CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Looking at Picasso.

På söndag är det fjorton dagar sedan  jag och mina skånevänner Christer och Håkan och besökte den stora Picasso utställningen på Louisiana i Humlebæk, Danmark. Det har blivit lite av en tradition att vi vid mina vår och höstbesök i Skåne tar en tur över sundet för att ”kulturdroga” oss lite. Och en hel del fina utställningar av de stora giganterna inom konst och foto har vi sett tillsammans. Max Ernst, Cézanne & Giacometti, Jacob Holdt, David Hockney. Richard Avedon, och Cindy Sherman bara för att nämna några jag kommer att tänka på just nu. Det blir en helt annan upplevelse att springa på utställningar tillsammans med likasinnade kamrater än att gå ensam som jag gör för det mesta här hemma i stan. När vi är flera blir det ofta först lite uppsnack, sen själva utställningen och gärna då med halvtidspaus och sen lite analyser och expertkommentarer efteråt i hemmafotöljen. Mycket lärorikt och givande i de flesta fall.

 

 

 

Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2011-05-27 16:12 | Läst 7714 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Muller och vibrationer på Dalagatan.

I tisdags kväll dundrade PEABs vägmaskiner in på Dalagatan. Fräsning och skrapning under natten på höger och vänstersidan  av gatan och vad jag kunde se så tog dom bort ca 5 cm av vägbeläggningen.

Så förrgår kväll vid halvtiotiden kom asfalteringsmaskinerna och vältarna och dom höll på frammåt fyra någongång. Vibrationerna från vältarna som dundrade upp och nerför gatan spred sig genom hela fastigheten. Och vi som bor på nedre botten mot gatan fick gratis sängvibrator några timmar.

 

.

 On the road…

Så här kan det se ut ibland när man är ute och åker med ”Brödåkra” Christer. Det här trädet har vi båda fotograferat vid flera tillfällen.

Jag hade bara lilla LX3an framme så så här blev utsnittet för mig med kamerans moderata zoom.

Jag gjorde sedan några rätt kraftiga beskärningar och tog sedan några vändor med bilderna i ACRen och photoshopen.

.

Några bonusbilder…

Så här kan det också se ut utanför mitt fönster, 2011-01-06 kl.12:59.

Och så här kan det se ut på Fotografiska, 2011-01-07 kl.14:50.

.

Till slut då...

 Jag har också gjort en ”Jill Greenberg” retusch på mitt barnbarn Elliot som numera gör mig glad varje gång jag slår på mobilen.

 

/Bernt

Postat 2011-05-26 13:25 | Läst 11275 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Slutrapport från Brödåkra maj 2011.

Söndagen var min sista dag i Brödåkra för den här gångenn. På eftermiddagen tog vi en tur ner till Lund för att strosa runt lite planlöst. Men jag hade läst här på FS att Fotoskolan Skåne skulle ha Examenutställning så där började vi lite lätt.

 Mycke bilder var det och från olika motivområden som porträtt, produkter, landskap, bröllop, reportage och olika projekt. Jag misstänker att de flesta kommer att få det rätt kämpigt att överleva på sitt fotograferand. Men så var det redan när jag gick på "Fotoskolan" senare halvan av 60-talet.

En liten fin serie jag fastnade för, ”Det finns ingen heder i att begå ett brott i hederns namn” av Kiia Valavaara.

Efter fotoutställningen gick vi gatan ner mot city och kom förbi Lunds Domkyrka där vi också gick in en vända.

När vi var inne i kyrkan kom ett häftigt regnväder in över stan med blixtar och åska vilket gjorde att vår tänkta rutt fick avbrytas och vi tog oss därför tillbaka till bilen för skydd.

Efter en tags diskuterande kom Christer fram med ett förslag till ett nytt utflycktsmål som han tidigare sett i närheten av Staffanstorp. Så då ställde vi kosan dit och hoppades på att regnet skulle upphöra innan vi kom fram.

”Om du tittar till vänster över åkern så ser du husen”

Det vi skulle besöka var Jakriborg i närheten av Staffanstorp. Jakriborg är en hel stadsdel byggt i medeltida stil.

Eftersom regnet fortsatte med oförändrad kraft var det ganska mörkt och ödsligt och jag tyckte att det kändes som om vi gick omkring i ett jättestort kulissbygge.

Vi blev inte kvar så lång stund eftersom regnet var ganska besvarande och ljuset blev också sämre och sämre. Kvällen avslutade vi tillsammans i Brödåkra med lite surfande och bildtittande. Håkan fick med sig ett ex av Kurt Bergegrens bok "Fotografera är nödvändigt" hem.

.............................................................................................................................................................

Så i går var det då dags igen att bege sig hem till huvudstaden. Väckning vid 07 och efter tre koppar kaffe och en cigg gick packning gick snabbt och utan större problem. Först kläder sen alla kamerabitar och sist lappen med tillbehör. Christer jobbade lite i trädgården och jag kollade på nyheterna och vid halvtiotiden drog vi sedan mot Helsingborg och Knutpunkten.

Bussbiljetten var fixad och klar.

I kiosken på Knutpunkten hittade jag några av mina tidigare arbeten. Ritade Cats och Rapport logotyperna runt 1980, digitaliserade dom sedan i början på 90-talet.

Bussen kom i tid och resan gick utan några störningar. Mest ”gammlingar” som jag själv på bussen denna måndagsförmiddag så det gick lugnt och städat till hela vägen. Landade i Stockholm strax före arton och var hemma på Dalagatan en kvart senare.

Lite tomt känns det så här första dagen i stan såklart efter det intensiva umgänget i 14 dagar med Brödåkravännerna Christer, Somjit, Håkan och grannarna Krister och Ragnar då och då. Men till hösten blir det nog ett nytt ”Brödåkra Meeting” om allt funkar frammåt med hälsan och stålar.

Nu börjar i stället Summer in the city

/Bernt

Postat 2011-05-24 15:51 | Läst 8157 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kortrapport nr 12 från Brödåkra maj 2011.

Äntligen fredag kvällen blev ganska tung, massor av god mat och dricka. Trevliga samtal och bra musik från 70-talet hela kvällen via live365. Lagom lullig stöp jag i bingen vid ett tiden.

I går vaknade till liv igen strax efter tio. Christer och Somjit jobbade i trädgården på förmiddagen innan dom åkte i väg för att veckohandla vid fjorton tiden. Jag satt bekvämt i solen och läste. Grannen Krister kämpade på med sin wipper snipper.

Det smakar fint med en pilsner i värmen och solskenet.

Ibland tar man sig en liten vända när man börjar stelna till.

Christers nya fina tvättmaskin måste dokumenteras.

Vedhögen har fått varit ifred ett tag nu.

Syrenerna doftar gott i  solskenet och den svaga brisen.

 

Det skall vara kul och laga mat. Christer fixar till spetten med grönsaker. Next place Pluras Kök kanske.

Och så här läckra blev dom.

Grillning sen ute i det gröna. Lax och bakpotatis plus lite annat godis ingick också i den sena middagen.

 ............................................................................................................................................................

Lite nätbildtittande avslutade den fina försommarkvällen. Matt Black rekommenderas!

 

Sista dagen i Brödåkra!

 /Bernt

Postat 2011-05-22 12:00 | Läst 5595 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kortrapport nr 11 från Brödåkra maj 2011.

Sista helgen för mina stilla dagar i Brödåkra för den här gången. På måndag förmiddag bär det av mot huvudstaden igen. Vad vi kommer att hitta på i kulturväg den här helgen är ännu inte bestämt. Landskrona och Lund har vi snackat lite om…lite hänger på hur ”äntligen” fredag kvällen utvecklar sig. Bilden från Louisiana förra helgen.

 

För några år sedan vann jag i en photoshoptävling en DVD från Moderskeppet och sedan dess rasslar det ner små meddelanden från ”skeppet” då och då. I förmiddags fick jag ett mejl om deras senaste DVD ”Rawbilder Vol 1”. ACR:en har med åren blivit mitt favoritverktyg för mina RAW filer och jag gör 95 % av jobbet där. Bara lite kurv och nivåjustering + försiktig skärpning i photoshoppen innan jag printar eller lägger upp dom på bloggen och i olika gallerier. Så här kan det tex bli.

Det orörda originalet.

Och så här blev slutresultatet (den här gången).   

Sen jag skaffade min lilla LX3:a har den hängt med mig över allt, lite som jag gjorde med min Leica på 60-talet. Massor av skräpbilder blir det men även dom har ett värde för komma-ihåg-et. I morse körde Christer igång pannan så idag fanns det varmvatten.

..

Trevlig helg och klart-slut från Brödåkra!

 /Bernt

Postat 2011-05-20 16:00 | Läst 7709 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa