CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

God Jul!

Granen står så grön å grann i stugan...och en femhundring fladdrade iväg ur lädret för den!

Önskar alla mina följare en riktigt God Jul!

/Bernt

Postat 2012-12-16 13:02 | Läst 15961 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

I går gjorde Antikrundan en riktigt rolig blunder…eller dagen då jag blev Bruno Liljefors.

Antikrundan på SVT är ett program jag följt i många år och deras experter är för det mesta väldigt duktiga och kunniga. Men i gårdagens program gick det lite fel för dom.

Ett av föremålen dom visade upp var en tredelad rumsskärm där motivet var målat av Bruno Liljefors och i samband med den så berättade dom lite om Liljefors och hans konst samtidigt som dom visade en del bildexempel bland annat då hans välkända rävbilder.

Den här rävbilden dök då plötsligt upp och jag höll på att ramla ur fotöljen. -Men va fan sa jag till hustrun, det där är ju en av mina rävbilder! –Du är inte klok sa hon. Men bilden försvann efter några sekunder och jag tänkte att jag kanske hade sett fel.

Sen gick presentationen om Liljefors rävbilder vidare och efter ca en och en halv minut dök den här rävbilden upp. –Titta!!!.. en till av mina rävbilder sa jag till hustrun. Men hon trodde mig inte den här gången heller. -Så fel kan dom väl inte göra sa hon. Men nu var jag helt säker.


När programmet var slut sprang jag in till datorn och googlade på Bruno Liljefors + bilder, och så klart så hittade jag mina rävbilder efter en stund bland Bruno Liljefors konst.


En liten märklig miss av redaktionen på Antikrundan för om man markerar bilderna på google så syns det att dom är länkade till mitt blogginlägg här på FS den 28-10-2010.

Och så här ser mina båda fotoillustrationsrävbilder ut i ”original”!Man kanske skulle skicka en faktura till SVT? Fast jag är inte så kinkig, och jag förstår att dom gjort ett grovt misstag. Så en ordentlig ursäkt med mitt namn och "mina" bilder i rutan i nästa program skulle jag också kunna tänka mig. Vi får se vad vad dom säger...
/Bernt

Postat 2012-01-13 00:35 | Läst 29934 ggr. | Permalink | Kommentarer (57) | Kommentera

Så är det jul igen…och lite till om mina digitala ljusmaskiner plus årets fotobok!

I dag är det då dags att införskaffa årets julgran av vår granförsäljare på Odengatan. I vanliga fall brukar det redan vara avklarat sista helgen före jul och då vi också brukar ha min svärfar på besök. Hustrun brukar också fixa till ett lagom stort julbord. Tråkigt nog har svärfarn för tillfället drabbats av ett kraftigt ryggskott och har därför svårt att ta sig in till stan.  Så här såg i alla fall förra årets gran ut!

.

 En liten helt ovetenskaplig test!

I mitt förra inlägg visade jag de digitala maskiner som följt mig genom åren. Eftersom jag har alla kvar har jag gjort en liten test. Alla bilder tagna i RAW och med vitbalansen på AWB. Exponering ¼ sek med f/5.6 och med 200 ISO. Alltså ganska svagt ljus vilket betyder kamerornas sensorer fick jobba lite, men det ju just i svagt ljus man ser skillnaderna. Filerna helt obehandlade.

Canon PowerShot G5 100% crop.

  

Canon EOS 350D 100% crop

Canon EOS 50D 100% crop

Panasonic LX3 100% crop

Testet lite orättvist kanske för G5:an och LX3:an. För i bättre ljus skulle resultatet blivit bättre för dessa med sina små sensorer, som tex de här två 100 % cropbilderna visar. G5:an överst.

.

Årets bästa fotobok! Som vanligt har det under året blivit en del bokköp men den här får jag nog klassa som den bästa.

W EUGENE SMITH från förlaget Lá Fábrica. 240 sidor i stort format med bilder från alla hans kända reportage plus lite till. 486 kr på Adlibris. Här några uppslag.

Spanish Village 1959.

Country Doctor 1948.

A Man Of Mercy 1954.

Pittsburg 1955.

.

Tidningen LIFE firar 75!


På deras site finns det en hel del fina saker att titta på. http://www.life.com/channel/life75

.

God Jul från Carlzonz bildverkstad!

/Bernt

Postat 2011-12-20 15:32 | Läst 8521 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Mina digitala äventyr.

Till att börja med är det kanske bäst att säga att när det gäller mina digitala ljusmaskiner så är alla vad man brukar kalla instegsmodeller, alltså kameror för amatörer.

Mitt digitala äventyr började med en Canon PowerShot G5, låter inte så märkvärdigt i dag kanske men när den kom var nästan lika omskriven som Fujifilms X10 är i dag. Och den kostade runt 9000 när jag skaffade den hösten 2003. Med på bilden också G5:ans vidvinkeladapter.

Skånebild 2006 med G5:an

Nästa maskin på resan blev en Canon EOS 350D som jag köpte begagnad med kitobjektiv strax före jul 2006. Den var då ca ett år gammal och jag fick den för halva nypriset. Nästan omgående två nya Sigma objektiv till den. En 17-70 mm och en 10-20 mm. 350:an funkade länge riktigt bra för mig och dess upplösning på  8 megapixel var tillräckligt för mig. Har printat flera 50 x 70 bilder med gott resultat. Men min tidigare goda syn har med åren avtagit en del och till slut fick jag problem med den lilla displayen.

Stockholmsbild med 350:an.

Samma problem, alltså att kunna kolla exponeringen m.m på displayen fick jag med tiden på G5:an och när Panasonic kom med sin lilla Lumix LX3:a 2008 så slog jag till och den funkar fortfarande riktigt bra. Mindre, lättare, snabbare autofokus, bättre upplösning och mera vidvinkel.

Gnestabild med LX3:an

Sen har jag också bytt 350:an mot en EOS 50D, också den mest för den bättre displayen och lite för den bättre upplösningen. Men den är stor och tung och jag har den nästan aldrig med mig när jag ströpromenerar på stan. Då är det LX3 som gäller!

Brödåkrabild med 50D.

Vad är då mina önskemål för framtiden då när det gäller digitalt? Först på önskelistan står nog en fullformatare men dom är lite för dyra för mig just nu men det rasslar ju in nya modeller hela tiden så snart kan man nog få tag i tex en Mark II för min konstnärslön, alltså 10-12 tusen. När det gäller promenadkamera så är jag rätt sugen på Panasonics GX1:a som jag läst skall vara en riktig godbit men den kostar ju en bra slant den också med den bästa optiken. Framtiden är oviss...

Annars då…


Fick en förfrågan via kontakten efter mitt förra inlägg om vad det var för märklig kamera som Bengan satt och inspekterade. Det är en Cambo Wide 4 x 5” vidvinkelkamera. Till den har jag två objektiv en 47mm plus en 65mm båda Schneider Super Anguloner. Två rullfilmsmagasin 6 x 9 och 6 x 12 cm plus en bunt bladfilmsmagasin. Jag har tidigare någon gång skrivit mera utförligt om Cambon, men det inlägget hittar jag inte just nu.

 Bonusbild!


Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2011-12-16 21:07 | Läst 8899 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Hi! My name is Bernt Carlzon and I am a pictoholic!

Ni som följt mig på min blogg några år känner säkert igen den här bilden. Jag gjorde den här bilden/fotoillustrationen i samband med dom stora munkprotesterna i Tibet i april 2008 och då en talesman vid namn Jiang Yu från Kinas utrikesdepartiment påstod att den autonoma regionens utveckling i Tibet var "bättre än någonsin "!!!!!!! Så här såg bilden/fotoillustrationen ut när jag lade upp den på deviantart. Ganska hårt bearbetad i Photoshop och Lucis Art.

Bilden/fotoillustrationen snoddes senare av en Grekisk tidning som hade den på sin första sida och jag har på olika sätt försökt få ersättning för den men inte lyckats. Det kostar en hel del att dra igång en process mot tidningen och den ekonomin har jag tråkigt nog inte.

Bilder är bäst på papper.

Det var många år sedan jag printade så många bilder som jag gjort i år. Totalt har jag gjort 18 st 30x40, 4 st 50x70 och en 70x100. Och alla med med gott resultat om jag får säga det själv, så det kommer troligen att bli en bra bunt under nästa år också.

En bild som jag (efter önskemål) kommer att printa den här veckan är den jag skrev om ovan fast nu i svartvitt. Och jag har just gjort en ny bearbetning av den i Silver Efex Pro 2 som jag nu skaffat en skarp version av.

Originalfilen från 2008-04-09. PowerShot G5 1/8 sek f/2.0 ISO 50.

Ytterligare ett par bilder som jag behandlat med Silver Efex Pro 2. Förutom att programmet har ett mycket stort antal presets så finns det massor av kranar att dra i beroende på hur man vill ha sin bild. Jag testar vidare…

Originalfilen. Skeppsholmen 2009-05-28 LX3 1/1000 sek f/4.0 ISO 200.

Originalfilen. Sofiero Slott 2007-05-13 Canon 350D 10-20 mm @ 10 mm 1/125sek f/8.0 ISO 200

På Gnesta Planket i tidigare i år sa en fotograf (från söder): ”-Min tjej tycker att dina bilder är riktigt bra, även fast dom är fusk allihopa”. Och där har han kanske rätt för dom är nästan aldrig printade rakt av utan dom är för det mesta mer eller mindre bearbetade.  Fusk och fusk, det är mitt sätt att arbeta med bilder. Och det är därför jag kanske är mera bildmakare än fotograf.

/Bernt

Postat 2011-12-12 15:50 | Läst 9501 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa