CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Det är ingen ko på isen så länge rumpan är i land..

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Jag har nu under en tid försökt jaga reda på en Summicron 35:a till min nyss inskaffade nygamla Leica M4-P. Ekonomin för inköp är naturligtvis begränsad när man lever på sin statliga ”konstnärslön”. Det verkar ha blivit ett kraftigt sug efter  lite äldre Leica prylar de senaste åren och det är ju glädjande för den analoga fotografins överlevnad. Men jag misstänker också att många skaffar sig Leicabitar och ställer dom sen i bokhyllan (eller i bankfacket) i stället för att låta dom arbeta, undantag finns naturligtvis.Vi får se hur det går? Jag har ingen brådska eftersom mitt fotograferande så här års går på sparlåga minst sagt.

Lite sugen är jag också på att skaffa mig en 21 mm senare eftersom jag alltid gillat den brännvidden. Att köpa en Leitzoptik blir nog inte aktuellt men Voigtländer har ju en också en som nog passar min plånbok bättre.

 

 

 Bilderna då, alla från mitten av 60-talet. Leica M2/21mm/ Tri-X/Rodinal. Reprofotograferade 18 x24 kopior.

 

”Jag får frågor om varför jag fortfarande envisas med att knipsa analogt, svaret är enkelt, det blir bättre. Digitala filer ger brus. Tri-X ger korn. Riktig film ger svärta. Digitala kort ger något som liknar svart. Det är en viss skillnad och svårare är det faktiskt inte. Sen gillar jag det fysiska, det man kan ta på, som ett negativ, som sex”. -Thomas H Johnsson.

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Det var allt!

/Bernt

Postat 2009-11-29 09:42 | Läst 7881 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Källarstädning plus några ”memory lane” bilder, en test och ett filmtips!

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

I dag har vi hafti gårds- och källarstädning i vår bostadsrättsförening. Eftersom jag (enligt min fru) har svårt att slänga saker så är vårt källarföråd så proppat att det inte går att få in en enda pryl till. Så idag tänkte jag då att skulle bättra mig lite där och därför röjde jag lite i några av våra ca 30 flyttkartonger. Vilket betydde att tömde några kartonger, slängde det som jag inte ville ha kvar och la tillbaka resten. Sånt här tar tid då det dyker upp intressanta saker och ting som man inte sett på en herrans massa år. Det är lätt att man försvinner bort en stund längs memory lane...

 


I en lådorna hittade jag några gamla bilder från en resa till Irland sommaren 1966. Troligtvis tagna i Dublin. Jag har tidigare i min blogg vid något tillfälle berättat att jag 1969 på grund av vissa omständigheter förlorade hela mitt negativ och bildarkiv, så dom här bilderna hade jag totalt glömt bort.

 


Jag hittade också mitt gamla SJ-kort från första terminen på Kursverksamhetens Fotoskola plus en bild från samma tidsperiod. Troligen tagen på en resa till Paris som ett gäng från Fotoskolan gjorde. Den enda som jag kommer ihåg namnet på av personerna på bilden just nu är Sam J Lundvall (till höger). Alla bilder ovan reprofotograferade med kompakten.

 

Powershot G11 vs Panasonic LX3 vs Sigma DP2

 


Siten ephotozine har gjort en testjämförelse mellan ”ädelkompakterna” Canon Powershot G11, Panasonic LX3 och Sigma DP2

 

Filmtips!


"Rififi"

Om ni har tillgång till Axesskanalen i ert tv-utbud så kan ni där i kväll kl.20.00 se den franska gangsterfilmklassikern Rififi av regissören Jules Dassin från 1955. Den handlar om en kupp mot en juvelerarbutik och mest berömd från filmen är nog själva inbrottet som är en halvtimma långt, nästan en helt tyst sekvens utan dialog och musik.

Rififi blev den största filmsuccén i Frankrikes historia. Dess nakna våld och brott mot konventioner - såväl cineastiska som moraliska - gjorde att den totalförbjöds i flera länder

A triumph of celluloid!!!

 

Trevlig lördagskväll!

/Bernt

 

Postat 2009-11-28 14:53 | Läst 5620 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Lite om tidningsläsning plus lite om två trettioåringar m.m...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Jag gör lika dant som Bengan, alltså plöjer igenom DN varje morgon. Den brukar rassla in genom brevinkastet sådär vid femtiden varje morgon. Först ögnar jag igenom nyhetsdelen ganska snabbt och sen ekonomin. Sist läser jag kulturdelen rätt noga. Och när jag gjort detta går jag tillbaka till nyhetsdelen och läser det som jag är intresserad av där. Det här brukar ta en bra stund (ca 1.5 tim) och en tre fyra koppar kaffe brukar det också gå ner under tiden. Bilden: Så här kan det också se ut i november bilden ovan från den 24 november förra året.


 Två trettioåringar.


I år är det trettio år sedan den första Sony Walkman spelaren kom. Den lilla kassettmaskinen var.en revolution i musikvärlden när den kom. Den blå och silver färgade Walkman TPS-L2 (den första kommersiellt tillgängliga Walkman) började säljas i Japan den 1 juli 1979. I Storbritannien kom den med stereo-uppspelning och två minijack för hörlurar vilket gjorde att två personer kunde lyssna samtidigt. På bilden två välmående jubilarer, kameran fyller trettio nästa år.


 Fotoprojekt


Om ni har svårt att komma på något eget fotoprojekt kan ni kanske snappa upp lite från  filmen Smoke med två av mina favoritskådespelare William Hurt och Harvey Keitel.som jag såg på en av kabelkanalerna häromdagen.

Länk till en SMOKE scen på tuben!


Då och då häder det att jag får förfrågningar från kidsen på deviantart.com där dom frågar om dom får nyttja mina bilder som underlag för egna projekt.. Ibland tillåter jag det och ibland inte och endast om dom gör något eget av bilderna, alltså inte i bildmontage eller liknande.

Hello there,
I was wondering if I could use your self portrait "New but not new HDR" as a reference for a school project. I need to do a modular map aka. grid method enlargement. I feel the dynamic tonal range would be a great challenge for me.
I would of course, post the finished piece here on deviant art and credit you for the original image.
Thank you in advanced for your consideration.
Doug

Här hans arbete under gång.


 

Annars då...


Långsamhetens lov. Vi har nu bott i vår lägenhet i snart femton år och har i princip haft samma möblering hela tiden. Nu har vi till slut gjort en liten ommöblering och samtidigt hängt upp vår fjärrtittarapparat på väggen. Vi skaffade vår nya platta apparat med väggfäste redan för över ett  år sedan.  Det kändes lite konstigt första dagarna men nu börjar jag vänja mig...

 

Hade gott därute!

/Bernt

Postat 2009-11-26 23:29 | Läst 5848 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Äntligen fredag och ännu ett självporträtt...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

När man skaffat sig en ny (gammal) kamera måste man ju bara göra ett nytt självporträtt tillsammans med den nya skönheten. Kamera porr? Kanske? Men så får det bli i alla fall. Självporträtt med mina kameror har jag tagit ända sedan jag började fotografera i femtonårsåldern då jag fick min första kamera (en Agfa Silette) av mina föräldrar som present när jag avslutade min skolgång.

Idén till just det här självporträttet har jag utan att skämmas snott från en annan svensk fotografstorhet. Ni som kan lite om den svenska fotohistorien ser nog direkt vem jag tänkt på. Hans bild var det länge sedan jag såg nu men den finns som många andra bilder man sett genom åren lagrad i ens eget inbyggda kartotek.

 

Trevlig helg!

/Bernt

 

Postat 2009-11-20 13:15 | Läst 8004 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

”Gubbsjuka” och några damer i mitt vardagsrumsfönster...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

När skall du bli vuxen sa min livspartner till mig (skämtsamt) när jag berättade för henne att jag tänkte köpa en kamera till. Och dessutom en kamera för film. Finns det fortfarande film? Fotograferar inte alla digitalt numera? frågade hon sedan.

Varför skaffar man sig då en gammal skruttig ”gubbig” analog Leica i dessa digitala tidevarv? Kanske är det mest av sentimentala skäl som jag återigen skaffat mig en Leica. Jag har tidigare i mitt liv haft två olika fabrikat av mätsökarkameror. Först en Canon P (1960) och därefter en Leica M2:a (1961). M2:an med ett antal gluggar 21, 35 och 50 mm sålde jag för ca femton år sedan då jag var tvungen att snabbt fixa fram lite slantar.


Den M4-P jag nyligen skaffat är ingen mintkamera direkt, den ligger snarare i andra ändan av skalan. Kosmetisk är den inte så vacker men jag har inte skaffat den för att den ska stå i bokhyllan och glänsa. Kameran kommer från Fotoskolan i Göteborg där den troligen inköptes i början på 1980 talet, man kan undra hur många elever där som haft glädje av den tidigare... Jag tror att min ”nygamla” M-kamera kommer att trivas bra tillsammans med min lite nyare”Leicakusin” LX3:an.


Siluetter från mitt vardagsrumsfönster.

 

 


 

 

Times flies...


I helgen satt jag och bläddrade i en av mina gamla fototidningar US Camera International från 1963 och då hittade jag den här fina bilden. Den är tagen av fotografen Gunnar Weichbrodt. Några av er känner säkert igen ”magistern” som sitter på stolen i bakrunden och övervakar det hela...

Ett par år efter att ovanstående bild togs började jag på Fotoskolan i Stockholm, och det är nu fyrtiofem år sedan. Times flies...

 

Klick, klick!

/Bernt


Postat 2009-11-18 11:46 | Läst 7345 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 Nästa