CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Jag tanker byta ner mig!

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Alltså i analogt filmformat...från mellanformat till småbild.

Jag har en Plaubel Makina 67 som är en tyskdesignad japantillverkad mellanformats mätsökarkamera. Den är utrustad med ett högkvalitativt mycket skarpt Nikonbjektiv, Nikkor 80 mm f/2.8. Den tar tio 6x7 bilder på en 120 formats rullfilm, slutaren går från 1/500 till 1 sekund plus B inställning.  Fokusering från 1 m till oändlighet. Inbyggd kopplad 10° spotmeter.

 

Vad vill jag då ha i stället? Jo en Leica M-kamera med en bra ljusstark 35:a i samma prisklass. ca 9 – 10.000 kr. Hör gärna av er om ni vill byta upp er!

Större bild här!

 

Jag har visat upp kameran i ett tidigare blogginlägg som ni hittar här !

 

/Bernt

carlzon.design@comhem.se

 

Postat 2009-07-31 11:46 | Läst 6085 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skåne här aj kåmm...igen!

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Jag fick reda på häromdagen att min kamrat Christer i Brödåkra (Skåne) har tagit ut några semesterveckor och att han också just nu har besök av en annan gemesam kamrat, och då blev man lite sugen direkt att dra söderut ett tag igen.

Bussen ner är har jag alltid tyckt varit kämpigt att åka så den här gången blir det tåg i stället. Dessutom är SJ extra snälla nu under sommaren om man åker första klass, 50 % rabatt får man på biljettpriset. Så där var det inte svårt att bestämma sig. Så på lördag vid ettiden kliver jag på tåget mot Skåne igen, hur länge jag blir där är ganska oklart i dagsläget. Större bild här!

 

 

Han idag också träffa några ”Ellengängsvännerna” en stund på uteserveringen vid Stockholms Stadsmuseum. Bengan visade (med lite stolthet) några bilder på sin hundkompis Roffe på sin batterikamera för Affe utanför bild. Jag hade också tagit med mig Bill Brandt boken som jag skrev om i mitt förra inlägg , mest för att visa den fantastiska tryckkvalitén. Djuptryck på matt papper, det ser man inte så ofta numera. Större bild här!

 

 

 

Kvällsbloss i Christers kök i Brödåkra. Christer plåtade, jag redigerade. Större bild här!

 

 

Låt avtryckarfingret motionera ordentligt!

/Bernt

 

Postat 2009-07-30 22:43 | Läst 5752 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fotografera är nödvändigt.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Homage to Kurt Bergengren.

 

Några rader från en intervju med Kurt Bergengren ur hans bok "Fotografera är nödvändigt". .

 

Vad karakteriserar ett fotografi som du tycker är bra?

- Det som avgör om en bild håller kvar blicken och fastnar i minnet är och förblir: väsentligt innehåll har fått en skärpt form. Om en bild med enbart artistiskt presentation är dålig så beror det kanske på att formen är intressantare än motivet, men inte tillräckligt intressant för att räcka som motiv. Till svagheten hos en dokumentärbild hör kanske att formen är slapp, men kanske också för väloljad. Med slagkraftig komposition eller spirituell knorr tror en del fotografer att de kan dölja att deras kunskap i ämnet är ringa eller att känslan fattas.

 

Kan det sägas bättre? Kristallklart tycker jag.

 

Länktips!

 

 

Publiclife, en supersida om "Street Photography", både bilder och videos.

 

 

den här sidan är det lätt att fastna en bra stund. Massor av fina svartvita bilder.

 

 

Och här hittar du en liten video om porträttfotografering på gatan.

 

 

Morgonens fikabok!

 

 

Bill Brandts ”Perspective of Nudes” utgiven av Bodley Head 1961.

Bill Brandt var tidigare mest känd för sina bilder av London, hans landskapsbilder och sina porträtt av celebriteter när han för första gången I den här boken visade upp sina nakenstudier som han arbetat med sedan 1945.

 

 

 

Så här skrev Kurt Bergengren bla om boken när den kom ut1961.

”En bok med nakenbilder omskakade plötsligt diverse fotografiska tankesätt på våren 1961. Fotografen hette Bill Brandt, boken Perspektive of Nudes.

Bokens nittio bilder är syner som manats fram med två instrument, kvinnokroppen och en kamera från fotokonstens ungdom. Syner av en bisarr anatomi som tycks uppföra ett kammarspel i viktorianska spökrum. Syner på havsstranden av renspolade former av kroppar och stenar.

 

 

 

Hans perspektiv formas efter en konvex spegel, en vidvinkellins inställd på oändligt avstånd, utan slutare, kapabel att fånga in ett rums fyra väggar i bilden men så ljussvag att nätt och jämt en del av motivet framträder på visirskivan. Bill Brandt kan vara säker på att hans kamera i varje fal imiterar ögats sätt att se. Han måste till och med använda nackstöd ty exponeringstiden varierar mellan trettio sekunder och tre minuter. Med miljö och pose kan han arrangera en bilds själtillstånd, men den deformerande linsen bestämmer uttrycket.- Kurt Bergengren.

 

Mera om Bill Brandt: Bill Brandt Archive    Master of Photography

 

 

Det var allt!

/Bernt

 


 

 

 

 

Postat 2009-07-30 07:28 | Läst 6901 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Dåligt ljus? Dålig fotograf?...men till slut en ganska hygglig bild!

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Jag skrev i mitt förra inlägg att det kan vara lite dåligt ljus för fotografering på Ellens, men mest beror det kanske på vilken sida av bordet man hamnar på vid våra träffar (med eller motljussidan). Så här kan det se ut när man bränner av ett skott med kamerans automatik som man gör ibland. Här höll jag ut kameran med vänsterhanden riktade in den någotsånär och tryckte av. Kamerans automatik mätte naturligtvis ljuset i de ljusa partierna i bakrunden och ställde bilden därefter. Personerna hopplöst underexponerade. Vän av ordning kommer säkert att säga att man haft fel inställningar på kameran, och det är säkert rätt. Men ibland hinns det inte med bara.

 

 

 

I stället fick jag fixa till bilden i ACR:en med att dra rätt hårt i Fill Light – Recovery – Clarity och öka svärtan lite på slutet. Bruset ökade naturligtvis vid denna hårdhänta behandling. Det justerade jag sedan när jag öppnat bilden photoshoppen med Topaz Denoise i slut ändan gav jag den också ett svagt snäpp med Topaz Adjust eftersom den kändes lite platt.

Jag tycker att bilden blev ganska hygglig till slut. Sen är frågan om vad man skall kalla den här behandlingen, bildmanipulation, bildbearbetning eller bildjustering...

Deltagare på bilden var i alla fall Micke Borg , Ulf Fågelhammar (Mr Urbano ) och Nils Bergkvist (graal )

 

 

Dagens fotobok!

Man har ju sina favoriter, och det här är en inom sitt speciella område.

 


Richard Avedons ”Nothing Personal” från 1964 med text av James Baldwin.

 

 

 

Den amerikanske fotografen Richard Avedon (1923–2004) behöver kanske inte någon närmare presentation. Avedon var i mer än femtio år en av de största namnen inom mode och porträttfotografin. De flesta av hans porträtt kännetecknas ofta av en mycket stram grafisk form. Boken kan vara svår att få tag på men den brukar dyka upp då och då på auktioner.

 

 

 

Den namnlöse...

 

 

Som avslutning ännu en bild på farmor Vivianna med ”Lill-Jocke”, vi kallar honom så tillsvidare.eftersom vårt nya barnbarn ännu inte fått något officiellt namn. 

 

Hade gott därute!

/Bernt

 

 

 

Postat 2009-07-27 14:32 | Läst 5946 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vänner på Ellens Café i Stockholm och lite Black & White on the streets..

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

.

Jag har lagt upp lite bilder från våra"Ellentraffar" på min nya flickr sida. Tyckte det kunde vara roligt att få visa dom i lite större format. Dåliga ljusförhållande för det mesta på Ellens, man får pressa sina digitala filer rätt hårt. Alla bilder tagna med min "baby" Leica ; )

 

 

 ...............................................................................................................

 

 

 

Hittade den här filmen på flickr , lite Black & White on the streets...

 

 

 

Satt och läste ett gammalt nummer av f och hittade en notis om  bildpriser på en av Bukowskis tidigare auktioner. Ovanstående bild av Diane Arbus klubbades för 600.000 kr och enligt uppgift så var den tidigare inköpt på galleri Camera Obscura på 80-talet för 3.000 kr.

Black & White rule!.

 

Trevlig söndag!

/Bernt

 

 

 

 


Postat 2009-07-26 00:44 | Läst 8824 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa