CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Från Örbyhus till Vasastan och vidare till Skåne och Brödåkra...

Efter en fantastisk fin försommarvecka i vårt Örbyhustorp drar jag direkt vidare till Skåne och Brödåkra. Som vanligt kommer det lite kortrapporter lite längre fram om det finns något intressant att rapportera från mitt besök i vår södra landsdel.

Våra första rabarber har vi skördat och det blev både finfin paj och kompott.

Lite potatis har vi satt i ett par hinkar. Blir spännande att se om det kommer att funka.

Och lite blått kakel har det också blivit i köket.

Sen har vi också eldat lite gammalt gräs, löv och pinnar från våra syrenbuskar som vi klippte i höstas.

Vi hann också med ett par  cyckelturer och en gick till Örbyhus Slott där vi i deras handelsträdgård handlade några kryddväxter och blommor. Och ni som hängde med på historielektionerna vet att det var där som Erik XIV tillbringade sina sista dagar och åt den förgiftade ärtsoppan.

Vi höres!

/Bernt

Postat 2012-05-31 17:49 | Läst 7799 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tillbaka till framtiden och ett möte med bla en ung studerande och en diversearbetares bilder.

Häromdagen när jag besökte ett av mina antikvariat här i Vasastan hittade jag ovanstående lilla fotohäfte. Totalt sönderläst av tidigare ägare men det kostade bara 15 spänn så jag slog till.

Unga Fotografer 1966 var en utställning arrangerad av Fotografiska Museets Vänner och Moderna Museet. Enväldig juryman för utställningen var Otto Steinert, ett namn som knappast någon seriöst fotohistorieintresserad kunnat undgå att träffa på tidigare (Subjektive Fotografie och Fotoforum). I samband med juryarbetet gjorde Lasse Swanberg en intervju med Steinert för tidningen FOTO:s räkning och han bla då så här om Unga Fotografers bilder:

Steinert: ”---det hela verkade ganska anskrämligt. Första intrycket var att det rörde sig om en jättestor hög schablonbilder. Nu, när jag reducerat materialet till omkring 150 bilder, har jag ett mycket positivare intryck och tycker att utställningen i sin nuvarande form mycket väl tål att visas”.

När Swanberg sedan frågade honom om vad han tyckte om den tekniska kvaliten:

Steinert: ”- Den genomsnittliga tekniska kvaliten var dålig…dock känner jag inte till i vilken mån de insända bilderna betraktas som provkopior. Jag skulle emellertid inte godkänna många av dessa kopior om de var mina elever som lämnade in dem inom ramen för en skoluppgift. Man kopierar genomgående för hårt och mörkt”.

Ganska hårda ord men en utställning med 150 bilder från 84 fotografer och ett litet häfte blev det.

.

Mötena då…

Studeranden: Första bilden i häftet är tagen av Magnus Isacsson som var en av mina ungdomskamrater i Danderyd. Vi var båda mycket aktiva i Danderyds Fotoklubb på 60-talet och hade också mörkrum tillsammans med några andra. Vi deltog också i ett stort antal fototävlingar och utställningar.  Magnus emigrerade till Canada 1970 och har sedan dess haft stor framgång som en av Canadas främsta dokumentärfilmare.

En av mina "Magnusbilder" från fotoklubbstiden på 60-talet.

Diversearbetaren: Fotografen som tagit sista bilden i häftet behöver väl inte direkt presenteras för oss som varit med ett tag här på FS. Gnestabon  Bengt ”Bengan” Björkbom.  Jag gillar verkligen Bengans 60-talsbilder och många av dom finns att se i hans portfolio här på FS.

Många för mig kända fotografer deltog med bilder. Håkan Alexandersson, Björn G Breitholtz, Olle Cederquist, Jan/Ralf,  Douglass Kneedler, Björn Myrman, Ralf Nykvist, Inge Roos, Ola Terje, Jan Olow Westerlund m.fl. Här några uppslag:

Jan Adam Åstrand och Jan Delden.

Anders Engman och Wolf Krabel.

Björn Myrman, Jean Hermansson och Bengt O. Nordin.

 

Bengan i fint sällskap med Walter Hirsch nere till höger.

Magnus till höger med Janne Delden och Anders Engman i överkant.

Och så här såg jag ut 1966 när jag gick på Fotoskolan.

.

Till slut då tycker jag att ni skall lyssna senaste avsnittet av Pubcerat på P1 som bland annat handlar om att staten struntar i stillbilderna,

/Bernt

Postat 2012-05-22 13:05 | Läst 11194 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Återvinningfynd på ”camera-nerd-Twang” i onsdags.

Efter att ha missat några Twangträffar så kom jag i onsdags iväg upp till söder igen. Vårt torpstök så här på våren tar mycket tid i anspråk.

Det blev en hel del kamerasnack den här gången och Alf Jagnell visade bland annat upp ett lite ringrostigt återvinningsfynd han gjort.

Enligt Bengan så var troligen den gamla Contaxen från 1933-34 någongång. Kameran gick tråkigt nog inte att öppna på grund av rost men enligt Alf så funkade slutaren helt ok.

Stephan hade utrustat sin gamla Nex med Sadoyasu Miyazakis MS Optical Super Triplet Perar 3.5/35 vilket gör kameran mycket fickvänlig.

Det finns numera också en MS Optical Super Triplet Perar 28 mm  f/4.0.

Lite boktittande blev det såklart också och jag hade med mig min ”egoboostade” självporträttsbok. Lite info till er som har bokat, jag avvaktar lite med beställningarna tills nästa gång Blurb kommer rabatterbjudande. Det tjänar vi alla på.

Mats frågade om jag hade en inbyggd ”machingun” i min Nex när jag brände av några rutor med kameran inställd på scenvalet för nattscener, då kameran tar sex bilder i snabb följd som kamerans programvara sedan lägger ihop till en bild för att minska kamerarörelser och brus.

Mats, Krille och Micke lyssnar koncentrerat på Alf Jagnell på andra sidan bordet.

.

Fikatidningen!

Fototidningar finns det gått om numera.  Om man går till ett välsorterat tidningsstånd så kan man säkert välja på ett tjugotal. Jag brukar då och då gratisläsa tidningar i min pressbyråkiosk på Odenplan och ibland också på biblioteket i Kulturhuset. Hittar jag något intressant i bildväg så köper jag och någon enstaka gång beställer jag också på nätet.

Varför blev det då LFI (Leica Fotografie International) den här gången? Mest för att de i det här numret skriver en hel del om Leicas nya monokamera och de har också satt den nya kamera i händerna på den danska Magnumfotografen Jacob Aue Sobol. Det lär ju aldrig bli aktuellt för mig att köpa den nya monochrom Leican då den ligger i prisläget runt 100 tusen med den bästa 35:an. Här några uppslag med Jacob Aue Sobols bilder.

 .

Till slut då...

För ett tag sedan var det någon som sa till mig: ”Det var länge sedan du gjorde några ”riktiga” bilder”. Och det kanske han hade helt rätt i. Man har väl kanske nått sin ”peak”, det där riktiga suget vill liksom inte infinna sig just nu. Och vad skall man göra då? Kanske det bästa är att låta ljusmaskinerna vila ett tag och försöka hitta någonting annat i stället. Vi får se vad som händer…

Bilden: Det blir ett Gnesta Plank i år också, den 28 juli.

/Bernt

 

Postat 2012-05-17 23:26 | Läst 11883 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ordning på torpet ska de va jaha...

Hustrun och jag har varit på en tiodagars kortsemester i vårt torp i Örbyhustrakten. Och som vanligt startar vår resa från Karlbergs pendeltågsstation. Mycke packning den här gången också och det blir en hel del slit och släp när man som vi inte har bil. Men vi är vana efter att i trettio år släpat saker på buss och tåg till vår tidigare fjällstuga så det är inga större problem.

Vårt torp var ganska nedgånget när vi köpte det i augusti förra året och hela hösten gick att att fräscha upp det inomhus som jag visat i flera tidigare bloggar.

Nu var det uteplatsen i sovstugan som stog på tur. Så här såg den ut i höstas innan vi flyttade all ved till baksidan av stugan.

Och så här innan målningen kom igång och före målningen borstade vi väggar och tak för att få bort så mycket som möjligt av den gamla rödfärgen.

Taket målade vi vitt och på väggarna valde en svagt ljusgrå färg.

Det färdiga resultatet med våra gamla rottingmöbler från 80-talet.

Stuprännorna var fulla till bredden med förmultnade löv.

Tomten och växtligheten  har vad det verkar legat i träda de senaste tio åren så där finns hur mycket jobb som helst att göra. Gräs och mossa har tagit över men vi betar av det bit för bit. Dottern och hennes familj var och hälsade på en dag och dom hade med sig fem femtioliters jordpåsar som vi pytsar ut där det behövs.

Nästa stora sak på torpet är att vi måste byta vindskivor för de gamla har för länge sedan sett sina bästa dagar. Sen skall vi också måla om gäststugan, klä en vägg med pärlspont i sovstugan, fixa i ordning trappen på torpet. Ja så här kommer det nog antagligen att bli ett tag framöver nu…  

.

 

Trevlig helg!

/Bernt

 

Postat 2012-05-11 15:53 | Läst 7303 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera