bilden (den nedre) på Flickr. Så här skriver han nom sin modifiering:

“The backplate of the VPK camera can be screwed off, originally for purposes of cleaning the rear of the lens. I've removed the backplate and attached an M42 extension tube with double-sided tape, sealed against light leaks with some blu-tack. The camera can now be mounted as a lens on any M42 screw mount SLR camera (including modern DSLRs with M42 adapters). When used on a DSLR with in-body anti-shake and possibly an electronic M42 adapter (as required for Sony), one can even get image stabilisation and focus confirmation working for this old thing. I bet the original designers never saw that coming. =)”.

 

 

 


 

Hemresan är bokad och betald. SJ är extra snälla mot oss lite äldre (65+)  just nu, fick tag i en biljett Lund – Stockholm för 65 kronor. På tisdag kväll bär det av mot betongen igen.

Paparatsi foto: Christer Smedberg


Klick, klick, klickbart...från Brödåkra den 28 oktober 2009.

/Bernt

 

 

Postat 2009-10-28 16:47 | Läst 5554 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Kortrapport #9 från Brödåkra oktober 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Christers närmaste granne här i Brödåkra heter Ragnar och han är en rask sjökapten som åkt världen runt på de stora haven tidigare i sitt liv. Han kör numera ”inomskärs” på Ventrafiken. En kväll när han var oss och språkade berättade han att han hade en gammal fin liten kamera från början av 1900-talet hemma. I förrgår kom han över med kameran. Jag kände genast igen den. ”Retro” Olle Janson som är med i det gäng som träffas på Ellens har vid något tillfälle haft med sig en Vest Pocket Kodak kamera.

Den klickbara bilden ovan på Ragnar ljuger lite. Det är sällan man ser honom så här allvarlig. Han är en duktig historieberättare och dessa leder också ofta till skratt. De flesta bilder man tar i dåligt ljus som här där exponeringstiden blir 0.5 sekunder blir ofta oskarpa, men LX3:an jobbar hårt för att få bilden så skarp som möjligt. ISO 200 f/2,8.


Allt svartvitt bildarbete gjort i ACR:en från den här originalfilen.

Då och då när vi träffas blir det lite gitarrspel och sång också som på den här bilden från september 2008.

........................................................................................................................


Vest Pocket Kodak Autographic Special. Nr 1723112


Vest Pocket Kodak kameran fanns i många olika modeller som tillverkades mellan 1912 och 1926 de var små och pålitliga och enkla i designen. Den smidiga storleken och det enkla handhavandet bidrog till att den är en av världens mest sålda 127 films kameror.


Vest Pocket Kodak Autographic Special fans med många olika objektiv. Den här kameran har ett fixfocus Rapid Rectilinear objektiv f/7.7.


På Autographic modellen (som den här) kunde man genom användning av en särskild film  skriva en kort kommentar till varje bild på själva filmen bakom en lucka på kamerans baksida.


Det här exet av Vest Pocket Kodak Autographic Special är enligt märkning tillverkad i Kanada. Om Canadian Kodak Co.Ltd tillverkning har jag inte lyckats få fram någon info om.


Vest Pocket Kodak Autographic Special fans med många olika objektiv. Den här kameran har en fixfocus Rapid Rectilinear objektiv f/7.7.


Världens första ”Snap-Shot” kamera? Klicka och läs!


När man får en sån här gammal fin välbehållen kamera i sin hand funderar man lite på hur många generationer som har passerat framför objektivet? VPK kameran var bla mycket populär hos soldater under första världkriget 1914-1918. Kanske just den här kameran har varit med någon kanadensisk soldat i Europa.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 • Vest Pocket Kodak Autographic Special  No.1376598
 • Film: Rullfilm 127
 • Bildstorlek: 6x4 cm
 • Slutare: Kodak ball bearing shutter, T, B, 25, & 50th
 • Objektiv: Rapid Rectilinear f/7.7

  Här en site om Vest Pocket Kodak kameror.

  Vest Pocket Kodak Manual del 1 PDF

  Vest Pocket Kodak Manual del 2 PDF

  ........................................................................................................................  Efter två dagar med rått, fuktigt och gråmulet väder. Äntligen lite sol, Brödåkra 2009-10-27 kl.14:12.

   

  Klick, klick!...från Brödåkra den 27 oktober 2009.

  /Bernt

   

  Postat 2009-10-27 14:37 | Läst 6994 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
  1 2 3 ... 4 Nästa