CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Fredag är städdag!

Vilket mest betyder att jag flyttar runt högarna lite i mitt arbetsrum och ofta så hittar jag någon bok som man inte tittat i på länge och så snöar man in på den, och så gick det åt skogen med den städningen...

.

Nån "film"fotograf kanske blir lite sugen?

http://blog.baquephoto.com/?p=1238
http://1pt4.com/blog/hexar-af-review/
http://www.youtube.com/watch?v=JL8Nd1_O_8w

Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2012-10-26 14:58 | Läst 7703 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Höstjox på torpet (backstugan).

Sen jag sist bloggade har hustrun och jag haft en några fina höstdagar på vårt gamla torp och fixat och donat inför vintern. Städat på tomten, krattat löv, burit in grill och sommarmöbler under tak m.m.

Det var rätt kallt i torpet när vi kom upp (ca 8-10+) så det första vi fick göra var att dra igång en ordentlig brasa i spisen, efter ca enochenhalv timma var det varmt och skönt till kvällsmaten i storstugan.

Vi hann också med en sista tur i svampskogen men utdelningen blev inget vidare. Vi hade hoppats på en storskörd av trattkantareller eftersom när vi förra året vid samma tid var i svampskogen kom hem med fulla kassar. Så blev det inte nu men dom kanske kommer lite senare i år.

Det här med backstuga då?

Vi har sen vi förra året köpte vårt gamla hus från 1750 utanför Örbyhus trott att det varit ett soldattorp men det börjar nu mer och mer luta åt att det i stället är en gammal backstuga. Bland annat därför att vår granne hade hört någonting om att vårt torp tidigare varit fattigstuga.

 

Backstuga var en stuga byggd på ofri (hyrd eller upplåten) mark utan tillhörig jord, ofta på en bondbys ofruktbara utmark. Benämningen används ibland även om en stuga som är delvis ingrävd i backen, jordstuga. Backstugor beboddes ofta av gamla och/eller fattiga människor. Många tjänstgjorde som "pensionärsbostad" för gamla föräldrar, pensionerade trotjänare eller socknens fattighjon. Dessa personer kallades backstugusittare (backstusittare). Jag har hittat vårt hus på en gammal karta från mitten av 1800-talet och man ser också på kartan att det fanns flera backstugor (Bs) i närheten men också ett antal soldattorp (Stp) på Bergs och Mariebos ägor. De gula linjerna är dagens vägsträckning. Jag skall så klart forska vidare om vår backstuga/torps historia.

.

Annars då...

Var nere och hämtade mitt nya årskort på Fotografiska häromdagen. Såg för andra gången Christer Srömholms utställning. Bilder är bäst på papper och allra bäst på silver gelatin.

.

Till slut då!

Det är ju lögardag så nu är man ren och fin och kan gå ut och möta verkligheten igen.

Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2012-10-13 12:43 | Läst 8204 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Nytt och gammalt och lite blandat.

Som sagt här kommer lite nytt och gammal och blandat från hårddisken. Många bilder blir det när man släpar med sig kameran den bästa kameran, alltså den kameran som man har med sig. Först lite familjebilder.

Åsså ner till vännerna i Skåne en sväng.

Plus några Stockholmare så här på slutet.

Den bästa kameran!

.

En liten ursäkt!

Jag tror att jag har missat att leverera min bok "AS I SEE MYSELF" till några av er som bokat den. Mina noteringar har jag tråkigt nog städat/raderat bort av misstag.

/Bernt

Postat 2012-10-02 12:24 | Läst 12138 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera