CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Äntligen klart...

 

Så är min/vår röjning klar för den här gången, och jag tror inte att det kommer att bli någon mer nu på många år. Förra gången vi rensade var för tretton år sedan när vi flyttade från vår stora femrummare i Danderyd in till vår mera kompakta trea i stan. Då var jag fortfarande kvar i yrkeslivet och arbetade lika mycket hemma som på mitt kontor/ateljé på stan. Nu är ju den perioden i mitt liv avslutad och jag har kan man säga återgått till amatörstadiet igen, alltså att jag gör saker bara för att jag tycker det är roligt och underhållande (för mig själv).
De mesta saker jag packat ner i flyttkartonger eller slängt har alltså varit mer eller mindre yrkesrelaterade, många tidningar och böcker om grafisk design, foto, arkitektur och konst,  gamla slaktade datorbitar, diverse möbler m.m m.m...


Annars då...

Dagen började som vanligt med ett antal koppar kaffe och idag första advent också två lussekatter. Dagens morgonbok var en om Bill Brandt "The Shadow of Light" från 1966. En av mina absoluta favoritfotografer.
What is a shadow?...Maybe just a trick of the light. Ett citat som jag läst någonstans någongång. Det passar rätt bra in på bill Brandts fotokonst, både den bakom kameran och den i mörkrummet.Två exempel på hans porträttkonst med hans märkliga ljussättning (mörkrumsarbete).  Alec Guinness (1952) och PeterSellers (1963).Bill Brandt tog också under en period en hel del fina nakenstudier. Nudes (1952 – 1956).


24 dagar, 24 exponeringar och 24 bilder...Som jag skrev i mitt förra inlägg tänkte jag hoppa på Joakim Sundkvist projekt 24 exponeringar och jag  valde Nikon F:en som kamera till slut. Har också plockat fram min gamla Lunasix för att få tillbaka 60-tals känslan lite. Jag tänkte också tillföra ytterligare ett moment och ta all tjugofyra bilderna på samma klockslag nämligen kl.13.30. I morgon kör det igång...

 

Man får önska en trevlig kväll!

Postat 2008-11-30 19:43 | Läst 9490 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

24 dagar, 24 exponeringar och 24 bilder...

För att ev få igång fotograferandet lite under den mörka årstiden tänkte jag försöka hoppa på Joakim Sundkvist projekt som han skriver om i sin blogg 24 exponeringar (Den alternativa julkalendern).

Det gäller alltså att ta en bild analogt varje dag mellan den 1 och 24 december med samma kamera och på samma filmrulle. Vid mellanformat med t.ex. 120-film är det OK med filmbyten mitt i perioden.

Följande lösa regler gäller:
    * Leta fram en gammal eller nyare analog kamera.
    * Ladda kameran med valfri film
    * Ta en bild per dag från den 1 december fram till julafton 24 december.
    * Framkalla filmen tidigast på julafton
    * Inga teman
    * Inga priser förutom en packe fina bilder och en massa fotoglädje

Filmen är ganska given Tri-X 400. Sen är då frågan om vilken kamera ska man välja?
Jag har kommit fram till tre val för mig som jag tycker det skulle vara kul att arbeta med igen.


1. Nikon F:en, min gamla trotjänare med 35 mm f/2.0


2. Canon F1 New LA med den häftiga 14 mm f/2.8


3. Plaubel Makina 67, Nikkor 80 mm f/2.8

Vi får se vilken kamera jag väljer...om jag nu kommer till skott.Vad annars...Man behöver inte vara nyttig jämt!Trevlig fredag och en onyttig och slapp helg önskar

Postat 2008-11-28 13:26 | Läst 10240 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Från London till Galway tur och retur, och sen till Dalagatan 44 år senare.

Häromdagen gick jag igenom en del gamla dialådor och hittade bla dessa bilder som är från en resa jag och en kamrat gjorde till England och Irland sommaren 1964. Vi liftade från London upp till Liverpool där vi sedan tog en färja över till Dublin och därifrån var det meningen att vi skulle lifta vidare över Irland till Atlantkusten och Galway. Det visade sig att portieren på det hotell vi tog in på i Dublin talade lite svenska. Han hade arbetat i på ett hotell i Malmö tidigare och han kom ursprungligen också från Galway och skulle dessutom åka över dit och hälsa på sina föräldrar om ett par dagar. Så då fick vi hänga på...bra va!


De nu ganska blekta glasmonterade Hasselbladsdiorna från resan är inskannade på min mycket enkla flatbäddare. Dom hade genom åren fått ett häftigt rödstick men det gick att fixa till ganska hyggligt.

 Mitt arbetsrum

 Röjningen/städningen och arkiveringen av alla prylar, bilder, böcker och tidningar i mitt arbetrum är inne på sluttampen. Många fulla flyttkartonger blev det som åkt ner i källaren. Ett stort antal sopsäckar blev det också som skall bäras ut på gården i helgen för på måndag kommer det ett företag och hämtar alla våra grovsopor.

 

PS. Lite konst skall naturligtvis upp på väggarna också bla den här fina serien handkollorerade bilder av fotografen Karl-Roland Schröter från mitten på 80-talet. Ser ni vad snyggt jag själv kom med på bilden nere till vänster.

 

Det var allt för stunden!

Postat 2008-11-27 16:11 | Läst 9552 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Cityscapes

En ny intressegrupp Cityscapes har dragit igång här på fotosidan. Den kommer att passa mig utmärkt eftersom jag är en stadsvandrande människa. Här ett par exempelbilder.

 

Sippans Kiosk byggdes i början av 50-talet och är sedan länge K-märkt. Trots det är den nu hotad då en ny pendeltågsstation skall byggas vid Odenplan. Häromdagen läste jag att bygget av pendeltågsstationen är bordlagt  av stadsdelsnämnden för tillfället då man inte kommit fram till hur bullerproblemen skall lösas.
Sippans Kiosk kommer antagligen att rivas då man kommit fram till att den inte går att flytta eftersom den saknar grund då den är byggd direkt på marken. Större bild här !

 Vasaparken är en park i stadsdelen Vasastaden i Stockholms innerstad. I öst avgränsas den av Dalagatan, i norr av Odengatan, i väst av Torsgatan och i söder av sjukhusområdet Sabbatsberg. Jag har den på andra sidan gatan från min bostad.

Båda bilderna tagna med min nya Panasonic LX3:a. Jag börjar trivas riktigt bra nu med min nya dagbokskamera, och ännu roligare skall det bli när jag får tillgång till nya Photoshop CS4 och nya Camera Raw 5.2. Order är lagd hos min hälare.

 

"Vill vi bli ihågkomna som generationen som räddade bankerna och lät biosfären kollapsa". - George Monbiot, The Guardian.

Klick, klick! 

 

 

Postat 2008-11-27 08:36 | Läst 10197 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Stilla dagar i slutet av november...

 

I går var det lussebak hos oss, tre fulla plåtar blev det med totalt fyrtioåtta katter.  Inget annat av större intresse att rapportera om gårdagen som gick i vilans tecken. Såg dock två bra filmer Mulholland Drive av David Lynch (2001) och bröderna Coens genombrottsfilm Blood Simple (1984).Lurad igen..?Stockholm Gas tvingar oss plus 16000 andra hushåll här i stan att byta ut våra gasspisar. Vi har haft flera kontakter med bolaget inför vårt spisbyte och dom har hela tiden sagt att gaspriset inte skall höjas på grund av övergången till ny gas. Nu höjer dom ändå priset vid årsskiftet med upp till 60 %.
Dagens Nyheter idag: Blir det inte missvisande att höja priset inför övergången?
Stockholm Gas: Själva övergången innebär inte några prishöjningar.

...tjena, tjena???

 

 

 

Så här såg det ut utanför mitt fönster för en stund sedan, så i dag håller jag mig inne i värmen.

Haré därute!

Postat 2008-11-24 11:58 | Läst 9535 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa