CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lite mer om Dynamic Photo HDR från Mediachance

Jag har fått flera mejl och förfrågningar om Dynamic Photo HDR, så jag repeterar lite. Det finns flera olika program och sätt att göra HDR-bilder, jag har fastnat för Dynamic Photo HDR som passar mig och min typ av bilder.

En demo på Dynamic Photo HDR finns att ladda ner från deras hemsida. I demon kan man inte spara själva HDR filen innan tone-mappningen men annars funkar allt, det blir en ytterst liten logo i vänstra nedre hörnet på den färdiga filen.
Man kan naturligtvis också köpa den senaste versionen av programmet, kostar bara $39.
Någon sa till mig att i Dynamic Photo HDR kan man göra HDR-bilder som inte ser ut som HDR-bilder, men det beror nog rätt mycket på vem som sitter vid rodret. HDR-bilder har fått lite dåligt rykte och det beror nog på att många drar lite väl mycket i spakarna och då blir det ofta skräp med kraftigt överdrivna coronaeffekter och brusigt och ibland också neonliknande färger.

Exempel:

Original: Canon 350D Sigma 10-20 mm @ 10 mm  ISO 100 RAW  1/25 sek och f/10.0. 

HDR-bilden ovan är båda gjord från en RAW-fil, fem olika "framkallningar" från ca -2 EV till +2 EV. Efterarbete i Photoshop plus lite LucisArt på slutet för att förstärka konturskärpan.
Det absolut bästa HDR resultatet (dynamikomfånget) hade jag självklart fått om jag i stället tagit fem separata bilder med olika inställningar (slutartider).  Att arbeta från en RAW-fil blir alltid en liten kompromiss, lite fusk HDR. Men ibland funkar det riktigt bra.

 

Här kan ni titta på en kort video om Dynamic Photo HDR .

Och här kan ni hitta Dynamic Photo HDR .

 

Lycka till med HDR-bilderna..."Try and Error" är det som gäller!
/Bernt

 

Postat 2008-02-28 17:29 | Läst 20534 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En dag i mitt liv...

Dagbok från tisdagen den 26 februari 2008
08.30 krånglade jag mig upp ur sängen
08.30 - 10.00 kaffedrickning, tidningsläsning och nyhetstittande
10.00 - 12.00 mejlkoll och kommunikation med deviantART medlemmar plus lite koll på fs.
12.00 - 13.00 kaffepaus plus lite läsning
13.00 - 15.00 besök på Stadsbiblioteket plus lite tidningsläsning i anexet. Tog några bilder på Kentauren i Obsan (igen).
15.00 - 16.00 matintag
16.00 - 19.00 arbetade med några nya "bilder"
19.00 - 20.00 nyhetstimme vid TV:n
20.00 - 22.30 filmtittande, tedrickande, några mackor och en stor whiskey
22.30 - 01.30 arbetade vidare med några bilder
01.30 - 03.30 filmtittande igen
03.30 - 05.00 skrev onsdagens blogg
05.15 i säng igen....
(jag sov till 12.30)

 

Boken jag plockat ner från bokhyllan just den här dagen var PASSAGE av IRVING PENN från 1991, en av mina favoritböcker inte bara för fotografens skull utan också för det fantastiska trycket. Alla svart-vita bilder är  gjorda i gammal traditionell repro i 300 linjers raster och tryckta i Quadratone, vilket betyder att det är tryckt med fyra tryckplåtar på varje bild. Två olika svarta plus två gråa färger för att få så stort tonomfång i bilderna som möjligt. Sen har man också ovanpå detta tryckt en svagt tonad lack.
Att få ha en sån här fin bok i sin hand glädjer en gammal litograf.

Mera bilder av IRVING PENN

PASSAGE finns att få på Amazon från ca $125.00 och uppåt.

 

Dodging and burning are steps to take care of mistakes God made in establishing tonal relationships.  ~Ansel Adams

Ha en bra dag!

 

 

 

 

Postat 2008-02-28 09:05 | Läst 10875 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Svart-vitt på mitt sätt...

På min gamla trotjänare (Mac G4) arbetar jag fortfarande med Photoshop CS, mest beroende på att jag har det gamla systemet Mac OS 10.2.8 på den. Maskinen är från början av 2001 och är naturligtvis inte så snabb (Dual 450 MHz) om man jämför med dom nya. Men jag har inte så bråttom och den är stabil och säker och jag har inte haft några problem med den under de år jag haft den. Men det är klart att man längtar efter en snabbare Mac, men jag har en häftigt snabb IBM PC laptop som jag använder när jag tankar över mina bilder från korten och sen gör första grundjusteringarna i Lightroom. De bilder jag sen vill jobba vidare med slangar jag över till G4:an.

Lightroom har ju mycket bättre funktioner när det gäller att konvertera färg till svar-tvitt än min gamla Photoshop CS men jag tycker skärmen på "lappen" är lite för liten och osäker att arbeta på, så jag slutarbetar i stället mina bilder på G4:an och i CS:en och kör med ett par olika action i stället. Det ena är "galningen" Russel Brown's Photo Toner som ger bilderna en aning varm ton och det andra är Gorman & Holbert's B&W Converion.

Exempel: 

Originalet. Canon 350D Sigma 10-20 mm @ 10 mm f/8.0 ISO 100 RAW 

 

HDR från RAW-filen, tre olika framkallningar. HDR/Tone-mapping gjord i Dynamic Photo HDR. Efterarbete i photoshoppen med kurvor, nivåer och dodge & burning m.m.

 

Russel Brown's Photo Toner 

Så här blir lagren när man kör Russel Brown's action, lätt att finjustera styrkan på toningen sen med ett Hue/Saturation lager.

 

Gorman & Holbert's B&W Converion 

Så här blir lagren när man kör Gorman & Holbert's B&W Converion action också här är det lätt att finjustera bilden med kurvor/nivåer lagren.

Russel Brown's action här!      
Ganska långt ner på sidan....

Gorman & Holbert's action här!    
Även detta en bit ner på sidan....

 

Nästa gång vi vinner på Lotto har min livskamrat lovat mig att jag skall få köpa en ny Mac...jag håller drömmen vid liv!

Ha en trevlig (photoshop) dag!
Bernt
 

Postat 2008-02-27 05:13 | Läst 21514 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Postcards from Stockholm...

Äntligen är våren här - får vi hoppas är kanske bäst och säga. Det har ju inte varit någon riktig vinter i år, i varje fall inte här i Stockholm. Här har det mest varit grått, rått och fuktigt.
Naturen tränger sig på. Läste i vår lokaltidning att dom sett räv i Vasaparken, den är antagligen där för att jaga kaniner som det finns gott om där numera. När vi flyttade hit för ca tio år sedan var det kullar av stora råttor man såg på kvällarna när man var ute och gick kvällspromenaden med hunden men dom har kaninerna tydligen kört iväg nu.

Lite mera "photoshop porr" från mitt lilla projekt med Stockholmsvykort i HDR.
HDR/Tonemapping bilder gjorda i Dynamic Photo HDR. Fast man kanske skulle kalla dom LDR (Low Dynamic Range) eftersom alla är gjorda från en fil, dom fyra första från RAW och den sista från en JPEG (vilket också syns).

Postcard 1 (större bild) 

 

Postcard 2 (större bild) 

 

Postcard 3 (större bild) 

 

Postcard 4 (större bild) 

 

Postcard 5 (större bild) 

Några sidor om HDR:
Before the coffee , en bit ner i högerspalten

Cambridge in Color

PopPhoto

Flying Panther

HDR galleri + massor av tutorial länkar

HDR-Club på deviantART , där finns info om program plus tutorials

Stuck In Customs 

Fotosidans Marcus Claesson på Flickr. 

 

Länktips!

MAGNACHROME
"Tjock" Pdf-tidning för mellan och storformats entusiaster. Jag har skrivit om den här pdf-tidningen tidigare i min andra blogg, men den är så pass intressant så jag tar och tipsar igen.
Man måste registrera sig innan man kan börja ladda ner de 6 nummer som har kommit ut av tidningen.

 

Man kan inte alltid vara nyttig...om ingen berömmer dig, beröm dig själv.

/Bernt
 

Postat 2008-02-25 23:40 | Läst 14668 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lousiana 2007...

Jag besökte Lousiana i Humlebæk två gånger förra året. Första gången på våren då jag såg den fina Cindy Sherman utställningen, sen på hösten då jag såg den stora Avedon utställningen. Båda riktigt "tunga" fotografer i den moderna fotohistorien.

Avedons  "Dovima With Elephants" från 1955.
Jag vet att min bild är lite oskarp (har dragit lite extra i skärpespaken här), men det är kanske inte så konstigt med en exponering på 1/6 sek f/2.8. Av de tre bilder jag han ta innan en av museivakterna kom fram och vänligt påpekade att fotografering var förbjuden lyckades jag att få en någotsånär skarp.
Såg förresten på nätet häromdagen att en kopia av "elefantbilden"  förra året såldes för 102.000 USD (ca 750.000 kr) på en konstauktion i USA. På Lousiana utställningen fanns en hel vägg med kontaktkopior i 8x10" format av hans berömda 50-talsbilder från Paris, här kan ni se en stor bild av "Dovima With Elephants".

 

Jag skrev tidigare om färgläggning av gamla bilder, här ett exempel till från arkivet. 

Det här är mina svärföräldrar Karin och Jocke. Jocke lever fortfarande och är en riktig krutgubbe på 87 vårar. Bilderna är från 1949 då dom träffades, båda hade varit gifta tidigare och hade varsitt barn. Dom fick sedan två barn till varav det ena numera är min fru.

 

Svenska fotobloggar jag gärna besöker:
Micke Berg, proggkungen!

Fotografiskt/Holmberg

The F blog

//Bernt 

Postat 2008-02-24 12:01 | Läst 11855 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa