CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Tidiga vårkänslor.

Sen ett par år har vi ju numera vårt gamla fattighustorp i närheten av Örbyhus i norra Uppland i stället för fjällstugan i Härjedalen.  Som tidigare har vi under vintern  samlat på oss en hög nya prylar och saker som vi förvarat i lägenheten för att under våren transportera upp till torpet. På den senaste tiden har det känts som att våren snart gör sitt intåg, fast man kan aldrig vara riktigt säker. Vi har varken körkort eller bil så när vi skall forsla upp saker till torpet måste vi lita på släkt o vänner. Förra helgen var det kanonväder och vi bestämde att det var dax för första turen upp till torpet och vår chaufför för dagen blev min systerdotter Jannica.

På vägen upp stannade vi till i ett Bauhaus köpställe och handlade tio säckar jord och vi hittade också ett bra parasoll som dom sålde ut till halva priset.

Det gamla torpet som ligger ca 12 mil hemifrån hade klarat av vintern bra, vi har dessutom en granne där som är fast boende som kollen lite. Nu har ju vintern varit ganska mild i år och inte har det varit några större mängder snö där heller.

Innan vi drog  hemåt svängde vi in till pizzerian i Örbyhus för att få i oss lite skaffning efter dagens arbete. Efter maten kollade Jannica och hustrun virkmönster för en väska i mobilen. Örbyhus ligger i Tierps kommun och har folkmängd på ca 2000 pers och det ligger på lagom cyckelavstånd från vårt gamla torp. Där finns en också en ganska stor ICA, färghandel plus lite annat. Om ca två månader kör den riktiga torpsäsongen igång...

.

Från Skånearkivet...

Jag vill inte påstå att jag har någon riktig ordning på mitt digitala bildmaterial. Kopior på hårddiskarna och alla bildarbeten har jag såklart, men dom ligger i de flesta fall lite här och där. Men då och då går jag igenom de olika mapparna och försöker organisera lite och slänga en massa kopior och skräpbilder. Skånemappar har jag ett antal efter alla resor dit ner bla då tömmningsmappen 2009-05-17 där jag hittade nedanstående bilder från en tripp ner till Östra Torp och Smygehuk.

.

Till slut en av mina favoritkonstnärer Chuck Close igen...

En liten kort artikel/video om Chuck Close om hans stora Polaroid porträtt. Om ni blir intresserade är det bara att googla på Chuck Close, finns massor av info och videos på nätet.

.

Bonusbild.

"Sartre blev 75. Hemingway, 62, Miller 93, Strömholm 83, Bresson över 95, Kertesz 95, osv,,fotografer tenderar att leva länge, men det beror nog på allt fix de fått i sig i mörkrummet. En fotografs lungor är en silverskål från Scanfix." - Micke Berg

.

Hade gott!

Bernt

Postat 2014-02-28 11:50 | Läst 6891 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Oxveckornas tid.

Den tid vi är i slutet på nu brukar enligt muntlig tradition kallas oxveckor, det mesta i livet är grått, tungt och trögt. Så känns det just nu för mig i alla fall är kanske bäst att tillägga. Det är tiden då Roy Andersson kan dra ut på stan och filma on location...överallt. Blykepsen på med andra ord. Jag har haft oxveckor en längre tid nu men går enligt dom som har koll på mig och min kropp mot ljusare tider. Torsdagens provtagningar på St Göran var i det stora hela ok. Alla värden var bra, lite för lite daglig motion såklart men det visste jag ju redan. Snart vänder det mot ljusare tider...mot våren!

.

Medans jag väntar på ljuset och våren.

Arbetsrummet som jag skrev om tidigare börjar nu bli färdigrenoverat och jag håller på och hänger lite kort på väggarna. Några av mina egna kommer det att bli men en hel del andra bitar också.

.

Många utställningar och mycket skriverier om fotografi just nu.

Det var ett tag sedan nu jag var ute på stan och kollade på utställningar men jag har i stället läst en hel del och 0ckså snurrat runt på nätet ganska mycket. Det känns fint för alla oss som är fotointresserade med alla utställningar i landet från norr till söder. Jag kan man väl säga är allätare när det gäller fotografer, det ända jag ibland har lite svårt för är de navelskådande gallerifotograferna och deras ofta jättestora bilder. Men som sagt fotografit har en bra tid nu. På bilden Ove Alströms fina porträtt av jazzgiganten Sonny Rollins.

.

Sextiosju, sextiosju...

Till slut då lite bilder ur Fotografisk Årsbok 66/67. Sextiotalet som var en fin tid  för den dukumentär fotografiska bilden och den tid också då jag var mest aktiv.

Yngve Baum

Christer Strömholm

Rein Välme

Jürgen Heinemann

Wolf Krabel

Anita Lönn

Gunnar Smoliansky

Stig Nyström

.

Bonusbild!

Från mitt fönster 14 januari och man kan hoppas att de var den dan då vintern kom och gick.

/Bernt

Postat 2014-02-17 11:27 | Läst 7414 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Livet går mot ljusare tider och lite om William Klein

Snart är vi klara med mitt röjningen och upprustningen (målningen) av mitt arbetsrum. Trots att jag slängt en hel del av mina gamla prylar har jag fortfarande en hel del som jag vill ha kvar. Det känns en hel del att röja i sitt liv och avsluta en del saker, man samlar ju på sig en hel del som absolut inte har nått värde för andra. Till våren kommer jag nog också att göra mig av med det mesta av mina analoga kamerabitar eftersom jag numera är fast i digitalträsket.+

Under lådstädningen hittade jag bla en ask med lite gamla diabilder från fotoklubbstiden runt 1960-61. Bland annat då det här självporträttet tillsammans med "bladaren" med en 50 mm som jag hade då.

Självporträttet var ett Kodachromedia som jag tejpade fast på en glasskiva och fotograferade av i vardagsrumsfönstret med Nex 5:an och en gammal Canon FD 50mm macro glugg.

Såg här såg det ut innan förra röjningen hösten 2007.

Och så här kommer det förhoppningsvis att se ut en bra bit in i framtiden. Lite tavlor skall upp på de gråa väggarna också och mest kommer det att bli svartvita fotografier.

.

William Klein på Foam Fotografiemuseum

Foam Fotografiemuseum i Amsterdam visas fram till den 12 mars retrospektiv utställning av fotografen William Klein. En utställning som jag gärna skulle besöka. Jag minns speciellt hans tidiga gatumodebilder från Rom och hans Moskva bilder. Foam ger också ut en tidning om fotografi och häromdan damp det ner ett nummer i brevlådan och den här gången var det ett specialnummer om Klein. En utställning för Moderna eller Fotografiska?

Det finns en radda info på nätet om och med William Klein både bilder och filmer de är bara att söka!

Här en liten fin film på 10 min.

.

Hade gott därute!

/Bernt

Postat 2014-02-05 11:48 | Läst 10054 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera