CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Walking the dog!

Nästan alltid när jag går ut på stan blir det att jag hänger en kamera runt halsen så var det även i går. Det är inte alltid det blir några bilder, varken för mig själv eller för att visa för andra. Gårdagens väder här i stan var mulet och grått när jag var ute och man kände småregnet i ansiktet.

I Vasaparken finns det fortfarande rätt många stora träd kvar trots att många tagit stryk av avgasutsläpp och andra föroreningar och ruttnat inifrån. Vissa dagar när det är finväder är parken full av människor speciellt då under helgerna men igår var det ganska tunt.

Bilden från igår tog jag när jag gick längs Odengatan på väg hem mot Dalagatan. Det låg ett mjukt dis över fotbollsplanen i bakgrunden och trädet i förgrunden blev siluettaktigt. Jag blev där en stund och väntade på att få in en människa i bilden vilket jag fick till slut. Tog fram Fujin som jag hade under jackan och tog två exponeringar. The rest is Photoshop!

/Bernt

Postat 2016-05-27 11:34 | Läst 7706 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En projektbok från Markus Jenemark...

...rasslade idag in genom brevinkastet. "Distans" kallar han boken/häftet som tillkommit under hans projektår på Hjo Konstskola 2016. 

Den innehåller bilder som visar på tecken och spår runt omkring oss, både inre och yttre. Jenemark är en av 17 elever som ställer ut på slututställningen på Hjo Konstskola i helgen (samtidigt som den årliga konstrundan). Vernissage redan ikväll torsdag 12/5 kl 17-20. Öppet fre-lör-sön, Redarvägen 6 Hjo.

/Bernt

Postat 2016-05-12 14:17 | Läst 2476 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

På söder lyser alltid solen röd...

I går var det då dax igen för en liten tur upp till söder och träffa fikagänget på Tårtan. Som vanligt när lite lagom äldre män träffas så blir det först lite snack om våra krämpor men det gick ganska snabbt över till hackande på väntetider på akutmottagningar och märkligt fungerande landsting.

Därefter blev det en hel del prat om olika kameramodeller 0ch deras för och nackdelar och att mobilerna med sina allt bättre kameror kommer att ta död på kompaktmarknaden.

.

Men lite om bild blev det såklart också och jag hade med mig två böcker av fotografen Ken Schles, Night Walk och Invisible City. Som båda föll i god jord hos gatufotograferna.

Finns massor om fotografen på nätet bilder hittar ni HÄR!

.

Toabild på tysklandsfärjan den sjätte augusti 2009.

/Bernt

Postat 2016-04-21 14:52 | Läst 2746 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Några bilder och lite text från min bildverkstad.

Huset på bilden ovan ligger vid Odenplan (Läkarhuset) och i det har man åkt upp i ett antal gånger under de sista åren. Min husläkare har sin mottagning nästan högst upp (i hörnet på den högra sidan i bilden) och har en fantastisk vy av stan norr och västerut. I det rummet har man haft många samtal och där har man fått sina förhållningsregler för ett bättre liv.

Det blev en hel del hallå häromveckan när Google släppte fri alla NIK Software programmen som dom köpt upp tidigare och som bland annat innehåller det populära svartvita konverteringsprogrammet SilverEfex. För många av de ”bokstavstrogna” fotograferna var det som om djävulen sluppit lös. Det var roligt men också kanske lite sorgligt att läsa kommentarerna för och emot. Fast det är ju inget nytt det här med för och emot grupper inom fotografi dom har funnits i över hundra år. ”The negative, the only truth in photography. Everything else is a lie!” hörde jag för ett tag sedan i en video. Sen var det lite snack om verklighet, sanning och trovärdighet.

Aftersom jag jobbat med slutbearbetningen av husbilden (överst) i SilverEfex, och det gör jag med nästan alla mina egna bilder så jag får nog anse mig som ”bildförfalskare” i stället för en bildmakare. Utan övrig jämförelse är jag i rätt gott sällskap med storheter som tex Ansel Adams och W. Eugene Smith som båda var rätt duktiga att trolla med ljuset i sina bilder.

I am who I am. Your approval is not needed.

/Bernt

Postat 2016-04-12 10:26 | Läst 2048 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Döden är ett djävla skit.

Yngve Baum 1945-2016. Ännu en av de stora svenska fotograferna har lämnat oss. Yngve Baum utbildade sig vid Christer Strömholms fotoskola 1963–65 och innehade statens konstnärsstipendium 1967–68 och tilldelades även Stockholms stads konstnärsstipendium. LO:s kulturstipendium 1975. Statens Konstnärsstipendium 1976, 2004 och 2007. Garanterad Författarpenning 1983. Under 1970-talet uppmärksammades han för sina socialt inriktade och samhällskritiska verk, till exempel Varvsarbetare (1974), vilka gav upphov till diskussioner om arbetsmiljöproblem. Han har även varit verksam i utvecklingsländer.

Jag kände inte Baum men jag träffade han några gånger på Fotoskolans labb. Han höll då på att kopiera bilder från sitt Tanzania projekt. För några år sedan(2011) skrev jag en liten blogg om hans bok "Människor vid hav" som jag repricerar här:

Dagens fikabok!

Yngve Baums ”Människor vid hav” med text av P O Sundman. Bonniers 1966.

Yngve. Baum är en socialt engagerad fotograf/filmare som gjort sig känd för att i sina bilder intressera sig för kulturella förändringar och blottlägga missförhållanden i samhället. Detta märks exempelvis i hans böcker Kiki - en liten man (1966), Människor vid hav – Lofoten (1966), Berberby (1967), Ujamaa – Människor i Tanzania (1970), Skeppsvarv (1974), Röster från ett varv (1978), Två platser på jorden (1983), Om Mamma (2005). Yngve Baum har också gjort ett stort antal dokumentärfilmer.

Man saknar rätt mycket den här typen av dokumentärt genomarbetad fotografi i Sverige idag tycker jag. Men det är klart, några tappra kämpar finns det.

.

 Eftersom rubriken är ett Slas citat kommer här några rader till av han:

Nu när jag är till åren kommen som man säger så ångrar jag ingenting, vilket jag naturligtvis borde göra då jag ser mitt egna magra bankkonto. Jag tror nämligen inte att man kan spara sig in i himmelriket. Ska man få uppleva lite himmelrike får man göra det här på jorden och det är det man ska ha pengarna till. Det vill säga man ska slösa.

/Bernt

Postat 2016-03-22 15:05 | Läst 3143 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 27 Nästa