CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Picture at an exhibition.

Nu äntligen åker den fina illustrationen av mig gjord av illustratören Dave Gaskin upp på en av mina väggar.

Dave Gaskins hemsida hittar ni HÄR!

/Bernt

Postat 2015-09-26 13:50 | Läst 2423 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Paus på Järvafältet eller Tillbaka till framtiden...III. (R)

Ibland när man städar, städar kanske är lite överdrivet man flyttar mest runt sina grejor lite. Överst i en av mina gamla bildlådor hittade några ganska dåligt kopierade svartvita 18x24 kopior, troligen några provkopior som jag sparat. Och rätt vad det är så sitter man där och försvinner bort i sina minnen igen...

Bilden på det slappande gänget ute på Järvafältet är från sommaren 1960 det år jag gjorde lumpen på I1 i Sörentorp, jag sitter i mitten med kameran beredd som vanligt. Till höger halvligger min dåvarande kamrat Lasse. Lasse hade jag stött på varann första gången redan 1957 då jag sökte mitt första arbete efter det jag avslutat min 8-åriga skolgång. Arbetet vi båda sökte var som litograflärlingar på Åhlen & Åkerlunds förlag. Jag fick inget arbete där men fick bara någon vecka senare anställning som litograflärling på ett annat tryckeri. Litografyrket finns inte kvar längre men innan skannrar och datorerna tog över såg vi litografer till att det blev rätt färgbalans i repro av fyrfärgsbilder som skulle tryckas.
Lasse och jag stötte på varandra igen 1959 då vi båda gick en utbildning på Grafiska Yrkesskolan i Stockholm. Att vi sen hamnade på samma lucka när vi gjorde lumpen 1960 var ju lite lustigt. Efter lumpen har jag inte träffat Lasse, men när jag googlade så såg jag att han nu bor på Södermalm.
Senare kom ju 1968 vilket gjorde att min syn på det här med det militära förändrades en hel del och dom fick klara sig utan mig i framtiden (värnpliktsvägrade).

På delförstoringen här ser man att jag som "fältkamera" hade en Svart Canon P och på den satt en Leitz Summitar 50 mm. Bilden är tagen av fotografen Björn Myrman (1942-1999) som låg på samma kompani. På I1 fanns det ett mörkrum där vi brukade arbeta med våra bilder tillsammans då och då.

Här ovan två bilder till från hösten samma år. Den översta från ett fikatillfälle i mitt föräldrahems kök tagen av  min lumparkompis Fredrik Grimm. Den undre bilden tagen av pressfotografen Gunnar Lantz då jag senare på året i lumpen bröt lårbenet och hamnade på Karolinska ett antal månader. Lantz låg för någon skada på samma sal som mig och jag kommer ihåg att han varje kväll bjöd på en snaps på sprit han smugglat in på sjukhuset.

Bonusbild!

/Bernt

Postat 2015-09-23 15:36 | Läst 2980 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Manualer är bara för amatörer!

Det har man fått skrivet på näsan några gånger nu på äldre dar. Så kan det vara kanske när man blivit lite lagom äldre 73+. Men minnet är liksom inte som det varit tidigare och det är ganska jobbigt faktiskt. Just nu har 4 olika kameramärken att arbeta med därmed 4 olika menyinställningar. Plus att läsa manualen på olika skärmar (telefon/brädan) är inte min grej. Du kan väl köra på automatik säger vännen av ordning. Det kan man ju göra men hur kul är det på en skala? Därför har jag skaffat en liten handbok till den nya ljusmaskinen.

PS! Fem digitala ljusmaskiner har jag faktiskt om man räknar in telefonen som den här bilden är tagen med. 

/Bernt

Postat 2015-09-21 14:37 | Läst 2613 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

NY DIGIMASKIN OCH FÖR FÖRSTA GÅNGEN EN I SILVER!

Nu har man på ålderns höst skaffat sig en ny digimaskin att lära sig knappar och olika inställningar på. Och det kommer nog att ta sin lilla tid och inte bara för att inlärningströskeln med tiden blivit snubblande hög, men också för att den medskickade manualen är den sämsta jag fått i min hand, någon gång. Ställ er i skamvrån Fujifilm. Kameran X100T är en skönhet som sitter fint i handen och jag tror att den kommer passa min typ av fotografering bra.


Börjar med ett självporträtt (såklart), som vanligt bearbetad i Silvern!

PS! Bra manual och massor av tips har jag hittat på nätet men tråkigt bara att Fuji inte kan göra en riktig på svenska när man köper en kamera för nästan 12 tusen papp!

/Bernt


Postat 2015-09-16 14:00 | Läst 3367 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Gamla kameror har man ju...

Och en del som måste ses över ibland. Så idag vid lunch träffade jag kamerafixaren Jonas W på Cafe Valand här i Vasastan. Han skall serva min tysk (M6) plus titta på några gluggar och se till att allt är ok inför en ev försäljning senare. På plats var också Mattia M med en äldre Rollei som behövdes ses till lite. Lite svartvita samtal om gamla kameror, spårvagnar och tåg plus en del om den kommande kameraloppis den den 26:e september blev det också.

.

En bonusbild också säklart!

,

It's weekend!!! Whatever you are shooting, and however you are shooting it - have fun!

/Bernt
Postat 2015-09-11 15:24 | Läst 3248 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera