CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Straight Digital Photography genom mitt fönster.

Det finns ju både för- och nackdelar med att bo på nedre botten mot gatan som jag gör. Dalagatan har ganska livlig trafik morgon och eftermiddag när medborgarna är på väg till och från sina arbeten. Men vi har bra ljudisolering med treglasfönster så vi klarar oss ganska bra. Sen är det lite mörkt i lägenheten sommartid när lövverket på träden i Vasaparken på andra sidan gatan skymmer ljuset. Men å andra sidan blir det inte heller så varmt inne sommartid.

Många bilder har det blivit genom mitt vardagsrumsfönster de senaste åren och flera lär det säkert bli. I väntan på att snön skall komma, här några tidigare vintriga znaps.

Det var allt för i år, å gott nytt år på er alla!
/Bernt

Postat 2011-12-31 17:26 | Läst 6194 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Så har det snart gått ett år igen...

Och hur har det gångna året varit då? Det har väl varit lite upp och ner, man börjar bli lite sliten här och där. Men det är kanske inte så märkligt när man börjar närma sig sjuttio. Och vad har då hänt under det gångna året när man ser på det med lite fotografiska ögon, en hel del faktiskt. Så här kommer en liten summarisk (ego)årskrönika.


”AS I SEE IT”


Året började med en rivstart. I januari gjorde jag min första fotobok ”AS I SEE IT”, visserligen i en mycket liten upplaga. Men jag fick alla ex sålda och det gladde mig oerhört.  Jag gjorde inga grova slantar på boken, det blev väl mera plus minus noll. Men det var hemskt roligt.


Lennarts Leica.


Jag kom också i början på året över den Summicron 50:a som hörde till den M6 jag köpt tidigare. Lite skäms jag över att kameran under året inte kommit till användning.


Utanför mitt fönster.


Så här såg det ut andra veckan i februari. Första snön kom tidigt förra vintern och låg dessutom länge. Vi får se hur det blir i år, men jag är glad så länge det är barmark.


Crewdson på Kulturhuset.


Cirkus Crewdson kom till stan. Jag gjorde flera besök på utställningen och skaffade också hans stora "Tabletop" bok ”Beneth The Roses”.


FinePix X100!


Den hypade kameran Fujifilms FinePixX100 dök upp till slut. Här granskas den av några av ”gubbarna” på Ellens Bageri. Staffan var måttligt förtjust i designen var jag minns. När jag skriver det här har 76 stycken ägare registrerat sitt innehav av X 100 här på FS.

Årets impulsköp.


Jag kom över en Konica Hexar AF på Tradera till ett som jag tycker bra pris. Kameran är i mycket gott skick, lite små nötningar här och där är det på den naturligtvis. Den svarta Hexaren kom ut på marknaden 1993, och har numera lite kultstatus.

Påsk på Dalagatan.


Någon dag under påskhelgen brukar vi bjuda hem våra barn och barnbarn och så blev det också i år. Man är ju både morfar å farfar då så det gäller att ha koll.


Hockey VM i Skåne.


Två Skånebesök blev det under året. Ett lite längre på våren och ett kortare på hösten. På bilden sitter sitter vi inne hos min Brödåkravärds granne och tar några pilsner och kollar på ishockey VM.

Återupptäckter.

     
Nästan alltid när jag går ner till mitt källarförråd för att lämna eller hämta något och börjar gräva i mina flyttkartonger så gör jag ”återupptäckter”. I våras hittade jag tex 30 x 40 cm negativen till en serie grafiska bilder från mitten på 60-talet. En av bilderna fick jag pris för i 1967 års RIFO-utställning, och två av bilderna fick jag också  publicerade i FIAPs årsbok (Féderation Internationale de l’Art Photographique) 1967.


Gnesta Planket.


Blev under våren också inbjuden att deltaga med bilder i fotoutställningen ”Gnesta Planket” som sen gick av stapeln lördagen den 30 juli. Det var fyrtio år sedan jag senast var med på en fotoutställning så det kändes lite overkligt. Många trevliga besökare och en hel del bildprat.

Reclaim Photography.


Deltog med bilder två gånger i Reclaim Photography på plattan.Sålt och köpt!En av dom absolut största händelserna under året var att vi sålde vår fjällstuga i Härjedalen och samtidigt köpte ett gammalt soldattorp i norra Uppland.


Min första bildmapp.


Tog fram de första fem exemplaren av en bildmapp med fyra av mina Skånebilder. Bilderna är i 30 x 40 cm och printade av Crimson på Crystal Archive Paper. Jag har bestämt att upplagan på mappen blir max 15 ex och priset 3500 kr.


”Memory of my eyes”
Dagen före julafton fick jag ett sms om att jag hade ett paket att hämta i ICA butiken tvärs över gatan. Jag visste naturligtvis redan var paketet innehöll, en liten julklapp till mig själv. Och vad innehöll paketet då?


Jo, Daido Moriyamas bok ”Memory of my eyes” . En en rå och svartmustig 1,7 kilos bildroman på 439 sidor. Moriyamas bilder är provocerande, både för deras form (Moriyamas fotografier kan vara smutsiga, suddiga, hårda, korniga) och för dess innehåll. Hans svartvita bilder illustrerar på ett mycket personligt sätt det japanska samhället.
Har ni möjlighet tycker jag ni skall besöka Daido Moriyama utställningen ”Memory of my eyes” på Galleri Riis nere vid Konstakademin för kolla in hans originalbilder. Pågår till den 15 januari 2012.


“Fotografering tenderar för mig ibland att vara som den här textraden från Eagles “Hotel California”: You can check out any time, but you can never leave.”
Gott slut å Gott Nytt År!
/Bernt

Postat 2011-12-30 10:12 | Läst 13559 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

På resa med Christer och Håkan.

Hård resa i hårt ljus med hårda killar till Arken Museet i Ishöj, Danmark. 2010-06-20.

.

Annars då...

Dom små kvartersbutikerna här i Vasastan blir bara färre och färre och det beror säkerligen på att bostadsrättsföreningarna blir fler och fler och med dom så kommer hyreshöjningarna. Många av de gamla småbutikerna i mitt kvarter har i stället blivit lattefik. Jag undrar hur länge min tidnings och tobakshandlare kommer att vara kvar...och hos honom kan man handla på krita och han kan också mina tobaksmärken.

.

Julafton tillbringade hustrun och jag traditionsenligt hos min dotter och hennes familj i Tullinge, och tomten Neo hälsade oss välkomna när vi klev in i deras hus.

God fortsättning!

/Bernt

Postat 2011-12-26 00:36 | Läst 6210 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det blev en julgran i år också.

På eftermiddagen i går traskade hustrun och jag ner till vår granförsäljare på Odengatan för att av honom handla årets julgran. Vi har köpt gran av han de senaste 10 åren så han visste att vi skulle ha en riktig storgran. Vi tittade på en 3-4 stycken och valde till slut en som hade lagom höjd och bredd. Den vi valde hade riktigt fin form. Senare på kvällen blev det också traditionsenligt lite glögg, en god öl + en skinksmörgås.

Fyrtiotre år sedan.

Röjde lite i mina högar i arbetsrummet och hittade bla den här (idol)bilden på mig, tagen julen 1968. Det känns som det var i går...fast nästa år fyller man sjuttio. Hualigen!

Önskar alla mina läsare en riktigt God Jul!

/Bernt

Postat 2011-12-23 19:17 | Läst 7217 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Så är det jul igen…och lite till om mina digitala ljusmaskiner plus årets fotobok!

I dag är det då dags att införskaffa årets julgran av vår granförsäljare på Odengatan. I vanliga fall brukar det redan vara avklarat sista helgen före jul och då vi också brukar ha min svärfar på besök. Hustrun brukar också fixa till ett lagom stort julbord. Tråkigt nog har svärfarn för tillfället drabbats av ett kraftigt ryggskott och har därför svårt att ta sig in till stan.  Så här såg i alla fall förra årets gran ut!

.

 En liten helt ovetenskaplig test!

I mitt förra inlägg visade jag de digitala maskiner som följt mig genom åren. Eftersom jag har alla kvar har jag gjort en liten test. Alla bilder tagna i RAW och med vitbalansen på AWB. Exponering ¼ sek med f/5.6 och med 200 ISO. Alltså ganska svagt ljus vilket betyder kamerornas sensorer fick jobba lite, men det ju just i svagt ljus man ser skillnaderna. Filerna helt obehandlade.

Canon PowerShot G5 100% crop.

  

Canon EOS 350D 100% crop

Canon EOS 50D 100% crop

Panasonic LX3 100% crop

Testet lite orättvist kanske för G5:an och LX3:an. För i bättre ljus skulle resultatet blivit bättre för dessa med sina små sensorer, som tex de här två 100 % cropbilderna visar. G5:an överst.

.

Årets bästa fotobok! Som vanligt har det under året blivit en del bokköp men den här får jag nog klassa som den bästa.

W EUGENE SMITH från förlaget Lá Fábrica. 240 sidor i stort format med bilder från alla hans kända reportage plus lite till. 486 kr på Adlibris. Här några uppslag.

Spanish Village 1959.

Country Doctor 1948.

A Man Of Mercy 1954.

Pittsburg 1955.

.

Tidningen LIFE firar 75!


På deras site finns det en hel del fina saker att titta på. http://www.life.com/channel/life75

.

God Jul från Carlzonz bildverkstad!

/Bernt

Postat 2011-12-20 15:32 | Läst 8523 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa