CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Nu stänger jag ner min blogg...

 

Nu låter nu min digitalmaskin ta semester.

Återkommer i början av augusti med uppigande fjälluft i lungorna för nya friska tag

i vår fantastiska bildvärld. 

Jag önskar alla en riktigt skön och trevlig sommar!

Bernt 

Postat 2008-06-15 21:46 | Läst 7469 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Ett sätt att göra en svartvit bild med filmkornskänsla...

...om man fortfarande arbetar i Photoshop CS som jag gör på min gamla Mac, en PowerPC G4 med en Dual 450 MHz processor och 768 MB i arbetsminne. Inte mycket att komma med om man jämför med dagens maskiner. Den är nästan nio år nu och har gått fint hela tiden. Skärm har jag däremot bytt ett par gånger.

Så till bilder med filmkornskänsla:1.Jag börjar med att göra en Chanell Mixer med dessa inställningar


2. På den gör jag sedan en kurvjustering.
3. Sen slår jag ihop detta i ett nytt lager som jag lägger överst i stacken.

4. På det nya lagret lägger jag på brus, här får man känna sig för lite.


5. Justerar bruset högdagrar, mellantoner och skuggor med levels.


6. Därefter lite småpill med dodge and burning.
7. Vinjettering.
8. Nytt kurvlager med maskning.

Till sist gör jag en kopia där jag smälter ihop alla lager och spar den för print.

Större bild finns att se här (1024 pix). Och här en annan!

Ricoh R8 / 28 mm / 1/8 sek / f/3.3 / ISO 100.

 

14 timmar kvar nu tills tåget går mot Östersund.....och sen vidare transport med buss upp till Ljungdalsfjällen.

//Bernt 

Postat 2008-06-15 19:18 | Läst 7054 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fuskbilder eller fotokonst?

En av bilderna jag hade med i mitt förra inlägg var en riktig "fuskbild", eller kreativt skapande om man så vill. Jag såg tidigare i våras en fotokonstnär som hade gjort något liknande. Han hade ställt upp sin kamera (med stativ) på öppna platser där det passerade folk och gjort ett stort antal exponeringar som han sedan la ihop i datorn. Han valde ut bilder så att han kunde få en spännande och tilltalande komposition. Vad jag kunde se av kvalitén på bilderna så tror jag att han arbetade med storformat.
Det tråkiga är att jag inte kommer ihåg vad konstnären/fotografen heter, men sånt får man leva med numera när hjärncellerna börjar trappa ner.I min bild har jag lekt lite med samma idé. Jag tog bara fem bilder den här gången, men för att kunna göra något mera spännade och få någon slags rörelsemönster i bilden måste man nog ta många fler som man sedan kan plocka det bästa bitarna ur.
Mina bilder är dessutom tagna på fri hand så passningen är inte hundra. Dessutom så hade jag satt skärpeinställningen i min nya Ricoh R8 på soft återgivning av misstag. Det är lätt att göra lite fel då och då i början när man har en ny kamera eftersom man håller på och testar lite olika inställningar som skall passa ens egna behov. På Ricoh R8:an kan man spara två olika egna programinställningar för att kunna arbeta lite enklare och snabbare. Men jag kommer ju ha gått om tid i sommar för att hitta rätt där.    


1 dag kvar...


Jag har sett på nyheterna att dom har haft regn och en 6-7 grader däruppe i norra Härjedalen ett par dagar nu. Vi får hoppas att det blir lite bättre frammåt midsommar. Fast det spelar inte så stor roll det här med vädret, bara att få komma ifrån stan och upp till den stora stillheten och tystnaden är fint för kropp själ. Bilden tagen en bit från fjällstugan på midsommarafton för två år sedan

 

Trevlig söndag!

Bernt

Postat 2008-06-15 05:59 | Läst 7409 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Från gårdagens promenad plus lite annat...

Som jag skrev om i en tidigare blogg så började jag för ett tag sedan att promenera några timmar varje dag för att få upp flåset lite inför fjällresan. Igår fuskade jag lite och tog T-banan upp till Medborgarplatsen där jag skulle handla en del av årets outfit.
Jag köper inte mycket kläder, jag har i princip haft samma "uniform" sen 70-talet och köper nytt bara när det är tvunget och det brukar bli en gång om året.
Årets outfit:
1 par jeans ( 299.00 kr)
2 skjortor  (140.00 kr, hittade 2 nästan nya i flanelliknande tyg på Myrorna)
3 T-shirts ( 200.00 kr)
Kalsonger och strumpor brukar jag få i julklapp och när jag fyller år av min kvinna.När jag var klar med mina inköp gick jag Götgatan ner till Slussen sen genom Gamla stan fram till Kulturhuset där jag smet in och tittade på Lennart Nilssons utställning med Stockholmsbilder. Jag är ju så gammal så jag kommer ihåg många av hans fina reportagebilder i tidningen Se. Många av utställningsbilderna var av lite äldre årgång, från 40 och 50-talet men det fanns också några från 60-talet som jag kände igen.
Utställningen pågår till den 7 september.

I idag öppnar en till fotoutställning på Kulturhuset.
Gunnar Smoliansky : En bild i taget
Under nästan 60 år fotografen Gunnar Smoliansky vandrat på Stockholms gator med sin kamera, har också av någon kallats den svenska fotografins mästare i små valörer.
Utställningen pågår till den 14 september.

 

Efter Kulturhusbesöket gick jag över Hötorget och sedan Drottningatan upp till Vasastan, hela turen tog ca tre timmar.

 

 

3 dagar kvar...

Bråda dagar nu inför avresan till Härjedalen, men allt flyter på fint
Igår talade jag med Gudrun på ICA i Ljungdalen och bad henne hålla öppet en timma efter stängning så att vi kan handla mat (för 10 dagar) när vi kommer upp med bussen från Östersund på tisdag kväll vid 18-tiden. Och det var som vanligt inga problem med det. Förr så gick det två bussar om dagen till Ljungdalen och då brukade vi komma fram mitt på dagen, efter det att dom dragit in den ena turen har hon alltid ställt upp.
Jag har också beställ en körning av Siv och Anders på Taxi Ljungdalen upp till Viksjövallen. Därifrån får vi sedan kånka fram all packning och mat allt till stugan.

 

 

Fortsättning följer...
Bernt 

Postat 2008-06-13 05:04 | Läst 6988 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

HDR som inte ser ut som HDR...

 

Man behöver ju inte dra på för kung och fosterland som dom flesta gör med sina HDR-bilder.
Det här bilden är ju iofs ingen äkta HDR eftersom jag gjort den från en RAW-fil. Pseudo HDR brukar en del kalla dom. Utsnittet crop 100 %.

 Richo R8
Igår gick jag upp till Hornsgatan och Svenska Kort, Stockholms trevligaste fotobutik enligt många. Jag har länge tänkt och köpa en liten "lillekamera" som jag kan ha i bröstfickan. Efter att ha snurrat runt på nätet och kollat det mesta hade jag till slut fastnat för en Richo R8 som jag tyckte skulle passa mig bra, både i storlek och kvalité.
Gert som har fotobutiken Svenska Kort var en ny och mycket trevlig bekantskap för mig. Kunnig, hjälpsam, serviceinriktad och pratsam. Han laddade min nya kamera med ett fulladdat batteri och ställde in alla grundfunktioner på R8:an så att jag kunde börja fotografera direkt när jag lämnade butiken. Duktig säljare som han var sålde han också på mig ett 4 GB kort med kortläsare.
Här kan du se Alf Johanssons fina porträtt på denna sköna man.R8:an har en upplösning på 10 megapixlar och mycket zoom, motsvarande 28-200 millimeter i småbildsformat. Stor och klar skärm på 2,7 tum med 460 000 pixlars upplösning. Bra för mina något av åldern utslitna ögon.  Testbilden frihandstagning  med 1/8 sek, 28 mm f/3.3 och känsligheten på ISO 100. Ögat 100 % crop.

Bra makro också 1 cm i vidvinkelläge. Här var det ca 5 cm. 

PS! I förra veckan läste jag på en annan blogg här där någon höll på med en utvärdering av R8:an, men jag kommer inte ihåg just nu vem det var. Kan någon hjälpa mig?

 

 

 

5 dagar kvar nu innan jag drar upp till fjälls. Man kan ju alltid hoppas på en sån här fångst igen, fast det händer nog bara en gång i livet.

 

Fortsättning följer...

Bernt

Jamtland, jamtland jamt å ständutt! (Republikan Jamtland) 

Postat 2008-06-11 03:18 | Läst 11766 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa