CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Varför så många självporträtt?

Ibland får jag frågan varför jag gör så många självporträtt. Och vad skall man svara på det? Jag vet inte riktigt varför, dom bara liksom pockar på hela tiden.

Men det är kanske så, att göra självporträtt är ett bra sätt att försöka få svar på vem man egentligen är. Självporträttet tvingar en att inleda en inre resa för att utforska och fatta beslut om hur man vill framstå, både för sig själv och inför andra.
Inför varje självporträtt måste man bestämma sig för vilket uttryck, färger, ljus och stil som passar bäst för att (om möjligt) visa sitt verkliga jag. Och dessa saker kan vara olika vid olika tidpunkter.

Sen finns det också en hel del praktiska skäl, man har en modell som alltid är tillgänglig, arbetar gratis och dessutom aldrig protesterar. Självporträttet är också ett bra sätt att öva upp sin hantverksskicklighet vad gäller uttryck, känslor, färg, form och ljus.

Ovanstående bild är det självporträtt som jag tycker bäst om själv. Det har också blivit väl mottaget både här på fs och på deviantart.com där jag också är medlem. Och det är jag naturligtvis mycket glad och tacksam för.

                                                                               

Canon PowerShot G5 1/10 sek f/2.2 @ ISO 50


Fusk HDR gjord av 3 exponeringar från en RAW-fil. HDR och tonmapping arbetet gjort i Dynamic Photo HDR. Vidarebearbetning i PS med ljus, skuggor, kurvor, nivåer och lagermixning. Plus ett snäpp LucisArt på slutet.


Lilla bilden direkt från kortet.

 

 

 

 

 

 

I morgon bär det iväg till "Henkeland"...
Några bilder från tidigare skåneresor.

 

Jag kommer att vara borta en två/tre veckor men det kommer säkert att komma lite kortrapporter då och då...vi får se vad som händer.

Det var allt!
/Bernt

Postat 2008-09-04 17:06 | Läst 19851 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Jag fick några rader från Patricia i Mexico...

Hey man, you are the reason I join in this gallery. I saw your hdr photo, then I went to your profile, and saw your photos, I just stood breathless. You have the most amazing face I have ever saw. Full of life, full of shame, full of mystery. I can assure you that you have a story for each wrinkle. And your words hit me hard. I haven't seen all your work, but be sure that I will be hanging a lot neer your site. THANK YOU VERY MUCH!
/Patricia


Nu blir det konsumentupplysning...
Mellan den 6 och 8 juni är det dax att besöka Mickebergland!
 

Micke Berg visar:

No Comments.

Svartaste, vackraste, sensuellaste Stockholmsutställningen Ni sett?

Vernissage: Fredag den 6 juni, 1300-1700.

Cafe Spuntino, Erstagatan 9, Stockholm

Obs. Bara 6,7,8, juni.

http://www.mickebergphoto.blogspot.com/

 

 

//Bernt

Postat 2008-05-29 10:53 | Läst 17331 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kortrapport från Brödåkra..2

 

Huvudgatan i Brödåkra i lördagseftermiddag. Lite skillnad mot hemmagatan i Vasasytan.

Igår var det måndag och det kändes, sov till tio. Kroppen gick runt av sig själv, små korta raster var nödvändigt att göra då och då.

Arbetade i alla fall lite under dagen med en av bilderna från Lund i lördags, annars mest vila. HDR i Dynamic Photo HDR som vanligt.

Chris arbetade till 18.00, senare på kvällen var vi i Helsingborg och hämtade upp kamraten Hannibal som åkt Swebus (mjölk)buss från Stockholm (9 tim).


Några bilder från kvällen, fusk HDR i Re-Dynamizer HDR från Mediachance.

Själv gillar jag bäst den svartvita. Kommer nog att göra dom andra två i svartvitt också när jag kommer hem. Kornet/bruset som blir tycker jag har lite gammal Tri-X känsla.

 

Livet går vidare...

Bernt

 

 

Postat 2008-04-29 12:53 | Läst 13837 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lite mer om Dynamic Photo HDR från Mediachance

Jag har fått flera mejl och förfrågningar om Dynamic Photo HDR, så jag repeterar lite. Det finns flera olika program och sätt att göra HDR-bilder, jag har fastnat för Dynamic Photo HDR som passar mig och min typ av bilder.

En demo på Dynamic Photo HDR finns att ladda ner från deras hemsida. I demon kan man inte spara själva HDR filen innan tone-mappningen men annars funkar allt, det blir en ytterst liten logo i vänstra nedre hörnet på den färdiga filen.
Man kan naturligtvis också köpa den senaste versionen av programmet, kostar bara $39.
Någon sa till mig att i Dynamic Photo HDR kan man göra HDR-bilder som inte ser ut som HDR-bilder, men det beror nog rätt mycket på vem som sitter vid rodret. HDR-bilder har fått lite dåligt rykte och det beror nog på att många drar lite väl mycket i spakarna och då blir det ofta skräp med kraftigt överdrivna coronaeffekter och brusigt och ibland också neonliknande färger.

Exempel:

Original: Canon 350D Sigma 10-20 mm @ 10 mm  ISO 100 RAW  1/25 sek och f/10.0. 

HDR-bilden ovan är båda gjord från en RAW-fil, fem olika "framkallningar" från ca -2 EV till +2 EV. Efterarbete i Photoshop plus lite LucisArt på slutet för att förstärka konturskärpan.
Det absolut bästa HDR resultatet (dynamikomfånget) hade jag självklart fått om jag i stället tagit fem separata bilder med olika inställningar (slutartider).  Att arbeta från en RAW-fil blir alltid en liten kompromiss, lite fusk HDR. Men ibland funkar det riktigt bra.

 

Här kan ni titta på en kort video om Dynamic Photo HDR .

Och här kan ni hitta Dynamic Photo HDR .

 

Lycka till med HDR-bilderna..."Try and Error" är det som gäller!
/Bernt

 

Postat 2008-02-28 17:29 | Läst 20533 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Svart-vitt på mitt sätt...

På min gamla trotjänare (Mac G4) arbetar jag fortfarande med Photoshop CS, mest beroende på att jag har det gamla systemet Mac OS 10.2.8 på den. Maskinen är från början av 2001 och är naturligtvis inte så snabb (Dual 450 MHz) om man jämför med dom nya. Men jag har inte så bråttom och den är stabil och säker och jag har inte haft några problem med den under de år jag haft den. Men det är klart att man längtar efter en snabbare Mac, men jag har en häftigt snabb IBM PC laptop som jag använder när jag tankar över mina bilder från korten och sen gör första grundjusteringarna i Lightroom. De bilder jag sen vill jobba vidare med slangar jag över till G4:an.

Lightroom har ju mycket bättre funktioner när det gäller att konvertera färg till svar-tvitt än min gamla Photoshop CS men jag tycker skärmen på "lappen" är lite för liten och osäker att arbeta på, så jag slutarbetar i stället mina bilder på G4:an och i CS:en och kör med ett par olika action i stället. Det ena är "galningen" Russel Brown's Photo Toner som ger bilderna en aning varm ton och det andra är Gorman & Holbert's B&W Converion.

Exempel: 

Originalet. Canon 350D Sigma 10-20 mm @ 10 mm f/8.0 ISO 100 RAW 

 

HDR från RAW-filen, tre olika framkallningar. HDR/Tone-mapping gjord i Dynamic Photo HDR. Efterarbete i photoshoppen med kurvor, nivåer och dodge & burning m.m.

 

Russel Brown's Photo Toner 

Så här blir lagren när man kör Russel Brown's action, lätt att finjustera styrkan på toningen sen med ett Hue/Saturation lager.

 

Gorman & Holbert's B&W Converion 

Så här blir lagren när man kör Gorman & Holbert's B&W Converion action också här är det lätt att finjustera bilden med kurvor/nivåer lagren.

Russel Brown's action här!      
Ganska långt ner på sidan....

Gorman & Holbert's action här!    
Även detta en bit ner på sidan....

 

Nästa gång vi vinner på Lotto har min livskamrat lovat mig att jag skall få köpa en ny Mac...jag håller drömmen vid liv!

Ha en trevlig (photoshop) dag!
Bernt
 

Postat 2008-02-27 05:13 | Läst 21513 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 Nästa